Best of 2013 – portfólió elemek

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve – hallhatjuk, olvashatjuk a legtöbb befektetési terméknél. Ez az állítás abszolút igaz, mégis nagyon fontos információkat hordoz számunkra egy-egy befektetés értékének alakulása, és a történetiség grafikonja…

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, szeretnénk megjósolni a jövőt, és befektetésekkel kapcsolatban folyton azt kutatjuk, hogy vajon milyen irányban és mekkorát fog változni azok értéke. Ez természetes is, hiszen ha jól jósolunk, az igen komoly nyereséget eredményezhet.

risk_managementTermészetesen a teljesítmény vizsgálatakor soha nem szabad önmagában értékelni egy-egy adatot, hiszen a befektetések sem önmagukban, mindentől függetlenül állnak. Csak úgy értelmezhetőek a rendelkezésre álló információk, ha tágabb környezetbe helyezzük őket. Erre már csak a megfelelő kockázatkezelés miatt is szükség van, mert hiába mutat jó irányba a befektetés „steril” környezetben, a valóságban lehet hogy vak lóra fogadtunk.

Az sem feltétlenül egyértelmű, hogy ha egy befektetési termék, például egy befektetési alap az elmúlt 2 évet nézve 5% nettó hozamot hozott, akkor az egy rossz – pontosabban nem jó – befektetés, mert:

  • A múltat tekintve

Lehet, hogy az elmúlt 2 évben megjárta az árfolyam a „mennyet és a poklot”. Ilyenformán akár az a lehetőség is megvolt az adott alapban, hogy 10-20% hozamot hajtson. Amennyiben – a piaci viszonyokat mérlegelve – megfelelő be- és kiszállási pontokat sikerült találnunk, amely a példában szereplő 2 év alatt akár többször is megtörténhetett, bizony ezen időszak alatt az adott alap számunkra nem 5%, hanem akár többszörös hozamot is produkálhatott.

  • A jövőt tekintve

Itt is igaz az alaptétel, hogy a múltbéli hozamok csak iránymutatás, nem szentírás, és egy – az elmúlt 2 évben – gyengébben muzsikáló alap is hozhat a jövőben kiemelkedő hozamot, ha megfelelő a piaci környezet.

Nem mondhatjuk tehát azt, hogy egy befektetési instrumentum múltbeli adatainak elemzése precíz jóslatot eredményez, viszont elengedhetetlen, hogy időről időre visszatekintsünk a történtekre, elgondolkodjunk, és levonjuk a következtetéseket. Erre kínálkozik most lehetősége mindenkinek:

Best of 2013 a vagyongyarapításban – kockázatkezelés a gyakorlatban

Ezzel a címmel rendezzük 2013-as utolsó HozamInfo klubestünket november 26-án, ahol megmutatjuk…

  • Az idei év sikersztorijait, 10-25%-os hozamok néhány hónap alatt
  • Milyen adatokat kell mindenképpen vizsgálnunk, ha egy befektetési alap kerül elénk?
  • A magas hozamok kockázattal járnak. Hogyan csökkentették megbízóink a kockázatot portfólióikban.
  • Hogyan építhetünk hatékony portfóliót kisebb, rendszeres összegekből?

Az ingyenes rendezvény részleteit és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-11-22T22:22:00+01:002013 november 22.|Címkék: , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet