Az autózás jövője 1. – Önvezetés

Az autózással kapcsolatos fejlesztések négy irányra koncentrálódnak, amelyek egyenként is óriási változásokat hoznának, de így együtt fenekestül forgatják majd fel az életünket.

A „négy ász” (angol kezdőbetűik alapján ACES) a pakliban:

  1. Autonomous  – azaz önvezető autók
  2. Connected – azaz egymással is kommunikáló autók
  3. Electroc – azaz elektromos hajtás
  4. Shared – azaz megosztott, közösségi autózás

Önvezetés

2030-ra az újonnan értékesítésre kerülő autók 70%-a fog már rendelkezni valamilyen autonóm önvezetési képességgel, vezetési segédlettel, 15%-uk viszont teljesen önvezető lehet. Rengetegen utaznak vagy épp ingáznak naponta, ami elképesztő időt emészt fel. Ez az idő az többek között, ami megspórolható az önvezetéssel, és amely tanulásra, szórakozásra, pihenésre, azaz gyakorlatilag bármire használható, ha nem kell közben az útra figyelned. Ha az agglomerációból jársz Budapestre dolgozni, biztosan te is örülnél napi plusz másfél – két óra szabadidőnek, amit az utazásnál nyerhetnél az önvezetéssel.

A szabad idő mellett a biztonságra való igény, ami az önvezetés fejlesztését hajtja. A még gyerekcipőben járó önvezető autók egy-egy balesetéről a média „örömmel” ad hírt, hiszen szenzáció, de ezek csak kirívó esetek, és már most is elmondható az önvezetésről, hogy jó irányban halad. Tudnod kell ugyanis, hogy a közúti balesetek nagy részét az emberi figyelmetlenség és a szabályok be nem tartása okozza. Konzervatív becslések szerint 2035 és 2045 között az önvezető autók révén – csupán az Egyesült Államokban – közel 600ezer ember maradhat életben azért, mert az autók fognak vezetni az emberek helyett.

A jelenlegi, 3., 4. generációs önvezetési technológia néhány éven belül átléphet az 5. szintre, ami azt jelenti, hogy nem csak hogy a kormányt nem kell fognod, hanem vezető nélkül jöhet majd érted az autó.

Mint minden, a világra nagy hatást gyakorló dologban (számítógép, atombomba és társai), az önvezető autózásban is benne van a magyarok keze. Irodánktól néhány utcára van a Budapesti központja (irodáik vannak Kaliforniában, Finnországban és Japánban is) az IAMOTIVE-vak, amellyel részletesen foglalkozott a Speedzone műsora:

Az igazán nagy fejlődés még előttünk áll. A következő 10-15 év alatt hozzászokunk az önvezetéshez, mint gondolathoz, ami nem csak a sci-fi filmek nélkülözhetetlen kelléke, egyre többen élni is fognak vele, de ezt követően fog majd végbemenni az igazán nagy átalakulás. A „Passenger Economy”, vagyis a sofőr nélküli személy- és teherszállítás teljesen átalakítja a gazdaság és az utca képét is:

Megbízóink portfólióiban komoly arányban vannak jelen az elektromobilitáshoz, így az önvezető autózás fejlesztéséhez is kapcsolódó befektetések. Neked sem szabad lemaradnod az évszázad legnagyobb változásáról, Te is szerezhetsz profitot ennek a megatrendnek a robbanásszerű növekedéséből.

Nézd meg előadásunkat a HozamKasszáról, amelynek része lehet ez a terület isAz ide kattintva megjelenő oldalon tudod kérni a videót >>>

Összegzés
Az autózás jövője 1. - Önvezetés
Bejegyzés címe
Az autózás jövője 1. - Önvezetés
Rövid leírás
A jelenlegi, 3., 4. generációs önvezetési technológia néhány éven belül átléphet az 5. szintre, ami azt jelenti, hogy nem csak hogy a kormányt nem kell fognod, hanem vezető nélkül jöhet majd érted az autó.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-08-29T09:20:30+02:002018 augusztus 28.|Tags: , |1 Comment

One Comment

  1. […] Autonomous – Önvezetés (írásunk erről >>>) […]

Leave A Comment