Azok a fránya költségek

Befektetéseknél hajlamosak vagyunk arra, hogy a költségekkel ne számoljunk. Hiszen mi adjuk a pénzt, tőkét, ergo mi kell hogy kapjunk ezért valamit. És természetesen kapunk is, attól függően, hogy milyen típusú volt a befektetés kamatot, hozamot, osztalékot stb. De vannak költségek is, amelyeket nekünk kell fizetnünk, és ami igen nagy szórást mutat.

Példának okáért egy ingatlan befektetésnél sokszor csak arra figyelünk, hogy mennyi lesz az ingatlan értéknövekedése vagy mennyiért tudjuk kiadni azt. Ezek a bevételek. Egy ingatlannal viszont – a kifizetett vételáron felül – költségek is járnak, amelyet nekünk kell megfizetnünk. Illetékek, karbantartás, cirkó, bojler vagy csapok javíttatása – cseréje; festés – mázolás; a társasházi felújítási alap feltöltése; a kiadáskor ingatlanközvetítői díjak minden egyes kiadáskor. Sorolhatjuk a költségeket, amelyeket számításba kell vennünk, amikor arról döntünk, hogy ingatlanba fektetünk.

Ugyanez igaz minden befektetésre. Ezért is fontos a tervszerű befektetés, sőt nem árt időről-időre felülvizsgálni azt, hogy mivel rendelkezünk, mennyire korszerű az a befektetési forma, amelyben éppen „ülünk”, esetleg változtak-e a költségek és/vagy a hozamkilátások.

Az ingatlan mellett nagyon népszerű volt az elmúlt egy-két évtizedben a befektetési biztosítások köre. Az ilyen termékeket értékesítő biztosítók és azon belül a konstrukciók nagy száma miatt óriási eltérések tapasztalhatók a fizetett költségekben is. Éppen ezért – bármennyire is elavult konstrukciónak tartjuk, és fölöslegesnek a két típusú termék (befektetés és biztosítás) ötvözését – nem jelenthető ki általánosságban, hogy akinek ilyen terméke van, az pórul járt. Arra azonban mindenképp szükség van, hogy biztosítóktól független szakemberrel átnézessük azokat. Már csak azért is, mert egy-egy konstrukció akár 40(!) oldalas feltételrendszerének értelmezése néha még szakemberek számára is komoly feladat.

Csak néhány példa – a teljesség igénye nélkül – arra, hogy milyen költségek terhelnek egy ilyen szerződést, amely költségek adott esetben a sokat emlegetett TKM-ben (Teljes Költségdíj Mutató) sem szerepelnek:

 • Szerződéskötési / nyilvántartási költségek:
  • kezdeti költségek
  • adminisztratív költségek
 • Befektetéshez kötődő költségek:
  • eladási-vételi árrések
  • alapkezelési díj
  • átváltási költségek
 • Biztosítási költségek: biztosítási összegtől függően pár ezreléktől a befizetett díj akár 30%-ig is terjedhetnek.

A befektetési biztosítások elemzése, költségszerkezetének vizsgálata lesz október 10-i klubestünk fő témája. Nézze meg a klubest részleteit, és regisztráljon ide kattintva >>>

Amennyiben az október 10-e nem alkalmas, de optimalizálni szeretné befektetési költségeit, szakértő kollégáink segítségére tudnak lenni meglévő befektetési biztosításai felülvizsgálatában és ha szükséges, alternatívák felvázolásában is. Jelentkezhet díjmentes konzultációra, ide kattintva >>>

2012-10-09T10:51:39+02:002012 október 9.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment