Bányásszunk tovább

Ahogyan az előző bejegyzésben említettük, az elmúlt években rájárt a rúd a nemesfémeket bányászó társaságokra is. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mi is történt ezen a piacon.

Az elmúlt bő 40 évben – mióta elengedték az arany árfolyamát a 70-es évek elején – 2011-2015 között volt a legnagyobb és leghosszabb medve piac (árfolyam csökkenés) a nemesfémek, és ezzel együtt a bányavállalatok területén is. Alapvetően itt a legnagyobb, legerősebb társaságok átlagos árfolyamáról van szó, tehát nem az apró „aranymosó” vállalkozásokról.

Medve

A gazdaságban minden ciklusok mentén működik, így a medve piacot szükségképpen bika piac (emelkedő trend) váltja fel. Ugyanebben a 40 éves időszakban meg kell tehát vizsgálnunk a bika piacok jellemzőit is, hogy mire számíthatunk a jövőben, trendforduló esetén.

Bika

Ezek alapján kalkulálható az a hozampotenciál, amely a jelenlegi medvepiacot követő bika piacban rejlik az elkövetkező négy éves időszakban.

Potencial

Ennek oka leginkább az, hogy a kitermelés költséghatékonyságát, a talpon maradni képes vállalkozások kénytelenek voltak a végletekig fokozni. A költségek leszorítása, és a hatékonyság emelése pedig azt eredményezte, hogy a hosszú idő óta eső arany árfolyam mellett is profitot tudtak realizálni. Így az aranyár emelkedésből következő árbevétel-többlet jóval nagyobb arányban fog profitot – és ezzel a társaságok részvény árfolyamait – emelni, mint a jelenlegi körülmények közt.

Természetesen fontosak a fentiek, hogy általánosságban egy iparág milyen környezetben tevékenykedik, mert ez az a tényező, amely mindenki számára adott. Annak kiválasztása azonban már más kérdés, hogy az iparág szereplői közül melyek azok, amelyek a költségcsökkentés és hatékonyság növelés „házi feladatát” valóban jól oldották meg. Ettől függ ugyanis, hogy az előbb-utóbb bekövetkező nemesfém árfolyam emelkedés valóban extra profitként fog-e lecsapódni a vállalatoknál, egekbe röpítve az árfolyamukat.

gold-mineAhhoz, hogy mely társaságok papírjai lehetnek valódi „aranybányák”, legalább ilyen fontos tehát ezen vállalatok folyamatos szakértői monitorozása, kontrollja is, elemezve mind a „régi motoros” (senior), mind az úgynevezett junior társaságokat. A szóba jöhető ilyen vállalkozások száma 250-300 körül mozog.  A legnagyobb gondosság mellett is szükséges továbbá a kiválasztott vállalatok papírjai közti diverzifikálás, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

Nem kell visszariasztania bennünket annak sem, hogy látszólag ez a „nagyok játéka”. Már 10000 eurós nagyságrendtől felépíthető olyan értelmes portfólió, amely hatékony értéknövekedést biztosíthat befektetéseink közt, a következő években.

Jöjjön el egy személyes konzultációra, nyerjen rálátást erre a szegmensre is! Ennek első lépése, hogy díjmentesen igényli saját, személyes befektetési politikájának elkészítését, amely nem csak a bányatársaságokkal, hanem általánosságban egyéb befektetéseivel kapcsolatban is hasznos lesz. A konzultáción pedig már kezébe adjuk ezt a 10-15 oldalas dokumentumot, és az értelmezésben is segítségére leszünk.

A Befektetési politikáról részleteket, illetve az igénylő űrlapot az ide kattintva megjelenő oldalon találja >>>

2015-11-15T19:49:46+01:002015 október 26.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet