Az Eon kiszámolta

Akadozni fog az áramellátás, ha minden ember elektromos autót akar majd vezetni? Az Eon energiaipari vállalat most kiszámolta, hogy mennyi befektetésre lenne szükség a terhelés kiegyensúlyozásához. Őket is meglepte az eredmény.

Sokaknak (volt) érve az elektromos autózással szemben, hogy nem fogja bírni az elektromos hálózat, ha mindenki átáll e-mobilitásra. Eőször is, nem egyszerre, mintegy varázsütésre, fog ez megtörténni, hanem évek, talán 2-3 évtized is kell hozzá. Másodszor, mint most kiderült, a vártnál kisebb beruházásra van szükség.

Az Eon energiaszolgáltató 2045-ig mintegy 2,5 milliárd eurót fektet be Németországban az e-mobilitás hálózatának fejlesztésébe. „Természetesen bővítenünk kell hálózatunkat” – mondta Eon vezérigazgató, Thomas König, kedden Berlinben, bemutatva a hálózati stressz teszt eredményeit.

A Consentec energetikai tanácsadóval közösen az Eon kiszámította, hogy a saját hálózatát milyen összegből lehetne fejleszteni, ha a várakozásoknak megfelelő mennyiségű – körülbelül 6,5 millió – autó villamos hajtással fog majd rendelkezni 2045-re, és ennek megfelelően villamos energiát fog igényelni. A tervezet alapján az átlagos beruházás igény elektromos autónként 400 euró lenne.

Az Eon nem látja a villamosenergia-hálózat „akadozásának” kockázatát, amint azt néhány kritikus előre jelezte Németországra vonatkoztatva. Éppen ellenkezőleg. A 2,5 milliárd eurós beruházási értéket „meglepően alacsonynak” nevezik. Az Eon egyébként – az e-mobilitástól függetlenül – minden évben mintegy 1 milliárd eurót fektet be a hálózatba. A következő tíz évben a meglévő hálózat továbbra is fedezi az elektromos autók villamosenergia-szükségleteit.

A szolgáltató szerint a legnagyobb kihívás az egyidejűség. Például, ha minden autó tulajdonos 18:00 órakor hazaér, az autót töltőre teszi éjszakára. Ez az estek jelentős terhelési csúcshoz vezet.

A megoldás az úgynevezett hálózati tápellátás lehet. Az Eon a kereslet nagy részét automatikusan az esti és az éjszakai irányba kapcsolja anélkül, hogy az ügyfél észrevenné. Ez az „intelligens terheléskezelés” csökkenteni fogja az Eon kapacitás-követelményeit.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán

Összegzés
Az Eon kiszámolta
Bejegyzés címe
Az Eon kiszámolta
Rövid leírás
Akadozni fog az áramellátás, ha minden ember elektromos autót akar majd vezetni? Az Eon energiaipari vállalat most kiszámolta, hogy mennyi befektetésre lenne szükség a terhelés kiegyensúlyozásához. Őket is meglepte az eredmény...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-05-22T20:42:56+02:002019 május 22.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment