Az elektromos autózás beteszi a kaput a magyar gazdaságnak?

A válasz röviden: Lehet. A bővebb válasz: Valószínűleg nem, sőt. Megjelentek olyan fejtegetések a sajtóban, amelyek baljós képet festenek az elektromobilitás terjedésének hazai gazdaságra kifejtett hatásáról. Tényleg ilyen sötét a kép?

Tény 1.

Magyarország kezd összeszerelő üzem státuszt felvenni, az elmúlt évtizedekben autóipari „nagyhatalom” lettünk, legalább is ami a gazdaság szerkezetét illeti. Audi, Mercedes, Opel, Suzuki és tucatnyi iparági beszállító tevékenykedik hazánkban. A GDP 8%-át adja az autógyártással kapcsolatos gazdasági tevékenység. Ez azt jelenti, hogy az ország gazdálkodása nagy mértékben függ ezen gyártók sikerességétől, illetve attól, hogy maradnak-mennek, mennyire vernek gyökeret hazánkban. Az elektromos autózástól függetlenül, az Opel – francia kézbe kerülése miatt – kérdőjelet jelent.

Tény 2.

Az elektromos autók, a belsőégésű társaikhoz viszonyítva viszonylag egyszerű szerkezetek. Magyarul az összeszerelésük sem jelent túlzottan nagy hozzáadott értéket, ráadásul egyre inkább terjed a robotika ezen a területen, amely a foglalkoztatás terén hathat negatívan. Emellett az elektromos autók legfontosabb részei, a szíve és agya – az akkumulátor, és a vezérlő egységek – jellemzően máshol készülnek, így Magyarországon tényleg csak az összeszerelés folyhat, amit talán egyszerűbb lenne a multiknak Kínába vinni.

Ezek a kilátások valóban borús képet festenek a jövőről. Nem szabad azonban abba a hibába esnünk, hogy a jelenlegi állapotot saját szempontunkból állandónak vesszük, ellenben látjuk magunk mellett elszaladni a világot.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy…

  • Biztosra vehetjük, hogy a jelenleg hazánkban gyártó multik is komolyan veszik ma már az elektromobilitást, és a beruházások volumene arra enged következtetni, hogy hosszú távon tervezik a magyar termelést.
  • Nemhogy egyre többen vinnék Kínába a gyártást, már a kínaiak is gondolkodnak európai gyártásban. Jó példa erre az egyik legnagyobb kínai elektromos autó gyártó, a BYD Komáromba telepített elektromos busz gyártósora (hírt adtunk róla itt >>>).
  • Idén május végén átadták a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárat Gödön.
  • Jövő nyárra készül el az önvezető autók fejlesztéséhez, teszteléséhez infrastruktúrát biztosító zalaegerszegi komplexum.
  • Nem egy hazai startup kapcsolódott be az önvezető technológia fejlesztésébe, amely az egyik legnagyobb hozzáadott értéket képviseli az elektromobilitás témakörében.
  • Nem lehet tudni mennyi eséllyel, de Magyarország is pályázik a Tesla Európában létesítendő napelem és akkumulátor gyárának helyszínére. Egy magyar Gigafactory óriási előrelépés lenne minden szempontból.
  • A MOL komoly fejlesztési tervekkel bír az elektromos töltőhálózat fejlesztésével kapcsolatban, amely valószínűleg nem csak hazánkban, hanem a környező országokban hatókörébe tartozó töltőállomásokat is jelent.
  • Több szakmai és országos hírportál is hírt adott már róla, de sajnos valószínűleg csak média heck, mégis itt a helye: néhány éven belül napi 300(!) elektromos, 1200km hatótávolságú nyergesvontatót gyártani képes, nagyrészt magyar tőkéből megvalósuló beruházás indultását vizionálják hazánkban. Az itt látható „kémvideón” már működés közben látható a kamion prototípusa. Ezen túl, az ebben használt technológia (amennyiben valóban létezne) alapja lehetne más járművek hajtásának is.

A fentiek miatt tehát koránt sem biztos, hogy Magyarország „rosszul jön ki a buliból”. Abban is biztosak lehetünk, hogy a hagyományos magyar kreativitás tartogat még további meglepetéseket.

Ehhez vegyük még azt is hozzá, hogy a világ első, elektromos autózásra és okos energia megoldásokra fókuszáló befektetési alapjában felülreprezentáltak a magyar befektetők. Nézd meg a részleteket itt >>>

2018-07-04T10:36:55+02:002017 augusztus 22.|0 Comments

Leave A Comment