Az autózás jövője 4. – Megosztás

A Facebook korát éljük, amikor mindenki mindent megoszt (share) másokkal. A mindenféle betűkkel (X, Y, Z, Alfa) jelölt, egymást követő generációk egyre inkább hajlamosak a megosztásra, sőt talán lételemük is lett.

Nem csak az információval van azonban ez így, hanem a materiális dolgokkal is. Nem feltétlenül tulajdonolni, hanem használni akarják a dolgaikat. Ez abban is megnyilvánul, hogy az újonnan felnövő generációknak sok esetben már kevésbé fontos, hogy milyen autó áll a garázsban vagy hogy áll-e egyáltalán ott valami. Az a lényeg, hogy akkor és úgy jusson el „A”-ból „B” pontba, amikor és ahogyan szeretne.

Ez az életérzés, és az abból fakadó új igények teremtették meg az autómegosztás fogalmát. Ennek gyökerei a XX. század végére – a „telekocsi” szolgáltatások megjelenéséig – nyúlnak vissza. Anno nem volt egyszerű a megvalósítás, hiszen az „őskorban” nehezen lehetett összeegyeztetni az igényeket, és leginkább a hosszú, előre tervezett utaknál jöhetett szóba az autómegosztás.

Az internet és főleg az okostelefonok megjelenése azonban ezen a téren is mindent megváltoztatott. Az itthon – és sok más országban is – a taxisok által elüldözött UBER talán a legismertebb ilyen szolgáltató. A céget sokszor kidobták az ablakon, de biztosak lehetünk benne, hogy csapatostul (más cégekkel együtt, új szolgáltatásokkal) vissza fog mászni az ablakon.

Az autómegosztásnak ma két modellje terjedt el:

Az autózás jövőjének másik három ásza, az önvezetés, a folyamatos online kapcsolat és az elektromos hajtás újabb és újabb lehetőségeket nyit az autómegosztás terén. Ez látszik az UBER autonóm fejlesztési tervein is (részletesen írtunk róla itt >>>). Borítékolható, hogy 10 éves távlatban a taxizás, mint szakma erősen leszálló fázisban lesz.

Azt, hogy mennyire komoly dologról van szó, mi sem szemlélteti jobban, hogy a nagy autógyártók is részt akarnak hasítani ebből a trendből. Sorra „szállnak be” az autómegosztás üzletbe, vagy akár fel is vásárolnak olyan cégeket, amelyek innovatív fejlesztéseket tudtak felmutatni.

Hazánkban, a 2016-tól működő GreenGo mellett a MOL jeleskedik ezen a téren, hiszen 2030-ig tartó stratégiai terveibe illeszkedve, idén indult a MOL Limo hálózat, amelynek keretében 200 benzines és 100 elektromos autót állított a felhasználók szolgálatába.

Az autózás jövőjének ászai (ACES) tehát

  1. Autonomous – Önvezetés (írásunk erről >>>)
  2. Connected – Folyamatos digitális kapcsolat (írásunk erről >>>)
  3. Elecric – Elektromos (hajtás) (írásunk erről >>>)
  4. Shared – Megosztott

Az „új autó” ipar és a hozzá kapcsolódó innovációs ipar tehát egy olyan terület, amelyen a máshol tapasztalhatónál sokkal nagyobb „pezsgés” látszik, elképesztő távlatokkal. Befektetői szempontból már az elmúlt néhány év is megmutatta, hogy a hagyományos autógyártás indexéhez képest az új területeken érintett vállalkozások mennyivel nagyobb mértékben tudtak növekedni:

2013-2018-ig pedig még csak a változások előcsarnokába léptünk be, a nyersanyagok, termékek és szolgáltatások fejlesztése nem csak a mindennapjainkat, de a gazdaságot is átrendezik majd. Mindehhez kapcsolódva a megújuló energiák iparával, olyan forradalmat élünk meg majd az elkövetkező években, mint anno a gőzgépek elterjedésékor volt tapasztalható. Erre mindannyiunknak fel kell készülni. Szakmák alakulhatnak át, vagy szűnhetnek meg teljesen, ugyanakkor egészen új területek nyílhatnak meg.

A jó hír az, hogy részese lehetsz mindennek, azaz jövedelmet termelhet számodra is ez a forradalom. Megbízóink portfólióiban komoly arányban vannak jelen az elektromobilitáshoz, az önvezető autózás fejlesztéséhez, az új autó ipar nyersanyagaihoz is kapcsolódó befektetések. Neked sem szabad lemaradnod az évszázad legnagyobb lehetőségéről, Te is profitot szerezhetsz ennek a megatrendnek a robbanásszerű növekedéséből, ráadásul mindezt komoly – számlánként 8,6 millió EUR – betétbiztosítás mellett teheted.

Nézd meg előadásunkat a HozamKasszáról, amelynek része ez a terület isAz ide kattintva megjelenő oldalon tudod kérni a videót >>>

Személyesen is részt vehetsz aktuális ingyenes klubestünkön, ahol ez a téma kiemelt szerepet kap. Részletek és regisztráció az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Összegzés
Az autózás jövője 4. - Megosztás
Bejegyzés címe
Az autózás jövője 4. - Megosztás
Rövid leírás
A Facebook korát éljük, amikor mindenki mindent megoszt (share) másokkal. A mindenféle betűkkel (X, Y, Z, Alfa) jelölt, egymást követő generációk egyre inkább hajlamosak a megosztásra, sőt talán lételemük is lett.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-09-11T12:37:31+02:002018 szeptember 11.|Tags: , , , |1 Comment

One Comment

  1. […] Úgy tűnik azonban, hogy a korszellemet nem lehet visszatuszkolni a palackba. Az “Uber csaták” után illetve velük párhuzamosan megjelentek az autómegosztó vállalkozások, ahol már nincs szükség sofőrre, hiszen magad vezeted az autót. Ma már hazánkban is (igaz, hogy csak Budapesten) több autómegosztó üzemel, egyre nagyobb sikerrel. Az autómegosztásról írtunk korábban itt >>> […]

Leave A Comment