Befektetni pofon egyszerű!?

A befektetés olyan, mint a foci. Mindenki csinálja és mindenki ért hozzá. Sőt, mindenki egy kicsit jobban ért hozzá mint mások. Ha belegondolunk való igaz, befektetni egyszerű, hiszen valójában ez nem más, mint vásárlás. Mert befektetéskor veszünk valamit, bízva abban, hogy nőni fog az értéke, és később haszonnal tudjuk azt eladni. Szóval vásárlásról van szó, és mint tudjuk, vásárolni mindenki tud és szeret.

Akkor mégis, mi a probléma?

pofon

Mert szerintem mindenki tisztában van azért vele, hogy akinek pénze van, gondja is akad vele, nem elég csak vásárolgatni belőle befektetéseket. Ha pofon egyszerűnek gondoljuk, nem kizárt, hogy a jelző első feléig – a pofonig – fogunk csak eljutni. Kettős természete van ennek, hiszen vásárlásról ÉS eladásról van szó.

Beszerzés

Először is, nem véletlen, hogy már egy közepes vállalkozásnál is külön beszerzőt foglalkoztatnak, hiszen például egy gyártó cégnél egyáltalán nem mindegy, hogy a gyártáshoz szükséges, megfelelő minőségű alapanyagot, eszközöket milyen áron szerzi be a vállalkozás. Persze ott a „megfelelő minőségű” kitétel is, tehát nem csak az ár a lényeges. Ezért olyan összetett a beszerzés folyamata.

Befektetések esetén ugyanez a helyzet, nehezítve azzal, hogy sok esetben a befektetni szándékozó előtt is rejtettek az ő valódi preferenciái, vagyis az a szempontrendszer, ami alapján egy befektetést számára valóban megfelelőnek lehetne minősíteni. Magyarul nem csak a környezetének (család, rokonok, barátok), vagy egyéb társadalmi elvárásoknak, légváraknak szeretne megfelelni. Maga a beszerzés csak ezek tisztázása után kezdődhet, és ekkor indul a kiválasztással kapcsolatos szakmai, valódi beszerzői munka. Ennek keretében a több tízezernyi lehetőség közül egyre szűkítve a kört, néhány alternatíva marad, amelyből már viszonylag egyszerű a választás.

Értékesítés

Befektetéseknél az értékesítés problémája nem abban rejlik, mint a kereskedelemben, hogy ki lesz a vevő. Az már régen rossz, ha olyan befektetésünk van, amelytől „nehéz szabadulni”, mert nincs vagy csak részlegesen nagyon korlátozottan lehet rá vevőt találni. Leginkább az időpillanat meghatározása az, ami itt feladatot állít elénk. Alapvetően két indokunk van, illetve lehet egy befektetés eladására:

  • Pénzre van szükségünk életünk – vagy egyéb, jobban jövedelmező befektetés, vállalkozás – finanszírozására,
  • A befektetés helyzete – profit realizálás lehetősége illetve veszteség fokozódó kockázata – alapján indokolt az értékesítés.

Az előbbit nem kell felismernünk, mert igényként jelentkezik nálunk. Az utóbbi viszont kifejezetten igényli a szakértelmet, tapasztalatot, és rendkívül fontos a piac folyamatos monitorozása, elemzése, hogy ha egyes árfolyamokat nem is feltétlenül, de trendeket, folyamatokat előre láthassunk. Ha nyereséget tudunk realizálni, meg kell azt tennünk az optimális pillanatban, mert lehet, hogy néhány nap vagy hét múltán már nincs mit realizálni. Továbbá nem árt elkerülni a nagy(obb) veszteségeket sem, hiszen visszatornászni mindig sokkal nehezebb, mint veszíteni.

Ami összefogja a dolgokat

A beszerzést és az értékesítést megelőzi, majd összefogja a pénzügyi tervezés, amely az egész befektetési folyamatot belehelyezi az életünkbe, hiszen a befektetés van értünk, nem mi a befektetésért. Az a feladata, hogy segítsen életcéljaink megvalósításában, mert az egésznek csak ekkor van értelme.

Visszatérve a címben szereplő kérdéshez, a fentiekből látszik, hogy semmiképp nem egyszerű feladat a befektetés. Olyan feladatokat állít elénk, amelyek nem vagy csak rengeteg idő és energia ráfordítással végezhetőek el. Ennek következménye, hogy hacsak nem akarunk főállásban ezzel foglalkozni, szükségünk van tervezési és döntés-előkészítő támogatásra.

Ellenkező esetben valóban pofonok várhatnak ránk befektetési döntéseink miatt. Tervezés és döntés-előkészítés nélkül vaktában vásárolgatva, vagy biztosítási ügynököktől, bankos kisasszonyoktól vezérelve semmi jóra nem számíthatunk.

 

Amennyiben elege volt már a pofonokból, kérje díjmentesen saját, személyre szóló befektetési politikájának elkészítését az ide kattintva megjelenő oldalon. Az űrlap alapján elkészítjük a 10-15 oldalas dokumentumot, sőt, segítünk annak értelmezésében is.

2014-07-07T14:50:00+02:002014 július 7.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment