Az érzelmeket tartsd meg a családnak – olcsón venni, drágán eladni

A tapasztalatlanok számára a befektetéseknél „kódolva van” a veszteség. Az elektronikus kereskedési platformokra, napon belüli kereskedésekre kifejezetten jellemző, de az egyszerű értékpapíroknál is egyértelműen megfigyelhető ez. Pedig milyen egyszerű az ökölszabály: olcsón venni, drágán eladni.

Az olcsón venni, drágán eladni ökölszabállyal szemben

A józan ész ellenében az érzelmek azok, amelyek tévutakra visznek. Jelentős veszteséget kénytelenek elkönyvelni sokan, és nem is csak egy-egy alkalommal, hanem sorozatosan. Pedig ha szembe mész egy ökölszabállyal, annak előbb utóbb elkerülhetetlenül monokli lesz a vége minden egyes alkalommal. Ilyen formán a veszteségeket folyamatosan realizálod, a lehetséges nyereségeket pedig elmulasztod.

Hogy milyen érzelmek vezérelnek?

Alapvető érzelmek, mint például a félelem a veszteségtől, az „okos befektető vagyok” látszatnak való megfelelni vágyás (önmagunk és mások irányába), kapzsiság. Természetesen emellett a „csordaszellem” is magával ragadhatja az embert. Nem is csoda, ha épp azt szajkózza a média, hogy már a háziasszonyok is ezért vagy azért a papírért állnak sorba. Nem akarunk kimaradni, tehát ez is félelem, a kimaradástól való félelem.

Kezdődik a folyamat azzal, hogy körüllengi egyfajta misztikus légkör a pénzügyi piacot, mi pedig szeretjük magunkat jól értesültnek lát(tat)ni. Részben emiatt is, befektetési döntéseinket igen gyakran – mintha valami szerencsejátékot játszanánk – „fülesekre” alapozzuk. Ezt vagy azt mondta a szomszéd, elkaptam egy beszélgetést a liftben, hallottam/olvastam egy interjút valakivel, akinek volt egy elejtett megjegyzése. Próbáljuk kirakni az 1000 darabos puzzle-t úgy, hogy csak néhány darab van meg belőle. Azt hisszük sikerült is, és közben rettentő büszkék vagyunk magunkra… egészen addig, amíg megjelennek az első kételyek.

Csapongunk az érzelmek tengerén, majd eluralkodik rajtunk a félelem, sőt akár rettegés, menekülőre fogjuk, eladunk mindent alacsony árfolyamon, és realizáljuk a veszteséget.

A kapzsiság is tipikus, veszteséget okozó érzelem. Amikor szárnyalnak a papírjaink, és már néhány hónap alatt kerestünk akár 8-10%-ot is egy ügyleten, képtelenek vagyunk „levágni az arany tojást tojó tyúkot”. Azt hisszük kegyeibe fogadott a sors, és semmi nem elég. Elveszítjük a józan ítélőképességünket, felpattan a dollár jel a szemünkben, és a mindennél is többet ki akarunk facsarni a lehetőségből. Aztán egy hétfő reggel arra ébredünk, hogy megváltoztak a dolgok. Ekkor még továbbra is hinni akarunk, de ez csak addig tart, amíg ismét a félelem veszi át az uralmat…

 

Miért lehet az érzelem az úr?W

Alapvetően az érzésekkel, érzelmekkel nincs semmi probléma. Valójában azoktól lesz ember az ember. Pénzügyi területen viszont akkor kerülhetnek elő, ha fittyet hánysz a törvényszerűségekre, nem ismered a játékszabályokat, netán egyszerűen csak nem vagy hajlandóak elfogadni azokat.

Ezek miatt fordulhat elő, hogy információ/tudás hiányában nem vagy tisztában azzal, hogy mibe is vágtál bele, nem tudod mit várhatsz, nem ismered a kockázatokat, és átadod a kormányrudat érzelmeidnek.

Házi feladat jelenleg és a következő időszakban olcsón venni, drágán eladni

Mit jelent mindez most? A koronavírusra és annak hatásaira egyszerűen nem lehetett előre felkészülni. Jó hír azonban, hogy – amint arról legutóbbi podcast-ünkben beszéltünk (részletek itt >>>) – a pánik csak azoknak fog valós károkat okozni, akiket magával ragad. Akik nem tudták/tudják kizárni az érzelmeket, realizálják a jelenlegi árfolyamon a veszteségeket és majd bevásárolnak magasabb árszinteken.

A házi feladatod most az, hogy ne a jelenre, hanem a jövőre fókuszálj. Konkrétan ez azt jelenti, hogy az ökölszabály első felét tartsd be, vásárolj olcsón!

Ahogyan az árfolyamgrafikon tetejét, vagyis az eladás leginkább optimális időpontját sem lehet pontosan meghatározni, a vételi időpontot sem. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a következő hetekben, egy-két hónapban fektetsz be, komoly esélyed van az extra profitra. Eddig 20-25%-ot estek a piacok. Amennyiben az elmúlt 110-120 éves történelmi adatokat vizsgáljuk, 1-2 éven belül az árfolyamszintek visszatérnek a korábbi szintekre, nagyobb válság esetén is. Jelen árszinteken vásárolva ez 30-35% hozamot jelenthet számodra 1-2 éves távlatban. Ezt még az sem befolyásolja, ha esetleg áprilisig még további zuhanás jön, hiszen akkor is vissza fog térni a korábbi szintekre az árfolyam. Mindezt csak támogatni fogják a különböző kormányzatok likviditásbővítő intézkedései, hogy a járvány gazdasági hatásait csökkentsék.

Így és most valósítható meg az „olcsón venni ökölszabály”.

Amennyiben szeretnéd kihasználni a jelenlegi helyzetet, várunk szeretettel egy díj- és kötelezettség mentes konzultációra, ahol kölcsönösen megismerhetjük egymást, megvizsgálhatjuk, hogy tudunk-e együtt dolgozni vagyonod gyarapításán. Jelentkezni az alábbi űrlapon tudsz egy ilyen beszélgetésre, amely tekintettel a koronavírus járványra nem csak személyes, hanem Skype, Messenger beszélgetés is lehet.

 

 

 

Összegzés
Az érzelmeket tartsd meg a családnak - olcsón venni, drágán eladni
Bejegyzés címe
Az érzelmeket tartsd meg a családnak - olcsón venni, drágán eladni
Rövid leírás
A tapasztalatlanok számára a befektetéseknél "kódolva van" a veszteség. Az elektronikus kereskedési platformokra, napon belüli kereskedésekre kifejezetten jellemző, de az egyszerű értékpapíroknál is egyértelműen megfigyelhető ez. Pedig milyen egyszerű az ökölszabály: olcsón venni, drágán eladni.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-03-12T10:31:36+01:002020 március 11.|Tags: , , , | Az érzelmeket tartsd meg a családnak – olcsón venni, drágán eladni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva