Arany helyett – aranyat, esetleg másképp?

Kétfajta arany befektető van. Az egyik azért vesz aranyat, mert látja a gazdaság bizonytalanságát, az európai országok és az USA költségvetési problémáit, valamint azt a tusát, ami a tőzsdéken folyik, és nem bízik a piacok értékítéletében. A másik rövid távon hozamot remél az arany árfolyammozgásából. Az előbbit nevezhetnénk konzervatív befektetőnek, utóbbit spekulánsnak.

imgname--hedge_fund_bonanza---50226711--30905894Megszokhattuk, hogy „menekülő” befektetési formákról is szó esik. Azokat nevezik így, amelyek viszonylag stabilan tartják értéküket, és nem azért áramlik oda a pénz, mert óriási hozamot remél, hanem bizonytalan helyzetben egyfajta „széf” szerepet szánnak neki, ahol biztonságban tudhatják vagyonukat, vagy legalább annak egy részét a befektetők. Ilyennek tartják a befektetési aranyat is.

Az elmúlt néhány év viszont sok változást hozott. A menekülő befektetésnek tartott arany a spekuláció áldozata lett. Fel-felbukkannak ötletek, hogy mi is legyen a menekülő befektetés a klasszikus arany helyett? Valamiféle virtuális, elektronikus értékmérő, vagy épp a dél afrikai rand? Nonszensz. Persze hogy nem kell temetnünk az aranyat, hiszen a tudatos, konzervatív aranyvásárló hosszú távon gondolkodik, neki majdnem lényegtelen információ az, hogy jelenleg mi az árfolyam, nem most akarja a megtakarítását, befektetését pénzzé tenni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy sokan spekulálnak az arany árfolyamára, ráadásul kialakultak olyan kereskedési automatizmusok, amelyek miatt kaotikus – szinte logikát nélkülöző – árfolyammozgások alakulhatnak ki.

De mit tehet az, aki nem tudja figyelmen kívül hagyni a jelenlegi árfolyamot, sőt, akár meg is ingott a bizalma az aranyban, mint menekülő vagy hosszú távon értéktartó befektetési formában, és megoldást keres? Aki példának okáért 1600 USD árfolyamon vásárolt, és most szomorúan konstatálja az 1240 USD kurzust, azaz akár 20-30%-os árfolyamcsökkenést?

Arany helyett arany

Bármilyen furcsán is hangzik, számukra például megoldást jelenthetnek egyes strukturált nyersanyagpiaci – akár mögöttes termékként aranyat is tartalmazó – értékpapírok, amelyek bizonyos extrém eseményeket kizárva, komoly banki garanciákkal, akár éven belül visszahozhatják az arany árfolyamán elszenvedett veszteséget.

Egy-egy ilyen termék – az esetleges kockázatok mérlegelését követően – nem csak az arany árfolyamzuhanásán veszteséget szenvedő befektetőknek jelenthet „vigaszt”, hanem bárkinek, aki kezdi már érteni azt, hogy Hazánkban is egyre inkább igaz az Európában már természetes dolog, hogy hozamokat csak befektetések révén tudunk elérni, amelyeket nem elsősorban a kereskedelmi bankokban – különösen nem a jelenkori adó és illeték-sújtotta környezetben – fogunk megkapni.

A bankbetétek, banki lekötések alternatíváiról, a tartalékképzés és a valódi befektetés különbségeiről – köztük az „arany helyett arany” megoldásról is szólnak a következő HozamInfo klubestek.

Július 4-i klubestünk már teltházas, nem tud jelentkezni, de a nagy érdeklődés miatt egy héttel később, július 11-én is tartunk klubestet, hasonló tartalommal:

Eláruljuk hol van a pénze valójában
Bankbetét – kontra megtakarítás és befektetés

Mi a valódi különbség a banki lekötés és a befektetés közt? Hol és kinek dolgozik a pénze, ha bankban tartja? Készíttessünk saját befektetési politikát!

2013 július 11. csütörtök 18:00-20:00

  • Tisztázzuk a fogalmakat! Mit nevezhetünk befektetésnek?
  • Banki lekötés kontra befektetés – mi a különbség?
  • Átestünk a ló túloldalára – biztonság = biztos veszteség
  • Tőkevédelem helyett kockázatkezelés
  • Spekuláljunk, vagy a fundamentumokra figyeljünk?

ELŐADÓINK.

NGNagy Gábor elemző
a PortfoLife Kft. ügyvezetője, aki óriási háttértudásával, a dolgok lényegét láttatva segít a sorok közt olvasni, és új szemszögből tud láttatni ismertnek vélt folyamatokat, szituációkat, megoldásokat

GB

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,
GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 17 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubesünk helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=/script/klubest_reg130711.txt]

2020-04-02T08:27:06+02:002013 július 3.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment