Az állam lehetséges megoldásai a nyugdíj problémára

Hozzászoktattak bennünket ahhoz, hogy életünk bizonyos területeivel nem kell foglalkoznunk, az állam megoldja azt helyettünk. Ezen kérdések közé tartozik, helyesebben tartozott nyugdíjunk kérdése is. Nem véletlen a pontosítás, mert mint alább látni fogjuk, igen beszűkült azon lehetőségek köre, amellyel állami oldalról kezelhető a terület.

Ahogyan előző bejegyzésünkből látszik, demográfiai, népesedési szempontból igen borús kép rajzolódik ki, amelyen család- és népesedéspolitikai döntésekkel próbálnak ugyan változtatni, de a fogyasztói társadalom sajátosságai miatt erre legfeljebb szépségtapaszok lesznek illeszthetőek, megnyugtató megoldásnak nem csak hogy a közelében nem vagyunk, de még a horizonton sem látszik.

Azt tehát tényként kell kezelnünk, hogy ugyanannyi vagy inkább egyre kevesebb járulékköteles – a nyugdíjkasszába befizető – embernek kell „eltartania” egyre több nyugdíjast. Jogos persze a felháborodás a mindenkori nyugdíjasok részéről, hogy őket ugyan ne tartsa el senki, fizettek még a soknál is több járulékot, de a rendszer attól még valóban így működik, az aktívan dolgozók tartják el a nyugdíjasokat.

Magyarul az egy nyugdíjas korúra eső kifizethető összeg folyamatosan csökken. Ráadásul a közeljövőben ez drasztikus méreteket ölt, és 10-20-30 éves távlatban töredéke lesz a mai szinteknek.

Két nyilvánvaló kifutása lehet az elosztás módosításának

Az (el)osztás a négy matematikai alapművelet egyike, így rettentő egyszerű a képlet:

 • Amennyiben minden eddigi rend szerint jogosult – egyre nagyobb számú tömeg – között kerül felosztásra ugyanazon összeg, a jogosultakra egyenként jóval kevesebb összeg jut majd.
 • Amennyiben csökkentjük a jogosultak számát (vagy a jogosultság időtartamát), elérhető, hogy az egyenként jutó összeg nagysága ne változzon érdemben.

Biztosak lehetünk benne, hogy nem a két „megoldás” közül az egyik, hanem a kettő párhuzamosan fog bekövetkezni, tehát amellett, hogy a jogosultak köréből egyre többeket zárnak ki, egyre kevesebb lesz az egy főre jutó nyugdíj összege.

Az egyre kevesebb összeg ebből könnyen megérthető, a manapság sem dőzsölő nyugdíjasokkal szemben a jövő (állami) nyugdíjasainak a szegénységi- vagy akár a létminimum alatt kell majd tengődniük.

A jogosultság megvonása már elkezdődött a fegyveres testületeknél, de biztosak lehetünk benne, hogy folytatódni fog. Értelemszerűen a várható jogos ellenállás miatt csak apró léptekben, de folyamatosan záródni fognak ki csoportok, illetve tolódnak el hangsúlyok a jogosultságot illetően. Ami pedig összességében jellemző lesz az általános nyugdíjkorhatár jelentős emelése. Csehországban már döntöttek a hetven (!) év bevezetéséről. Nagy-Britanniában 68 év a határ.

Fontos kérdés viszont, ha 68-70 (vagy akár idősebb) korban mehetünk csak el nyugdíjba, mi lesz azokkal, akik 55-60-65 éves korukban netán munkanélkülivé válnak, és koruknál fogva új munkahelyet nem fognak találni?

Az elégedetlenség persze akár a nyugdíjból kimaradók, akár a nyugdíj összegét keveslők részéről mindenképp tömegesen jelen lesz, ahogy a vele járó mély-szegénység is.

Sokak számára a beletörődés tűnik az egyetlen lehetőségnek. Bizonyos szempontból igazuk van. Az állami nyugdíjjal egyszerűen nem lehet mit tenni. Lesz amennyi lesz, igazából a népesedési adatokra – és egyúttal a nyugdíjkasszába befolyt összegekre – nincs és nem is lehet befolyásunk, más megoldást kell találnunk.

A megoldás

Rajtunk áll, hogy zsíros kenyér vagy gulyásleves

Rajtunk áll, hogy zsíros kenyér vagy gulyásleves

Mindez nem jelenti azt, hogy tétlenül kell néznünk azt, hogy mások határozzák meg időskori életünk alakulását. Kezünkbe tudjuk venni a kormányrudat.

Igaz, hogy ez azt jelenti, hogy…

 • nem leszünk abban a kényelmes helyzetben, hogy mások megoldják helyettünk a kérdést,
 • meg kell küzdenünk a jelenleg megoldást hirdető, de sok esetben inkább céljaink megvalósulását hátráltató szolgáltatókkal,
 • többet kell foglalkoznunk a hatékony megoldások felderítésével

Cserébe viszont nem kell majd ingyenkonyhára járnunk élemedett korunkban, és nem kell számolgatnunk a napokat hónap végén, amíg szegényes nyugdíjunk következő részlete érkezik.

Járja körül velünk a témát! Vannak hozzávalóink a recepthez, amelyekből mindenki összeállíthatja magának a gulyáslevest saját szája íze szerint.

Az Öngondoskodás a Gyakorlatban MegaPack átfogó képet és biztos tudást ad a területről. Részletek >>>

A direkt megoldást is tudjuk szállítani. Részletek>>>

 

2017-04-21T11:45:37+02:002013 október 9.|Címkék: , , |5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. Dr.Török Klára 2013-10-09 - 22:07

  Van-e lehetőség online hozzáférésre webinarium formában?Köszönöm

  • Atali Katalin 2013-10-13 - 08:20

   Rendszeres olvasójuk vagyok, azonban a budapesti rendezvényekre nem tudok elmenni. Érdekelne engem is a webinarium.

 2. Tihanyi Béla 2013-10-10 - 08:53

  Talán ott kéne kezdeni a vállalkozóknál.Harminc embert foglalkoztat és öt van bejelentve.Vonatkozik ez a vállalkozók hetvenöt százalékára.Más kapu négy órára bejelentve dolgozik tizenkettöt, és sorolhatnám.Ez a felsö tizezernek is elöny. Ö mindig gulyáslevest fog enni Rántott hússal,hisz ö hozza a törvényeket.Tessék olyan törvényt hozni ami ezt ellenörizhetövé teszi.Lessz a nyugdíjkasszában több pénz.

 3. Ligetvári Ferenc 2013-10-10 - 10:35

  Talán ott kellene kezdeni amit Orbán Viktor 2009-ősén megígért „VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ ” ha ezt végre merte volna hajtani megszűnt volna Magyarországon a világ legigazságtalanabb- legaránytalanabb nyugdíj rendszere és fenntartható nyugdíj rendszer alakult volna ki és az öregségi nyugdíj/nettó bér a világátlag 60% körüli volna a jelenlegi 76% helyett. Érthető hogy miért maradt ez az igéret a HAZUGSÁG kategóriában ,mert közel egy millió nyugdíjas nyugdíját a 2002-es EMELT nyugdíjhoz kellett volna igazítani és akkor a 2014-es választást garantáltan elvesztette volna a FIDESZ:

 4. Radvánszky János. 2013-10-10 - 16:39

  A Kapitalizmusban,mindég igy volt!Nem az emberek
  a rosszak,hanem a rendszer bukott meg,. vég érvényesen.Már az USA,nagytekintélyü Közgazdászaik,
  is kimondták.
  R.János.

Hozzászólások letiltva.