Az ezüstláz már kopogtat az ajtón

A késői XIX. század Amerikában többek közt az aranylázról szólt. Bár az arany szerepe – pláne kitermelésének módja – jelentősen megváltozott, továbbra is  sokak fantáziáját mozgatja a nemesfém. 2023, és különösen a következő évtized évei azonban mégis inkább az ezüstláz évei lesznek. Mondjuk, hogy miért.

Ahhoz, hogy megértsük az ezüstlázat mozgató rugókat, alaposan körbe kell járnunk a témát.  Miközben pedig megismerkedszt a részletekkel, jó eséllyel magad is megfertőződsz az ezüstlázzal, így csak saját felelősségre folytasd az olvasást!

Az ezüst mára  nagyjából elveszítette korábbi pénzhelyettesítő szerepét, alapvetően ipari fémről kellene beszélnünk. Az iparban van ugyanis leginkább nagy jelentősége, erre alább részletesebben visszatérünk még. Ugyanakkor a fizikai ezüst – akár nagy tisztaságú (1-5-15 kilogrammos) rudak, akár 1 unciás érmék formájában, de természetesen értékpapír formában is, sok befektető számára lehet rendkívül vonzó.

Értékpapír formában a befektetői igény akár százszorosa is lehet a fizikai ezüst igénynek. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a jelenleg zajló fizikai ezüst kereslet növekedése, mértékéhez képest sokkal jelentősebben befolyásolja a nemesfém árfolyamát. Az ezüsthöz kapcsolódó értékpapírokat ugyanis legalább részben le kell fedezni fizikai ezüsttel.

Mindennek az alapja: ezüst hiány

Ezüst nélkül alapvetően más lenne az életünk, kis túlzással: élhetnénk a XIX. századi technikai szinten. A nemesfém nélkül nem lenne mobiltelefon, TV, laptop és egy sor más elektronikai eszköz sem. Kiváló elektromos vezető és hővisszaverő tulajdonságai miatt a repülőgépgyártás és az űripar egyik legfontosabb féme is. Emellett antibakteriális hatása révén a víztisztításban és az egészségügyben is kiemelkedő szerepe van. Bár ahogyan írtuk, monetáris szerepe globálisan már nincs, de a megtakarítások számottevő részét – különösen Indiában, de más keleti országokban is – ezüstben tartják. Természetesen az ezüst ékszerekkel kapcsolatos igény is jelentős, közel negyedét adja a keresletnek.

Az arannyal szemben, amelynek ipari felhasználása nagyságrendekkel kisebb mértékű, az évről-évre kibányászott ezüst nagyobbik része „elvész”. Magyarul felhasználásra kerül, és például az elektronikai hulladék feldolgozása sem rentábilis. Nem éri meg az újrahasznosítás a jelenlegi ezüst árfolyam mellett. A kisbefektetők és ipari szereplők által támasztott fokozott igény miatt fizikai ezüst hiány tapasztalható. Ez egy öngerjesztő árfelhajtó folyamatot eredményez, hiszen az ezüstre épülő értékpapírok kezelői sem tudják ilyen formán a fizikai ezüst fedezetet a papírjaik mögé tenni.

Az elmúlt időszakban a milliárd unciás mennyiséget is elérte a hiány évente. A helyzet kezd olyan komoly lenni hogy az autógyártók – mint például a Tesla, és ahogyan írtuk itt, a Volkswagen >>> – ezüstbányák vásárlására készülnek, tartva a hiánytól. Hasonló történik a napelem piacon. Jelenleg az ezüst kitermelés 12%-át fogyasztja el ez a szektor, és ahogyan a hírekből hallható, a napelemek iránti igény is szinte exponenciálisan növekszik az energiaválság miatt.

Ezüst kitermelés – elmaradt beruházások és az ezüst ára

Alapvető kérdés tehát, hogy honnan lesz kielégítve a jelenlegi hiány, és a drasztikusan növekvő újabb igények?

Eleve nagyon kevés, kifejezetten csak az ezüstre fókuszáló bánya van a világon, és még kevesebben foglalkoznak nyersanyagkutatással. Ahogyan az IPOguru klubunkban sorra bemutatkozó vállalatok kínálatából látszik, azért vannak ilyen társaságok. Összességében nézve azonban az elmúlt 30 évben jelentősen elmaradtak a beruházásk a bánya szektorban. Az ezüst kitermelésének több mint kétharmada inkább melléktermékként – más fémek bányászata közben – kerül a felszínre. A meglévő bányák sok esetben lassan kimerülnek. A beruházások pedig – az eddigi alacsony ezüst árfolyam miatt – elmaradtak.

Közbevetőleg meg kell jegyezni, hogy a valós hiányt eddig átmenetileg leplezte az indiai ezüst eladási hullám. A kontinensnyi ország mezőgazdasági termelői ugyanis jórészt ezüstben tartották megtakarításaikat. Az elmúlt évek aszályos évei miatt azonban kénytelenek voltak eladni ezüst készleteik jelentős részét. Ez a kínálat az egyik fő oka a még jelenleg is tartó nemesfém alulértékeltségnek.

Emellett az időtényező az, ami az ezüst és az ezüstbánya részvények árfolyamának kitörésszerű növekedését fogja okozni. Önmagában az áremelkedés ugyanis nem jár azonnal a termelés növekedésével. A kutatás illetve egy bánya  üzembe helyezése is több éves – akár évtizedes folyamat. Ezek a beruházások pedig egy-két éve, de leginkább napjainkban kezdődtek, kezdődnek. Magyarul az ezüst igény és az új bányák termelésének beindulása között elképesztő áremelkedés prognosztizálható. Ez több szakértő véleménye szerint a jelenloegi 24 USD/uncia árszintekről 50-100 USD-re röpítheti az árfolyamot.

Az elmaradt beruházások miatt, ha az ezüst ára felmenne 100 USD-re a következő négy öt évben, akkor sem lehetne több ezüstöt kitermelni. Egyszerűen nincs elég kapacitás jelenleg. Mindez évekre garantálja a magas árszintet mind a nemesfém, mind a bányavállalatok részvényei tekintetében. Különsen igaz ez azokra a bányákra, amelyek azonnal tudnak termelni. A megemelkedett ezüst ár akár sokszoros extra profitként csapódhat le náluk.

Ezüst befektetési indikáció

A fentiek következően mind az ezüstre, minmd az ezüst bányavállalatokra kifejezetten oda kell figyelned. Mehet lejjebb az árfolyam? Van benne kockázat? Persze. Azt azonban látnod kell, hogy a kitermelési költségek miatt az árfolyamnak lefelé igen minimális tere van. A fentebb részletezett okok miatt felfelé visziont a csillagos égig lőet ki a nemesfém és ezzel a bányavállalatok árfolyama.

Az egyedüli kérdés (és valódi kockázat) csupán az, hogy az ezüst árfolyam drasztikus emelkedése már fél év, vagy csak 2-3 év múlva történik meg. Amennyiben fél-egy éven belül szükséged van a befektetendő tőkédre, azt a kokázatot futod, hogy esetleg valamennyi (az említett okok miatt nem túl nagy) veszteséggel tudsz csak kiszállni. Ez azonban gyakorlatilag minden befektetésre igaz. Ezzel a kockázattal áll szemben az a várható kilátás, hogy olyan befektetésed lehet, amellyel a tőkédet akár sokszorozni tudod.

Az IPOguru vagyonépítő klub követői portfólióépítésben gondolkodnak, amelynek elengedhetetlen része a nemesfémek területe. Az elmúlt évek egyik sikertörténete volt számunkra az Impact Silver Corp. bányavállalat, amelynek mexikói bányáiból elégítette ki ezüst igényét, 800.000 uncia mennyiségben többek közt a dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung is.

2021-ben, időzítéstől függően 100-300%-os profitot tudtunk realizálni azon a projekten. Az elemzések egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy ismét célszerű fokozottan az ezüstbányák felé fordulnunk, beszállási pontnál tartunk. Épp ezért tartottuk meg 2023. március 28-án. a Canadian Silver Roadshow rendezvényünket, amelyen az Aftermath Silver vállalat mutatkozott be.

Akár ott voltál március végén, akár nem, most mindenképp ott a helyed következő, május 15-i rendezvényünkön…

Amit ez az este – ha részt veszel a rendezvényen – adhat neked…

  • Betekintést az IPOguru klub filozófiájába, az IPO-k, RTO-k, ICO-k és Private Placementek világába
  • Új szemléletet, kitörési lehetőséget a hazai és main stream befektetések szűk köréből
  • Átfogó fém, nemesfém- és bányapiaci körképet
  • Konkrét – nemesfém bányával kapcsolatos – attrakitív befektetési lehetőséget
2023-05-12T17:29:12+02:002023 május 12.|Tags: , |1 Comment

One Comment

  1. dr Ván Lajos 2023-05-12 at 19:15 - Reply

    Sajnos, hogy nem tudok gelmenni,öeülnék abbak is, ha a egész tájékoztatást felvennétek és szöveget elküldenérek az érdelúdöknak. üd.v Lajos

Leave A Comment