Az érem másik oldala – meglepő helyzet az arany piacán

Abszolút kettősség figyelhető meg az arany piacán az utóbbi időben. A „szellempiacon” – azaz a nem fizikailag megjelenő, csupán papír illetve elektronikus jelek alapján történő spekulatív kereskedelemben – kifejezett, trend szerű árfolyamcsökkenés zajlik, hiszen a tőkének nem kell menekülnie, az amerikai gazdasági adatok bíztatónak tűnnek. Persze ez határozza meg a fizikai arany árfolyamát is.

Az érem másik oldala

other_side_coinAnnak ellenére történik mindez, hogy a fizikai piacon – ahol valóban gazdát cserél az arany, mint nyersanyag – jelentős növekedés látszik a vásárlói oldalon.

Miért lehet az, hogy a kisbefektetők másként gondolkodnak, és kihasználják az alacsony arany árfolyam adta lehetőséget? Lehet, hogy józanabbak?

Ahogy a gazdasági hírműsorokban manapság rendre elhangzik, „jó hangulatban” vannak a befektetők, szárnyal a tőzsde. A megfogalmazás formája valójában mindent elárul. Igen jelentős mértékben elvált egymástól a valóság és a pénzpiacok értékelése. Az árfolyamok leginkább érzéseket, várakozásokat, reményeket tükröznek, nem a valódi, biztos alapokra helyezkedő piaci értékeket.

Valóban biztatóak a kilátások?

Kiindulópontként: A világ gazdasága jelenleg lélegeztető gépen van (ez már önmagában sem hangzik rózsásan), és most arról folyik a diskurzus, hogy jól van-e már eléggé ahhoz, hogy csak gyógyszerezni kelljen, vagy maradnia kellene a vastüdőnek.

Az elmúlt évek jelentős tőzsdei emelkedését fundamentális oldalról az USA központi bankjának (FED) Quantitativ Easing (QE) 1-2-3 programjai okozták, a folyamatos pénzügyi eszközvásárlások kapcsán, mellyel friss forrást juttattak a pénzpiacokra. Ez az a bizonyos „pénznyomtatás”, amit emlegetni szoktunk. A FED jelenlegi kommunikációja alapján a program októberben véget ér, és így megáll a friss tőke áramlása a piacokra. Ez nagyságrendileg jelentős összeg, mely pár hónappal ezelőtt még 85 milliárd dollár volt havonta, jelenleg 15 milliárd dollár, és ez csökken le nullára.

Jövő év második felétől – szintén a FED kommunikációja alapján – kamatemelés várható az USA-ban, mely a mostani rekord alacsony szintekről 2017 végéig egészen 3%-ig emelkedhet. Ez egy masszív kamatemelési ciklust jelent, mely véget vet ez olcsó pénz időszakának, így rontja a vállalatok pénzügyi helyzetét. Ezen folyamat szükségképpen a tőzsdékről történő pénzkivonással jár, továbbá a befektetőket inkább motiválni fogja a biztos kamat, mint a lehetséges árfolyamnyereség.

Mindemellett a tőzsdék historikus csúcson vannak, és a növekedési szakaszok jól láthatóan igazodtak a QE 1-2-3 programokhoz – melyek a végéhez közelednek. A növekedések egyre kisebb üteműek lettek, és igen valószínű, hogy az előző QE programok végét követő esés a 3. szakaszban is meg fog történni.

QEvege-hatasok-SP500

A várható eseményeket koránt sem jó irányban befolyásolja a jelenlegi geopolitikai helyzet. Az ukrán-orosz konfliktus illetve az arab világ ezekben a napokban előtérbe kerülő problémái, nevezetesen, hogy az ISIS iszlám állam már több országot fenyeget, olajkészlettel, bevétellel rendelkezik, tehát erősödik, és a szövetségesek katonai beavatkozásai megkezdődtek. Egyes vélemények szerint ezen események összefüggenek az „olajat csak dollárért” elvet egyre több helyen tagadó (Ázsia, Oroszország) trendek elleni kétségbeesett amerikai „intervenciós” tevékenységgel.

Józan gondolatok, avagy a történelem ismétli önmagát?

Nincs feltétlenül ok a pánikra, de célszerű józanul gondolkodnunk. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy ha a mostani kártyavár inogni kezd, sem a Wall Street-től, sem a médiától nem számíthatunk figyelmeztetésre. Sőt, ennek az ellenkezője várható. Az ő kenyerüket a vásárlók vajazzák. Kitartanak majd amellett (és sokszor ők maguk is elhiszik), hogy a csillagos ég a határ és minden befektetőnek őrülten vennie kell a papírokat, ha meg akarnak gazdagodni. A befektetők pedig az emelkedést látva két kézzel kapkodnak a részvények után, ahogy tették ezt 1929-ben is. Akkor a király meztelenségére figyelmeztető hangok száma kevés volt, és mivel ezeket a véleményeket a tömegmédia nem adta tovább, érthető módon a tömegek figyelmen kívül hagyták. Nincs ez másként ma sem.

Összegezve, a kisbefektetők igénye az aranyra abszolút érthető és logikus igény, hiszen az arany a történelem során soha nem hagyta cserben a birtokosait, és rosszul biztosan nem jár senki azok közül, akik mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamon vagyonuk legalább 5-10%-át fizikai befektetési aranyra konvertálják.

Körültekintőnek kell azonban lennie mindenkinek, aki meghozta a döntést, és arany vásárlásban gondolkodik. Legalább 2-3 szolgáltató kínálatának összevetése javasolt, mert ma már a sarki boltban is próbálnak ránk aranyat sózni. Nézze meg nálunk is, milyen feltételekkel, és hogyan vásárolhat befektetési aranyat! Részletekért kattintson ide >>>

Amennyiben még nincs saját, személyre szabott befektetési politikája, igényelje mielőbb, hogy biztosan tudja, milyen befektetési instrumentumok valók Önnek, és milyen kockázatokat érdemes bevállalnia, hogy elérje céljait! Kérje a befektetési politika elkészítését díjmentesen, ide kattintva  >>>

2014-09-26T11:22:24+02:002014 szeptember 26.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment