Arany befektetés, a félelemmátrix alapján

Sokféle arany befektetés van. Az egyiknél azért veszel aranyat, mert látod a gazdaság sérülékenységét, válságát, valamint azt a közelharcot, ami a tőzsdéken folyik, és nem bízol a piacok értékítéletében. A másiknál rövid távon hozamot remélsz az arany árfolyammozgásából.

Valójában azonban az arany befektetés és arany befektetés között sokkal fontosabb mozgatórugók azok, amelyek meghatározzák, hogy miként fektess aranyba. Ezek nem mások, mint a félelmek. Attól függ, hogy milyen típusú arany befektetés lesz az, amit választasz, illetve ezekből milyen portfóliót állítasz össze, hogy ezen félelmek milyen mátrixa jellemző rád.

Megszokhattuk, hogy „menekülő” befektetési formaként hivatkoznak az aranyra. Amikor azonban azt hallod, hogy „arany befektetés”, igazából egy egész sor lehetőség tárul eléd, amelyek egyenként merőben mások. Más a kockázatuk, más célt szolgálnak, más költségekkel rendelkeznek. Alapvetően akok lesznek a szimpatikusak ezek közül számodra, amelyek a személyes félelem-mátrixodnak leginkább megfelelnek.

Félelemmátrix a benned élő forgatókönyvekből

arany befektetésSenki nem jós, így biztosra nem mehet, de mindenki próbálja megjósolni a jövőt. Ennek megfelelően állítja fel azokat a – sokszor végletes – forgatókönyveket, amelyeket leginkább valószínűnek tart. Természetesen ezen forgatókönyvek mentén dönt mindenki az arany befektetés típusáról is.

Armageddon

Tartasz attól, hogy a világ a szakadék felé tántorog, és biztosítani szeretnéd, hogy legalább az alapvető életfeltételeid biztosítva legyenek a világgazdaság összeomlása esetén is? Számodra egyértelműen a kis tömegű – 2-5-10 grammos arany lapkák, illetve arany-ezüst érmék birtoklása (magyarul a kezedben tartása) jelentheti az arany befektetést. Egyértelmű előnye ennek, hogy nálad van, magyarul bármilyen negatív eseményt követően könnyen magaddal tudod vinni, fel tudod használni. A felhasználás ebben az esetben azt jelenti, hogy fizetőeszközként használhatod ha élelmet vásárolnál vagy egyéb szükségleted elégítenéd ki.

Hátránya is abból adódik, hogy nálad van. Egy posztapokaliptikus világban – de akár jelen világban is – meg kell védened az értékeidet. Magyarul ha bárki tudja, hogy értéked van (márpedig ha azzal fizettél, akkor tudni fogják) esetleg el is akarják majd venni. Igaz, hogy ha erre a forgatókönyvre készülsz, valószínűleg egyébként is felkészültél már a védelemre.

Tőzsdei esések, válságok, pénznyomtatás

Az aranynak, nemesfémeknek valójában nincs hozama (ahogyan értelemszerűen kamata sincs). Sok esetben ráadásul a tőzsdei esések alkalmával is látszólag a részvényekkel együtt mozog. Hosszú távon azonban kifejezetten értékmegőrző szerepe van. Ez azt jelenti, hogy hozamot ugyan nem feltétlenül termel hosszú távon, vásárlóértékét azonban tartja. Magyarul kiküszöböli az infláció vagyonra gyakorolt erodáló hatását, megőrzi a vagyon valódi értékét. Biztosan ismerős a történet, hogy anno az 1908-ban a Ford T-Modell ára 850 dollár volt, ami ~1300g arany árának felelt meg akkoriban. Ma 1300g arany 67000USD, magyarul még marad is 7000 dolárod, ha veszel egy 700 lóerős Ford Mustang Shelby GT350-et. Ez legalább akkora (valójában jóval nagyobb) presztizsű autó, mint anno a T-Modell volt.

Az elmúlt bő egy évtized a pénznyomtatásról szólt. A 2008-as válságot követően többször is, most pedig a COVID-19 járvány kapcsán elképesztő mennyiségű pénz kerül a gazdaságba. Ennek megfelelően, lehet, hogy nem idén vagy jövőre, de a következő időszakban az arany árfolyamának jelentős emelkedése várható, ahogyan ez 2008 után is történt. Egyes elemzők 4-5000 USD árfolyamokat vizionálnak.

Arany befektetés a kimaradástól való félelem miatt

Bár hosszú távon – ahogy fentebb írtuk – az aranynak inkább értékmegőrző szerepe van, rövid távon lehet rajta árfolyam nyereséget realizálni, nem is keveset. Alulértékelt időszakokat követően jelentős emelkedéseket is produkál az arany árfolyama. Általában leginkább utólag, de ilyenkor áradozik a média a mesés eredményekről. Ekkor jön el a buborékfújás ideje, amikor a múltbeli árfolyamemelkedések miatt „trendi” lesz az arany. Ez az az időszak, amikor már a „Háziasszonyok is aranyat vesznek” címsorral buzdít a gazdasági média az akkor már túlértékelt árfolyamon történő vásárlásra. Jelenleg nem ezt az időszakot éljük, most még igen komoly tere van a növekedésnek.

Tény és való, hogy az elmúlt 9 év nem a nemesfémeké volt. A 2011-es legutóbbi csúcs alkalmával jóval magasabbak voltak az árfolyamok, mint jelenleg. Pedig már eltelt 9 év, és közben öntötték a központi bankok a gazdaságra a pénzt. Ezek a tények mondatják elemzőkkel a már említett 4-5000 USD-s árfolyam-víziókat.

Attól függően, hogy rád mely fő félelem-forgatókönyvek illetve az egyéb félelmek, mint a kimaradástól való félelem, mely kombinációja érvényes, más és más arany befektetés való neked. A konkrét – félelmekhez kapcsolódó arany befektetési formáknak online webináriumot illetve külön bejegyzéseket szentelünk a tavasz folyamán. Kövesd szorosan írásainkat és videóinkat!

Összegzés
Arany befektetés, a félelem-mátrix alapján
Bejegyzés címe
Arany befektetés, a félelem-mátrix alapján
Rövid leírás
Az arany befektetés típusainak választásakor különféle érvekkel találkozhatsz, Ezen érvek hátterében igazából a félelmek uralkodnak. A különböző félelmek mátrixa fogja meghatározni azt, hogy számodra mely arany befektetési típusok, stratégiák lesznek megfelelőek.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-04-03T13:22:16+02:002020 április 3.|0 Comments

Leave A Comment