Amiről már jó fél éve beszélünk…

Az elmúlt bő fél évben minden második-harmadik bejegyzést – már-már unalomig – ennek a témának szenteltük. Velünk tartó megbízóink – ahogy a jelenlegi helyzet mutatja – valószínűleg nem unták ezt az időszakot, és most unalom helyett inkább velünk örülnek.

Szilárd-alapokMegbízóink menedzselt portfólióinak első fél éves eredményéről következő bejegyzésünkben számolunk be, de addig is nézzük meg, hogy az általunk folyamatosan szajkózott nemesfém piac mit alakított eddig 2016-ban. A hangsúly itt az „eddig”-en van, mert biztosra vehetjük, hogy nincs még itt a menetelés vége. A hosszú évek lejtmenetét követő nemesfém bikapiac várható alakulásáról is írtunk már (például itt, vagy itt).

Annyi bizonyos, hogy az elkövetkező időszakban létfontosságú, hogy házunkat (portfóliónkat) homokra vagy kősziklára építjük, és a legszilárdabb alapnak jelenleg leginkább ez a szektor tekinthető.

Arany

Az év elején jellemző 1100 USD alatti szintekről hamar felpattant az árfolyam 1200 USD fölé, és kisebb-nagyobb kilengésekkel ott el is időzött néhány hónapig. Júniusban aztán, először a a BREXIT-tel kapcsolatos bizonytalanság, majd a bizonyosság hatására kitört az árfolyam.

Arany

Tekintettel arra, hogy a brit elszakadás hatásai felmérhetetlenek, ráadásul nem egy-két hónap alatt jelentkeznek, vélhetően a bizonytalanság is megmarad. Nem beszélve arról, hogy a szigetországi döntés milyen további hullámokat fog majd vetni más uniós tagországokban. Nyilvánvaló tehát, hogy rövid távon nem igazán várható változás a vezető menekülő befektetés, az arany árfolyamának trendjében.

Ezüst

A „második” legfontosabb nemesfémet célszerű az arannyal összefüggésben vizsgálni. A Földön való előfordulása 17-szer gyakoribb, és a történelmi cserearánya – ennek megfelelően fordított – azaz 15-17-szeres értéke volt mindig is az aranynak az ezüsttel szemben. Ezen historikusan állandó cserearány ellenére, az elmúlt időszakban az arany felértékelődött, és egészen 65-szörös értékre emelkedett, vagyis az ezüst igencsak alulértékeltté vált az arannyal szemben. A hosszú távú ciklusok (long waves) szabályai szerint, ennek előbb-utóbb ki kell egyenlítődnie. Ennek következtében a nemesfémek emelkedő szakaszaiban nagyobb áremelkedés várható el az ezüsttől, mint az aranytól.

Ennek a szabálynak az elmúlt hónapokban igencsak megfelelt az ezüst árfolyama, hiszen közel kétszer akkorát „lépett”, mint az arany.

Ezüst_

Egyes vélemények szerint, a pénzügyi válságból való kilábalás eszközeként emlegetett „arany standard” – amely az aranyhoz kötné a pénz valós értékét – helyett az ezüst standardot kellene alkalmazni.

2015 októberétől azonban nem is egyszerűen a nemesfémekről írtunk a legtöbbet, hanem egy ezekhez kapcsolódó területről, például itt, itt és itt is. Ez a terület nem más, mint a…

Nemesfém bányavállalatok

Amíg az arany árfolyama 2011-től nagyjából 40%-os esést produkált, addig a nemesfém bányavállalatok részvényei elképesztő 80%-os értékcsökkenéssel voltak kénytelenek szembenézni. 2015 októberi rendezvényünkön már jeleztük, hogy ennek a trendnek gyakorlatilag elérkeztünk az aljára, és bemutattuk vagyonkezelő partnerünk, a CM Equity AG saját befektetési alapját, amely kifejezetten a nemesfém bányavállalatok papírjaival operál. Azonban nem csak egyszerűen bevásárol belőlük, hanem személyesen végiglátogatja a kiszemelt bányákat, és a helyszínen begyűjtött adatokkal egészíti ki az egyébként fontos technikai elemzéseket, érkező híreket.

Nem csoda, hogy az ilyen módon menedzselt, Magyarországon egyébként csak a CME portfóliómenedzsment részeként elérhető, befektetési alap értéknövekedése – a maga 91%-ával – nem csak a nemesfémek árfolyam emelkedését „verte meg”, hanem a szektor egyik legjobban teljesítő alapja lett. A nemesfémek menetelésének következtében a következő egy-két évben további szép eredményeket várunk az alaptól.

CME-GS

Mindez azért is örvendetes, mert megbízóink menedzselt pórtfólióinak gyakorlatilag mindegyikében megtalálható ez az alap, többek közt ennek is köszönhetőek azok az eredmények, amelyekről következő bejegyzésünkben be fogunk számolni.

Amennyiben Ön is szeretne portfóliójában hasonló elemeket látni, jelentkezzen az alábbi bemutatkozó videónk alatt található űrlapon egy díjmentes személyes konzultációra, hogy megismerhesse a részleteket.

Kezdjük el az ismerkedést! Jöjjön el egy minden kötelezettségtől mentes konzultációra! Biztos lehet benne, hogy nem akarunk Önnek mindenképpen eladni valamit, csak Önön múlik, hogy követi-e újabb konzultáció. Az alábbi űrlapon tud bejelentkezni hozzánk. Ezt követően keressük majd telefonon, hogy egy megfelelő időpontot találjunk:

[include file=script/avk.txt]

 

2016-07-04T11:26:30+02:002016 július 4.|0 Comments

Leave A Comment