Beköszönt a medve a piacokra – Januári jelentés

Ahogyan az várható volt, decemberben 25 bázisponttal 0,25-ról 0,5 százalékra emelte az irányadó rátát az USA központi bankja (FED). Ezt megelőzően 2008 vége óta volt 0-0,25 százalék a kamat, emelésre pedig ezt megelőzően 2006 nyarán volt utoljára példa.

Elemzők szerint azonban a Fed túl sokat várt a kamatemelések megindításával, s azzal, hogy kihátráljon azokból a rendkívüli monetáris politikai intézkedésekből, amelyeket a 2008-as válság után hozott a gazdaság fellendítése céljából. A gazdaság ugyan eközben gyógyult, gyógyult, de igazán nem sikerült elrugaszkodnia.

Véget ért tehát az a korszak, amikor a világgazdaság a jövőtől vette kölcsön a gazdasági növekedést, a cégek pedig a jövőbeni profitjukat lopták el a laza monetáris politikák következtében. Vagy sikerül megtámaszkodnia az eszközáraknak és a gazdaság gyorsabb növekedési pályára áll, vagy globális recesszió következik, a pénzügyi rendszer komoly zavaraival kísérve.

A december közepi emelés óta sok dolog történt a világgazdaságban, az olaj árak rég nem látott zuhanásba kezdtek és a tőzsdék pedig a történetük egyik legrosszabb évindításán vannak túl, azaz a piacok egyértelműen jelezték a fenti bizonytalanságot.

bearPéldául a nyugat-európai piacok közül a német DAX indexnél is nagyon gyengén indult az év, 13 százalékos esés történt, aminél csak a 2008-as évben látott 16 százalékos év eleji esés volt rosszabb az elmúlt 50 évben. A tavaly áprilisi csúcs óta, már több, mint 20% az esés mértéke: ez bizony a medve piac.

Itthon a kormány otthonteremtési kedvezmény programja szó szerint mindent visz, bízunk benne, hogy a költségvetést azért nem borítja! Ezzel együtt boldog-boldogtalan CSOK-olózik, reméljük nem olyan lufit fúj fel ismét az állam, mint ami 2000-ben a devizahitelezéssel elindult és talán nem felejtették el még az emberek, hogy annak mi lett a vége…

A kilátásokra visszatérve, 2016-ban a befektetőknek célszerű az átlagosnál is jobban diverzifikálniuk, a portfólió akár a tőke 1/3-át készpénzben tartaniuk. Emellett felértékelődnek majd az egyedi hozzáadott értéken alapuló vállalati sztorik, különös tekintettel az innovatív IT és biotechnológiai szektorokban. A várható csapkodó piaci mozgások miatt célszerű lesz majd jó érzékkel a mélypontokon bevásárolni, majd időben túladni a tételeken. Éppen ezért a siker kulcsa 2016-ban a hatékony kockázatkezelés lesz!

Gödrösy Balázs 

2016-01-31T20:03:08+01:002016 január 31.|1 Comment

One Comment

  1. Dr. Komlóssy Attila 2016-02-01 at 08:14 - Reply

    Végre „valaki” leírta, hogy nem a holnapból kell élnünk és építkeznünk, hanem a holnapért. Drága árat fizettünk a korábbi gazdaságpolitikáért. Mikor kérik számon a hibás döntéseket? Mikor lesz vége a Forint értékcsökkenésének?

Leave A Comment