Augusztus-szeptember, aranyszezon?

1979-ig visszatekintve az arany teljesítményére, az augusztus és szeptember hónapok legtöbbször komoly emelkedést hoztak a sárga fém számára.

Mi lehet ennek az oka? Senki sem lehet biztos benne, de keringenek róla elméletek, amelyek magyarázatul szolgálhatnak a kétségtelen tényre.

A bányászati ​​szektorban (is) gyakran emlegetik az „eladni májusban és elmenni (szabadságra)” mantrát. Ezen időszakot követően a befektetők visszatérnek a vakációról, és startra készen állnak a vásárlásokra. Ezzel párhuzamosan a legnagyobb pénzügyi bukások historikusan szeptemberben és októberben történtek, így a befektetők aranyat is vásárolnak portfóliójuk kiegyensúlyozása miatt ebben az időszakban, készülve az esetleges rossz forgatókönyvekre.

Az indiai esküvői szezon is az év ezen időszakát érinti. Az ifjú pár körül pedig minden az aranyról szól. Ennek következtében India az arany ékszerek legnagyobb fogyasztója. Ehhez hozzáadódik még az ékszerpiac karácsonyra készülődése is, tökéletes kiskereskedelmi vihart kavarva az áhított nemesfémnek.

Végül, de nem utolsó sorban az Európai Központi Bank és 20 másik európai központi bank egységes aranymegállapodás alapján adja és veszi az aranyat. Ez biztosítja a kiegyensúlyozott forgalmat. A megállapodás dönt el az eladási korlátokról, amely minden szeptemberben indul indul újra. Mindez azt eredményezi, hogy ebben az időszakban az arany piaca kevésbé tapasztal eladói nyomást, amely kedvez az árfolyamok emelkedésének.

A grafikonban szereplő 38 év során 14 augusztusi, és 13 szeptemberi hónap produkált csak negatív hozamot. Mindegy, hogy a fenti elméletek igazak-e vagy sem, nehéz elfelejteni azokat az évtizedeket, amelyek az arany legjobb hónapjait sejtetik most előttünk.

A Palisade Research Team nyomán

2017-07-25T21:28:33+02:002017 július 25.|0 Comments

Leave A Comment