Az öngondoskodás nem egy mobiltelefon

Egy mobiltelefon vásárlásnál ha rosszul döntesz, legrosszabb esetben két év hűségidő kötbérével vagy két évig egy számodra valamiért nem megfelelő szolgáltatással kell szembenézned. Nem megfelelő, netán kifejezetten rossz megtakarítás választása esetén azonban igen elkeserítő, akár egész életedre kiható következményekre is számíthatsz.

mobilTeljesen rossz irány az, hogy marketing / értékesítési szempontból ma már úgy kezelik az öngondoskodást, mint egy mobiltelefont vagy más tartós fogyasztási cikket, és gyerekkel, kutyákkal, macskákkal, humoristákkal hirdetnek megtakarítási lehetőségeket.

Pont a lényege vész el a dolognak, hiszen nem konkrétan az egyénnek próbál megoldást kínálni, hanem tömegáru jelleggel vonultat fel „mindenki számára előnyös” tulajdonságokat. Ennek lett az az eredménye, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a többség elégedetlen általában a pénzügyi szektor teljesítményével. Mindez fokozottan igaz a hosszabb távú megtakarítások megoldásainak megítélésével kapcsolatban.

Saját tapasztalataink szerint nem csak a megtakarítási területen, de a befektetéseknél sem jobb a helyzet. Nem egyszer voltunk már fültanúi bankfiókban annak, hogy akár sokmilliós befektetésről született döntés a bankos kisasszony néhány mondatos tájékoztatása alapján. Már önmagában az a tény is aggályos, hogy ennek fültanúja lehettünk, a szegényes tájékoztatás alapján hozott felelős döntés lehetőségének teljes hiányáról nem is beszélve. És akkor egyes biztosítási ügynökök agresszív, nem ritkán csúsztatásoktól, ferdítésektől sem mentes „nem-érdekel-mit-szeretnél-akkor-is-ezt-veszed” meggyőzési módszeréről nem is beszéltünk.

Igen messze van mindez a MiFID II-es irányelvektől, amely szerint elvileg Európában működniük kellene a pénzügyi szolgáltatóknak.

Változtatnod kell!

A szolgáltatói attitűdön értelemszerűen nem tudsz változtatni, de saját magad változhatsz, főleg az áldozati mintákat mutató ügyfél-magatartáson kell túl lenned. Ennek a magatartás változásnak egyik első lépése lehet az, ha elkezdesz a pénzügyekkel behatóbban foglalkozni. Utánamész az információknak, és felteszel kérdéseket, hogy megértsd a pénzügyek működését, és hogy ne eshess bele folyton ugyanazokba a csapdákba.

Aktuális ingyenes klubestünk is a megismerésről és kérdésfeltevésekről, valamint az azokra adott válaszokról szól. Nézd meg a részleteket és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Az öngondoskodás nem egy mobiltelefon
Bejegyzés címe
Az öngondoskodás nem egy mobiltelefon
Rövid leírás
Nem megfelelő, netán kifejezetten rossz megtakarítás választása esetén azonban igen elkeserítő, akár egész életedre kiható következményekre is számíthatsz.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-06-15T10:38:37+02:002018 június 6.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment