Bubival vagy bubi nélkül? Üdítőital és víz

Az üdítőital és a palackozott víz jövője

Ha üdítőitalra gondolsz, még ha nem is a kedvenced, megkerülhetetlen a Coca-Cola, amely szédületes ütemben alapozott meg egy teljesen új iparágat a XX. században, az üdítőital piacot.

A 19. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkező Asa Griggs Candler vásárolta meg. Agresszív de egyben vevőorientált marketing tevékenységének köszönhetően a 20. század teljes egészében – és gyakorlatilag napjainkban is – a Coca-Cola uralta, uralja az üdítőitalok piacát. Bár számos kritika érte az italt egészségügyi hatásai, illetve a céget üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig piacvezető.

Emellett mára, a megteremtett új piacon ezrével jelentek meg a követők, amelyek sok esetben próbálják jobbról-balról beelőzni az üdítőóriást.

A nagy kérdések befektetői szempontból azok, hogy…

  • Merre halad az üdítőital piac?
  • Hogyan tudsz profitot kivenni ebből az óriási piacból?

Az üdítőital piac tapogatózó lépései

Költséghatékonyság – üdítő helyett „szörp”

Sokan tudják, hogy anno a Coca-Cola jelentős kokaintartalommal rendelkezett, megspékelve a kóladióból származó koffeinnel. A kokain alapanyagául szolgáló – kábító anyagát előtte kivonva – koka levelet egyébként jelenleg is tartalmaz a Coca-Cola receptje.

Azzal azonban talán kevesebben vanna tisztában, hogy a The Coca-Cola Company – és gyakorlatilag minden követője is – csak az üdítő alapjául szolgáló (kóla vagy más) sűrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek. A koncentrátumból ivóvíz, széndioxid és édesítőszerek hozzáadásával készül a palackokba és alumíniumdobozokba töltött kóla. A koncentrátumot emellett éttermek számára is értékesítik, ahol a szódavizes hígítást az italautomaták végzik el.

„Energia” életérzés

Mára, különösen a fiatalok körében, az üdítőital piac nem elhanyagolható részét (és talán a kávé fogyasztás egy kisebb részét is) átvették az energiaitalok. Itt a Red Bull volt az élenjáró, amelyet mára számos jól és kevésbé jól ismert márka követett. A piac annyira fogékony, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem tudott úgy energiaital márka megjelenni, hogy ne legyen sikeres. Persze ehhez minden esetben jelentős marketing tevékenységet is kellett párosítani.

Ásványvíz piac átrendeződés

Ma már nem igazán beszélhetünk természetes ásványvízről. Jobbára tisztított „csapvíz” – felturbózva némi ásványi anyaggal – kerül a palackokba. Az üdítőknél még nyagyobb mennyiség miatt azonban itt is komoly változásnak kell történnie. A maguk 450 éves átlagos lebomlási idejével a PET palackok elviselhetetlen terhet rónak a következő nemzedékekre. A megoldásra első lépcsőként a ballonos víz kínálkozott, de a háztartásokban ez nem igazán tudott gyökeret ereszteni. Ráadásul a víz közúti szállítása is vetett fel környezetvédelmi és költséghatékonysági kérdéseket.

A kézenfekvő megoldás

A „szörp” ötlete már meg is ihlette a Pepsit. Felvásárolt egy innovatív szódagép gyártót, a SodaStream-et, és – hálózata segítségével – piacra dobta a vízadagolókat. Természetesen a CO2 patronok és a különböző, Pepsi-hez kapcsolódó ízvilágú szörpök is a készletben vannak. Mindezzel egy csapásra…

  • Nincs PET palack környezeti probléma.
  • Nincs nagy mennyiségű szállítás környezeti probléma.
  • Nincs a vevőnek cipekedés az ásványvízzel, üdítővel.
  • „Kényelem a köbön” a fogyasztónak, hiszen nem kell a palackok tárolásával, hulladékkezelésével sem foglalkoznia, előre betárazhat akár hónapokra előre üdítőből, ásványvízből.

Ennél már csak az lenne jobb, ha ennek a konyhába kerülő eszköznek a segítségével nem csak üdítőt, ásványvizet, hanem teát, kávét is lehetne készíteni. Ezt fogja tudni az a magyar fejlesztésű vízadagoló, amelynek első változata (ez még szódát nem, csak tisztított hideg illetve meleg vizet adagol) már sorozatgyártás alatt van. Az új, minden igényt kielégítő – tisztított, UV-vel sterilizált, CO2 képes, hideg/meleg vizet ml-re adagolni képes – változat 2022 elejére várható.

A high-tech vízgépet az egyik leghitelesebb magyar vlogger, Magyarósi Csaba tesztelte…A fejlesztő/gyártó Q&C Magyarország Zrt bekerült azon vállalatok körébe, amelyek IPOguru projektünk keretében bemutatkoztak megbízóinknak. Amennyiben téged is érdekel ez a sikersztori, esetleg részese is szeretnél lenni a fejlődésének, nézd meg a cég bemutatkozó webinariumának felvételét. Az ide, vagy az alábbi képre kattintva megjelenő oldalon tudsz regisztrálni a felvételre, egy titoktartási megállapodás elfogadását követően…

2021-08-10T07:42:27+02:002021 augusztus 9.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment