Az alacsony kamatkörnyezet egyéb veszélyei

Az egyre alacsonyabb hazai kamatkörnyezetnek minden – nem kereskedelmi banki – piaci szereplő hangsúlyozza a veszélyeit vagyonunk értékére. Ugyanakkor a kialakult szituációnak másodlagos veszélyei is vannak, amely kifejezetten „ügyfél pszichológiai” alapon jelentkeznek.

veszelyA kamatok effektíve eltűnése, és az alacsonyabb hozamcélok ugyanis meghasonlott helyzetbe tolják a vagyonuk értékét megőrizni, gyarapítani vágyókat. Tisztában vannak az idő pénz elvével, vagyis azzal, hogy 2-3 év valós hozam nélkül komoly veszteség veszélyét hordozza, különösen akkor, ha nem volt körültekintő, és elérhetett volna akár 8-10-15% értéknövekedést is.

Egyes „piaci szereplők” ezt a félelmet aknázzák ki, sok esetben nem igazán tisztességes módszerekkel. Akár még az is lehet, hogy jogilag is finoman szólva aggályos módon, kihasználva figyelmetlenségünket.

Mert ha hallunk néhány szót egy „jól menő” szolgáltatóról, amely évi 20-30%, netán még több hozamot ígér, akár még a „garancia” és „teljes biztonság” szavak is elhangoznak, és meglátogatjuk a csillogó villogó „A” kategóriás irodában, könnyen átsiklunk a szerződési feltételek sokadik oldalán található néhány egyáltalán nem lényegtelen mondaton. Egy példa, szolgáltató megnevezése nélkül:

aszf-reszlet

Az ilyen és hasonló mondatok azok, amelyek meg kell hogy szólaltassák bennünk a vészcsengőt, és el kell gondolkodnunk azon, hogy miért szerepelhet ez benne, milyen esetekben állhat elő olyan helyzet, amelyet nem szeretnénk megélni. Magyarul milyen kockázatot vállalunk be valójában, és mitől függ az eredményesség vagy épp a veszteség. Meg kell tehát megfogalmaznunk a kérdéseket, feltenni azokat, és mérlegelni, hogy a kapott válaszok kielégítőek-e számunkra. Ha nem kapunk érdemi vagy kielégítő válaszokat, tudhatjuk, hogy tovább kell lépnünk.

Amennyiben csak a rózsaszín(re festett) köd lebeg a szemünk előtt, és nem is kérdezünk, azzal követjük el a legnagyobb felelőtlenséget.

Tájékozódás

Első körben célszerű lehet rákeresni az MNB oldalán, hogy nincs-e valamilyen „ügy” a szolgáltatóval kapcsolatban, amely arra indíthat bennünket, hogy „lapozzunk”. Egy-egy közlemény, rögtön eloszlathatja a rózsaszín ködöt:

Az is hasznos lehet, ha egyszerűen a Google keresőben nézünk utána a szolgáltatónak.

Alternatívák

Nem szabad engednünk a józan észből. Amikor nyilvánvalóan elérhetőek – akár jelentős – hozamok például magyar államkötvényekkel, vagy más, valóban biztonságosnak mondható értékpapírokkal (fejlett piaci vállalati kötvények, strukturált kötvények stb.) is, miért akarnánk a zavarosban halászni?

Legutóbbi, kötvényekről tartott klubestünk egy rövid részlete, avagy hogyan lehetett az elmúlt egy évben közel 30% hozamot elérni magyar államkötvényekkel:

Következő klubestünk ismét a kötvényekről szól. Nézze meg a részleteket, és jelentkezzen az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-07-11T11:55:34+02:002014 július 11.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment