Bankbetét vagy inkább Befektetési alap?

Többféle szempontból vizsgálhatjuk ezt a két befektetési lehetőséget, de most csak fussuk át az alapokat! A befektetési alap egy gyűjtőfogalom, eltérő eszközcsoportokra kialakított termékek, a kötvényektől, a részvényekig, folytatva az ingatlanokon át az árupiaci, vagy származtatott eszközökig.

puzzle BB-hez

A Bankbetétet – a legklasszikusabb elhelyezési forma – talán legtöbbünk ismeri, és használja is. Bevisszük a bankba a pénzünket, és bizonyos időtartamra lekötve egy meghatározott kamatot kapunk érte. A pillanatnyi gazdasági helyzetben, mikor az MNB folyamatosan csökkenti a jegybanki alapkamatot,ez az összeg is nyilvánvalóan egyre csökken.

2013-04-24-től a jegybanki alapkamat 4, 75%.(Forrás MNB)

A rugalmasság, likviditás szempontjából vizsgálva, egy befektetési alap legtöbbször nyílt végű. Ezáltal megadja azt a lehetőséget, hogy bármikor kiszálljunk, vagyis eladjuk azt az alapot, amink éppen van. Nem szükséges időközben az összes befektetési jegyünket eladni, ha csak a pénzünk egy részére van szükségünk. A nyílt végű alapoknál a likviditást az alapkezelő biztosítja, vagyis bármikor visszaváltható a befektetési jegyünk. Esetleg új befektetési jegyeket is vásárolhatunk tőle.

A bankbetétnél bizonyos időszakra vállalnunk kell, hogy a bankban hagyjuk a pénzünket, különben nem vagy egyedi feltételek teljesülése alapján kapjuk meg az ígért kamatot, egyéb esetben csak egy minimális folyószámla kamatra vagyunk jogosultak.

A befektetési alapok sok esetben előnyösebbek lehetnek bármelyik bankbetétnél ezt bátran állíthatjuk, de természetesen ehhez ismernünk kell magát az instrumentumot. A befektetési alapokat bármikor eladhatjuk, viszont néhány napot kell várnunk a pénzünkre, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy kivagyunk téve az aktuális árfolyam ingadozásnak.

De!  A klasszikus bankbetétnél akár kamatvesztést vagy egyéb az elhelyezést sújtó szankciókkal is szembesülhetünk.telefon BB-hez

 

Sokan kérdezhetik, hogy melyik a biztonságosabb?

 

Magyarországon még mindig, a kisebb nyereség ellenére is több pénz van bankbetétben mint befektetési alapban, ezt mostanában már azzal próbálják kompenzálni bankjaink, hogy a saját értékesítési csatornájukban fellelhető alap konstrukciók irányába próbálják terelni betéteseik figyelmét. Kérdés, hogy saját érdekeik figyelembevétele mellett, ezek nyújtanak e számunkra olyan megtérülést, hogy relatív biztonságérzetünket ezért felülírjuk, és áthelyeztessük oda pénzeszközeinket!?

Miért is?

Talán nagyobb biztonságban van pénzünk a bankbetétben? 

Magyarországon sem a bankbetétek, sem a befektetési jegyek nem kerültek még egyenlőre visszafordíthatatlanul veszélybe.

Ez azonban csak a valódi bankok, és alapkezelők befektetési jegyeire igaz.

A pilóta játékos – „egy év alatt megduplázom a pénzét”- cégekre, és egyéb szabályozatlan területekre tévedő pénzelhelyezések esetében nem igaz.

A befektetési alapok biztonságát, általában egy fegyelmezett, összetett rendszer garantálja. Az alapkezelő cégek befektetési döntéseket hoznak, de nem férnek hozzá az alapokban elhelyezett ügyfélpénzekhez, eszközökhöz. Az alap eszközei felett csak a letétkezelést végző, általában nagy tőkeerejű letétkezelő bank diszponálhat.

A Befektető Védelmi Alap (BEVA) védi a befektetési alapokat Magyarországon.A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint felett rész kilencven százaléka, max.20.000 €-ig!

A magyarországi bankbetétek biztonsági helyzete is hasonlóan megnyugtató. A bank ugyan csődbe mehet, de az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100.000 €-ig (Uniós normatíva) kártalanítja a betéteseket.

Ez a közérthetően leírt, egyszerű hasonlat is rengeteg kérdést hagyott válasz nélkül Önben? Igen, és ez így van jól, mert a hiányosságok megléte sokszor meg tud óvni bennünket helytelen döntések meghozatalától! Ilyen esetekben derül ki, hogy pénzügyi döntéseink meghozatalánál ennél bizony több információra van szükségünk, amelyeket független szakértői forrásból a legjobb beszerezni ahhoz, hogy reális képet alkothassunk pénzünk elhelyezésével kapcsolatban.

Akkor most Jó vagy Nem?

Jöjjön el következő klubestünkre, ahol ezt a témát is bővebben boncolgatjuk, felteheti az Önt  érdeklő kérdéseket is, és arra Szakértői válaszokat fog kapni, és majd eldöntheti a helyes választ Önmagára nézve:

 

Jöjjön el aktuálos klubestünkre! Díjmentes rendezvényünkről további információt, és regisztrációs lehetőséget ide kattintva talál >>>

 

 

2013-04-28T10:40:21+02:002013 április 28.|0 Comments

Leave A Comment