Az utolsó bástya is elesett

A unit linked biztosításokkal foglalkozó első – egyik 2011 őszi – klubestünk óta jó néhány biztosítási szakmában dolgozóval találkoztunk (időnként megfordulnak klubestjeinken is). A sok – véleményünk szerint már akkor is ingatag – érvük mellett volt egy „aduászuk”, amit folyton hangoztattak az általuk forgalmazott termék mellett. Ez nem volt más, mint a vállalkozások adóoptimalizációja.

Konkrétan adót spórolhatott az a vállalkozó, illetve jobb kondíciókkal adhatott béren kívüli juttatást az a vállalkozás, amely a unit linked biztosítási formát választotta.

Már akkor is végeztünk számításokat arra vonatkozóan, hogy mikor jár jobban valaki. Arra jutottunk, hogy megfelelő biztonságot és hozamot produkáló befektetési alapok, certifikátok – akár a most, október 17-i klubestünkön témába kerülő nyersanyagok – választásával adózott jövedelemből megtakarítva is elérhető ugyan az a megtakarítás, mint a vállalkozásokat kvázi a szürke zónába kényszerítve ügyeskedésre motiváló, adómentes unit linked biztosítással.

Tegnapi hír, hogy ennek az utolsó látszatérvnek is megszűnik az alapja, hiszen az NGM bezárja a korábbi kiskaput, és a biztosításokról szóló új szabályozás alapján megszűnik a munkáltató által fizetett unit linked biztosítások adómentessége.

Semmiképp nem szeretnénk, ha ennek a bejegyzésnek „ugye megmondtuk” színezete lenne. Azért tartjuk rendkívül fontosnak a történteket, mert rávilágít az itt a blogon is sokat emlegetett kockázatokra, mint tényezőre. Nem csak a szokásos kockázatokat futjuk nap mint nap, amikor befektetünk, megtakarítunk. Vannak olyan – tőlünk független – tényezők, amelyek annyira a szemünk előtt van, zajlanak, hogy még csak észre sem vesszük, nemhogy számolnánk vele.

Jelen esetben ez a szabályzók kockázata, de akár belefér az országkockázat kategóriába is. Minden befektetést – de még egy egyszerű megtakarítási programot is – a szokásos kockázati szempontok mellett kicsit távolabbról, ország szinten is vizsgálni kell. Ha csupán egy jogi kiskapu az, amely biztosítja számunkra az adott modell működőképességét, igen szkeptikusnak kell lennünk, különösen, ha hosszú távban szeretnénk (vagy a modell miatt abban kell) gondolkodni.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az elmúlt egy évben igen jelentős tőkekiáramlás figyelhető meg az országból. Ha saját vagyonunk megőrzése a tét, semmiképp nem kell magunkat hazafiatlannak éreznünk, ha jogilag stabil(abb) környezetben, más országokban találjuk meg a megfelelő megtakarítási, befektetési megoldásokat.

Amennyiben keresi a jogilag stabil környezetet, és fontosnak tartja vagyona „válságállóságának” biztosítását, jöjjön el szerdai klubestünkre, ahol a nyersanyagokról, mint a jól diverzifikált portfólió elemeiről lesz szó! Nézze meg a részleteket és regisztráljon ide kattintva >>>

Hagyj üzenetet