Banánhéj-mezőn a cégvezetők

Messze vagyunk még a hollywoodi „idilltől”, ahol minden apróságért – illetve apróságnak tűnő dologért – beperelik az embert, de haladunk ebbe az irányba. 2014. március közepétől ráadásul ledől egy sorompó, amely miatt a cégvezetők, vezető tisztségviselők komoly kockázatokat futnak majd. Magyarországon 300ezer társaságot érint a Polgári Törvénykönyvben életbe lépő változás.

Az új Polgári törvénykönyv bevezetésével alapjaiban változik meg a gazdasági társaságok és egyéb jogi személyek vezető tisztségviselőinek valamint felügyelő bizottsági tagjainak felelőssége.

A korlátolt felelősség a múlté

Míg a jelenlegi jogszabályok értelmében csak kivételes esetekben (felszámolás vagy környezetszennyezés) lehet közvetlenül kárigénnyel fellépni a kárt szenvedett harmadik személyeknek a vezetőkkel szemben, március 16-tól a döntést hozó vezetőt is perelhetik a károsultak.

Mindeddig a társaság, mintegy védő sorompóként állt a vezetői előtt, hiszen helyt állt a vezetők károkozásáért. Az új Ptk. azonban kimondja, hogy az általa, vezetői minőségében okozott kárért a vezető a társasággal egyetemlegesen felel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a vezető ellen bárki közvetlenül is felléphet, és a kárért teljes magánvagyonával felel. A módosítás körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint Magyarországon.

Hirtelen banánhéj-mezőn találják magukat a cégvezetők

bananhejA felső vezetők a vállalat méretétől függetlenül különösen nagy kockázattal néznek szembe, mivel az ő döntéseiknek van a legnagyobb hatása a vállalati vagyonra. Míg egy vállalat számára az akár pár száz millió forintos kártérítések is elviselhető költséget jelentenek, egy vezető számára nagy terhet jelenthet, ha ezt a saját vagyonából kell fedeznie. Az ilyen kárigény érvényesítések ellen nyújt védelmet a vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítása, amely a hagyományos szakmai felelősségbiztosításokkal ellentétben, a vezetői tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújt biztosítást. A vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítását megköthetik azok társaságok, akik védeni szeretnék saját vezetőiket, vagy azok a természetes személyek, akik vezető pozíciót töltenek be, és szeretnének gondoskodni személyes vagyonuk védelméről. Ráadásul a pénzügyi veszteségek megtérítésén túl, a biztosítás fedezi a jogi védekezés során felmerülő költségeket is, amelyek azokban az esetekben is jelentős költséget jelenthetnek, ha a kártérítési igény végül nem bizonyul megalapozottnak.

Bár Magyarországon a termék kihasználtsága még gyerekcipőben jár, Nyugat-Európában és az USA-ban a penetráció csaknem 100 százalék, ami egyértelműen alátámasztja a biztosítás típus létjogosultságát és fontosságát.

Az egyre erősödő verseny következtében a vállalatvezetői döntések egyre összetettebb feladatot jelentenek. Egy-egy rossz döntés azonban még abban az esetben is megszülethet, ha egy cégvezető teljes mértékben vállalata érdekeit tartja szem előtt, éppen ezért nagy terhet vehet le a válláról, ha rendelkezik olyan biztosítással, amellyel a személyére irányuló kártérítési igények kivédhetőek.

Amennyiben cégvezetőként érintve érzi magát, és meg szeretné szüntetni a felmerülő jelentős kockázatot, kérjen ajánlatot cége által finanszírozott felelősségbiztosításra az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-03-10T12:03:20+01:002014 március 10.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment