Befektetés – gazdasági folyamatok, vagy kaszinó?

Miért lehet az, hogy néha olyan érzése van az embernek a befektetések választása közben, mintha bekötött szemmel kellene kiválasztania egy urnában lévő néhány azonos méretű és tapintású fekete golyó közül az egyetlen fehéret?

Mára már Andé Kostolany javallata, hogy vegyünk egy részvényt és 10 év múlva vagyonosok leszünk, önmagában nem biztos, hogy megállja a helyét. Sok minden megváltozott. Különösen igaz ez a 80-as évektől kezdve.

Takáts Péter, kulturális kreatív egyik előadásában beszél az okokról is. Ebből álljon itt néhány percnyi részlet (a videó elején egy bejátszás látható az USA pénz-kibocsátás alakulásáról): 

Nem véletlen tehát, ha néha a kaszinóban történtekhez hasonlónak véljük a befektetési piacot. Ráadásul ezek a spekulációra játszó piacok közvetlenül kihatnak a valós gazdaság folyamataira is.

Szintén Kostolany idézet: „Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni.”

060712_1537_TheHistoryO1A vagyonmegőrzést, gyarapodást szem előtt tartva egyszerűen muszáj befektetnünk. Ma azonban már megkerülhetetlen a spekuláció a befektetéseinkkel kapcsolatban. Akár tetszik tehát, akár nem, bizonyos szinten gyakorlatilag minden befektető kénytelen spekulálni. A kérdés csak az, hogy van-e elegendő időnk és szakértelmünk, hogy elemezzük a „csapatok” esélyeit? Sőt, sok esetben már a „bukméker” helyes megválasztása sem egyszerű feladat.

Ezért van egyre nagyobb jelentősége a vagyonkezelésnek, és annak, hogy ezt a feladatot olyan szakemberekre bízzuk, akik „ebben élnek”. Alapvetően a befektetési platformok közül is az adott befektetéshez leginkább megfelelőt választják, hiszen koránt sem biztos, hogy ugyanazon helyen célszerű tartanunk a részvényeinket, mint a befektetési alapjainkat. Emellett naponta monitorozzák a piacot, figyelve annak rezdüléseit, és amikor a piac azt diktálja, haladék nélkül cselekszenek is, előre meghatározott irányelvek alapján. Ennek nem csak az eredmények szempontjából van jelentősége, hanem a hatékony kockázatkezelés kérdését is nagyban érinti.

A tőkepiacon egy-egy ügyletnek vesztesei és nyertesei vannak. A legritkább esetben fordul elő nyertes-nyertes játszma. A tapasztalt szakember pedig megégette már magát annyiszor, hogy kialakuljon benne az az alázat, amelyet a piacok egyre inkább megkövetelnek. Ennek a tudásnak, alázatnak a megszerzése csupán tapasztalati úton lehetséges, amely lehetőség természetesen mindenki előtt nyitva áll. Kérdés, hogy feltétlenül szükséges-e ezeket a fájdalmas tapasztalatokat hosszabb idő alatt magunknak megszereznünk, vagy inkább támaszkodunk a vagyonkezelő tapasztalataira, sok időt és veszteséget spórolva?

Jöjjön el egy személyes konzultációra, ismerje meg a hatékony vagyonkezelési módszereket! Ennek első lépése, hogy díjmentesen igényli saját, személyes befektetési politikájának elkészítését, amely irányt mutathat befektetéseivel kapcsolatban. A konzultáción pedig már kezébe adjuk ezt a 10-15 oldalas dokumentumot, és az értelmezésben is segítségére leszünk.

A Befektetési politikáról részleteket, illetve az igénylő űrlapot az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

2015-11-15T19:48:33+01:002015 november 2.|0 Comments

Leave A Comment