A mindenkori befektetés irányelvei

Folyamatosan arról írunk, hogy milyen nagy jelentősége van a vagyonfelhalmozásnak az életedben, hiszen egyedül ez lehet az, amellyel nyugodt jövőképed lehet. Pedig a befektetések hatékony kezelésének még nagyobb a jelentősége idősebb korban.

Könnyű belátnod, hogy miért van ez így. Akkor, amikor „erőd teljében” vagy, meg tudod – de legalább is képesnek érzed magad – váltani a világot. Ennek megfelelően tudod gyarapítani a vagyonodat, netán változtatni az irányvonalon, korrigálva a korábbi esetleges hibákat.

Ez a képesség azonban szükségképpen csökken, ha nem is feltétlenül szűnik meg, idősebb korban. Magyarul ez azt jelenti, hogy azzal a vagyonnal kell okosan gazdálkodnod, amely ekkor már rendelkezésedre áll, hiszen nem feltétlenül lesz utánpótlás. Lehet erre válasz az, hogy akkor mindent beteszel államkötvénybe, és akkor az biztosan „meglesz”, lesz mihez nyúlni. A hazai élethelyzetek zömét figyelembe véve azonban, valószínűleg nem rendelkezel akkora vagyonnal, amely megengedné, hogy minden aggodalom nélkül élhess, kizárólag államkötvényből.

Ráadásul az állampapírok 1-5 éves távlatban 2%-3,55% éves hozamot ígérnek, ami a jelenlegi inflációs várakozások alapján nem hogy vagyongyarapodást nem von maga után, hanem a meglévő vagyon erodálódását eredményezi. Kérdés továbbá, hogy 100%-ig meg vagy-e arról győződve, hogy az államnál jó helyen van a pénzed? Mi történik akkor például, ha erőteljesen folytatódni fog az elmúlt időszakban nagyrészt csak stagnáló forintgyengülés, Neked pedig alacsony kamatozású, forint alapú államkötvényekben lesz a vagyonod?

Valójában nincs olyan befektetési instrumentum, amelyben „vakon bízhatnál”. Még a sokak közkedvelt befektetése, az ingatlan is megbukik ezen a „megfelelőségi vizsgán”, hiszen idős korban pláne nem hiányzik az ezzel kapcsolatos – például a bérbeadás, karbantartás stb. – teendők sora, nem beszélve arról, hogy hosszú távon ugyan értékmegőrző szerepet tölthet be, de csak egyben adható el, ha épp pénzre van szükséged. Pedig ha kényszerből adod el, komoly esély van arra, hogy nem a legjobb árat kapod majd érte.

Mindenkori befektetési irányelvek

Szokás szerint, az irányelveket a befektetési háromszög mentén kell keresnünk.

Alaptétel, hogy ezek egy-egy befektetéssel kapcsolatban azok a tulajdonságcsoportok, amelyek meghatározzák, igények, amelyeket megfogalmazhatunk, és amelyek közül mindhárom soha nem tud teljesülni, legfeljebb csak kettő. Tehát…

 • ha biztonságos és hozamot termel a befektetés, akkor korlátozott a hozzáférés.
 • ha biztonságos és könnyen, gyorsan hozzáférhető a befektetés, akkor nem igazán várható el tőle hozam.
 • ha hozzáférhető és hozamot is termel, akkor viszont szükségképpen a biztonság az, amely csorbát szenved, és kockázatos lesz a befektetés.

A fenti tétel mindenképp igaz egy-egy instrumentumra. Neked, mint befektetőnek azonban nem kell – sőt nem szabad – egy befektetési instrumentumban gondolkodnod. A hatékony befektetés mindenképp portfólióban történik, azaz több típusú befektetésből, akár 5-10-20 instrumentumból összeállított mix, amely azt tudja eredményezni, hogy összességében a befektetési háromszög minden oldala teljesülni tud.

Ennek megfelelően az irányelvek, elvárások

 • Biztonság:
  • Intézményi biztonság, azaz a letét- és betétbiztosítás szintjének a lehető legmagasabbnak kell lennie.
  • A befektetések kezelésének professzionális szakmai színvonalon kell történnie.
  • Olyan érdekeltségi rendszer a szolgáltató oldalán, amely nincs ellentmondás a Te érdekeiddel.
 • Hozam:
  • Az inflációt (és a forint esetleges gyengülését) összességében komolyan meghaladó értéknövekedés
 • Likviditás:
  • Tartalmazzon készpénzt is a portfólió,
  • Zömében olyan instrumentumokat tartalmazzon a portfólió, amelyek napi árfolyamon könnyen értékesíthetőek, „forognak a piacon”

A fentiek megvalósítása adja tehát azt az élményt, hogy biztonságban tudhatod a vagyonodat, nem erodálódik, sőt inkább gyarapszik, és szükség szerint költeni is tudsz belőle, nincs „bebetonozva” valahová.

A vagyon építése mellett a vagyon hatékony kezelése lesz a fő témája klubestünknek, amely megmutatja, hogyan érkezhet meg ez az élmény hozzád is. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2017-07-04T10:04:40+02:002017 április 18.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Varga Jánosné 2017-04-20 at 09:05 - Reply

  Üdv!Hiába kattintok rá a „nézd meg a részleteket és foglald le a helyed” felíratra nem jön be semmi,ahol jelentkezni lehetne.Köszönettel:Vargáné

 2. Kocsis Gábor 2017-04-20 at 09:22 - Reply

  Kedves Varga Jánosné,
  a felirat (és a kép is) ide visz elvileg: http://konferencia.hozaminfo.com/
  Ott az oldal alján található a regisztrációs űrlap.
  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

Leave A Comment