Arany – spekuláció vagy stabil instrumentum?

Kétféle arany befektetővel találkozunk általában. Az egyikük az aranyra, mint portfólió-kiegyensúlyozó, hosszú távú befektetésre tekint, egyfajta „jó lesz majd a gyerekeimnek, unokáimnak, ha felnőnek, lesz mivel elindulniuk az életben” gondolkodás ez. A másikuk – látva az elmúlt évtizedek töretlen felfelé menetelését valamint az elmúlt 2 év árfolyam-ingadozását – kifejezetten spekulációs eszközt lát benne.

Az előbbi csoport értelemszerűen a fizikai aranyra esküszik, hiszen azt akár a kertben is el tudja ásni. Utóbbiak pedig akár az „elektronikus jelkereskedelemben” gondolkodnak, hiszen másodpercek alatt lehet adni venni, „fogadni” az arany árfolyamára.

Valójában mindenkinek igaza van. A spekuláció létjogosultságát könnyen megérthetjük, ha az elmúlt öt év árfolyam alakulását megnézzük. Bizony volt jó néhány remek be- és kiszállási pont:

goldprice5y

A hosszú távú értékmegőrzésben játszott kiemelkedő szerepét az aranynak a válság következtében „elszabadult”, és ma már gyakorlatilag minden szereplő által alkalmazott, és bődületes méreteket öltött fedezetlen pénzkibocsátás alapozza meg. Összességében a világszerte több ezer milliárd dollárnyira rúgó pénznyomtatás csak ideig-óráig marad büntetlenül. A vége mindenképpen infláció lesz. Lehet, hogy ezt még idén vagy jövőre nem fogjuk érezni, de 5-10 éves távlatban törvényszerűen újabb fejtörésre fogja kényszeríteni a gazdaságot, benne a befektetőket is:

[include file=script/inflaciovideo.txt]

Ötvözhetjük a spekulációt a hosszú távú befektetéssel?

Elméletileg nem.

A fizikai arany vásárlásnak – tehát a deklaráltan hosszú távú befektetésnek – két olyan pontja van, amely nem igazán teszi alkalmassá a spekulációra.

  • Magas(abb) vételi költségek. Ez abban nyilvánul meg, hogy eleve magasabb áron vásárolhatunk (különösen kisebb kiszerelés esetén), hiszen egy árucikkről van szó, amelyet fizikailag is tárolni kell, meg kell szervezni a logisztikáját stb.
  • A vásárlás és eladás időbenisége, és a vételi illetve eladási ár kiszámíthatatlansága. Magyarul ha például jelen árfolyam mellett döntünk a vásárlásról vagy akár eladásról, mire a vételi/eladási megbízásunk teljesül (általában legalább 1-2 nap), elképzelhető akár 2-3%, de extrém esetben akár jóval nagyobb eltérés is az árfolyamban ahhoz képest, aminél a döntésünket meghoztuk.

Gyakorlatilag talán mégis.

Amennyiben találunk olyan szolgáltatót, amelynél:

  • Az itthon hagyományosan magas – akár több 10%-os – vételi/eladási árkülönbözet helyett csupán néhány százalék a költségünk.
  • Kifejezetten alacsonyak a tároltatás költségei is, és gyakorlatilag azonnal tudjuk értékesíteni aranykészletünk egy részét vagy akár teljes egészét, amikor azt indokoltnak látjuk.
  • E mellett rögzíteni tudjuk a vételi/eladási árat döntéshozatalunk pillanatában.

Ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve kialakíthatunk egy – nem egyszeri vásárlásokon, hanem több (akár sok) részre elosztott vásárlási stratégiát. Ennek nyomán folyamatosan tudunk vásárolni azokon az árfolyam értékeken, amelyeket jó beszállási pontnak ítélünk meg – akár szakértői segítséggel. A vásárolt tételeket pedig – eladási árfolyamkockázat nélkül – akkor tudjuk eladni, amikor az adott tétel nyereséggel értékesíthető.

Ilyen formán egy olyan stabil, bármikor kézzel fogható (és akár elhozható) hosszú távú instrumentumon tudunk akár jelentős profitot is termelni, amely mindig is a legfőbb „menekülő” befektetésnek számított, mióta világ a világ.

Szeretne többet megtudni ezzel kapcsolatos lehetőségeiről? Kérje díjmentesen saját befektetési politikájának elkészítését, és ezt követő személyes konzultációnkon ezzel kapcsolatban is képbe hozzuk. Kérje befektetési politikájának elkészítését az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-06-20T13:25:36+02:002014 június 20.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment