Befektetői hozzáállás – háborúhoz igazítva

Úgy tűnik, mintha rohanva sodródnánk valami felé, ráadásul azt sem tudjuk merre. Mindenesetre kicsit liftezik az ember gyomra. Fel sem ocsúdunk egyik sokk után, már nyakunkon is a másik. Már-már visszasírhatjuk a „boldog békeidőket”, amikor a befektetői hozzáállás legnagyobb problémája a görög államcsőd volt.

Befektetői hozzáállásMa már naponta, hetente „történik valami”, ami soha nem történt még meg. Ha pedig volt már, elképzelhetetlennek tűnt, hogy újra szembe jöjjön velünk. Hét éve született írásunk a „globális reset” képét villantotta fel (ide kattintva elérhető az írás). Azóta a befektetői hozzáállás helyzete mit sem változott, sőt.

Anno ugyan a görögök terítéken voltak, és napirenden volt az ukrán helyzet is a 2014-es forradalom okán, de mondhatni minden folyt a maga medrében. Ami viszont azóta történt… Izzik a levegő a világ körül:

  • Szíria – és az egész Közel-Kelet még inkább romokban,
  • migráns- (ha valakit ez bánt, akkor menekült-) válság egyre megoldhatatlanabbnak tűnő problémája, amely repedéseket okoz az EU egyébként sem túl szilárd testén, és belpolitikai viharokat kavar,
  • Sorozatos terrortámadások Franciaországban és Törökországban, sőt az Unió „fővárosa” sem maradt érintetlen az erőszaktól,
  • Úgy tűnik, az olasz bankválság – mivel nagyságrenddel nagyobb tétel, és a görögökhöz hasonlóan ott sem várható csoda – akár az eurozóna létét is fenyegetheti,
  • A klímaváltozás és a környezetszennyezés miatt úgy tűnik az egyre kevesebb ivóvízért is háborúk következnek, nem csak az olajért,
  • Nagy Britannia kilépett az Unióból.

Behúzod a nyakad?

Behúzott nyakkal várhatod, hogy a következő héten mit kapsz a történelemtől, mert biztos, hogy a XXI. század első évtizedeivel sokat fognak foglalkozni a történelemkönyvek.

Befektetői hozzáállás oldalról két dolgot tehetsz azért, hogy ne érjen meglepetés, és a borús forgatókönyvek esetén se legyél a történelmi események nagy vesztese:

  1. A kifejezetten pénzérték kategóriába tartozó kötvények (akár állami, akár vállalati), homályos összetételű befektetési alapok (pl. alapok alapjai) igen komoly kockázatot hordoznak magukban, hiszen az alacsony hozamtermelési képesség mellett ezek a leginkább kitettek a gazdasági vagy politikai „földcsuszamlásszerű” eseményeknek, ráadásul az állandósuló fedezetlen pénznyomtatás sem használ nekik hosszabb távon.
    Emiatt olyan eszközökben kell tartanoid vagyonodat (illetve annak nagyobb részét), amely az értékét tekintve illékony pénzértékekkel szemben valós vagyoni értékkel bírnak. Azaz gondosan válogatott vállalati tulajdon (részvények). Továbbá teljes fedezettel rendelkező árupiaci eszközök is lehetnek még a célkeresztben.
  2. Másrészt az is fontos, hogy a vagyoni portfóliód megfelelő rugalmassággal rendelkezzen. Ezzel érhető el ugyanis, hogy mozdulhass azokba az irányokba, amelyet a helyzet megkövetel. Emellett fontos, hogy szakszerű módon lekövesd az eseményeket, és vagyon-portfóliódat a megfelelő pillanatokban az élet- és piaci helyzethez alakítsd. Mivel ehhez szakértelmed, befektetéstechnikai felkészültséged hiányzik, leginkább célszerű kezelt portfólióban gondolkodnod, amikor a szükséges tranzakciókról szóló döntést szakértői csapat hozza, és magukat a tranzakciókat is végrehajtják – pontosan akkor, amikor arra szükség van.

Befektetői hozzáállás: a háborúk a legjobb időszakok a befektetésre

Szomorú dolog, de ökölszabálynak tekinthető, hogy a háborús időszakok miatt „világvégét” vizionáló, a tőzsdékről menekülő befektetők jelentős árfolyameséseket okoznak. Amennyiben tisztában vagy azzal, hogy immár huszadik alkalommal sem jön el a világvége, illetve utána is lesz élet, érdemes bevásároolnod ezeken az alacsony árfolyamokon. Nem kell még csak az sem, hogy pontosan az alját fogd meg, úgysem tudod pontosan kiszámítani.

Ezek a vásárlások tudják megalapozni azt az akár többszöröződését is a vagyonodnak, amely megalapozza a teljes további értéknövekedést.

Ahogyan itt a blogon sokszor jeleztük, menedzselt portfólióink ezen két pontnak maradéktalanul megfelelnek, jelen háborús helyzet pedig kiváló alkalom a cselekvésre. Portfólió menedzsmenttel kapcsolatos konzultációnkra az ide kattintva megjelenő oldalon tudsz jelentkezni >>>

Leave A Comment