Amire válságban is lehet számítani

A mélyére nézve a mai Európa és a világ gazdasági válságának, véleményem szerint rá kell jönnünk, hogy sokkal átfogóbb problémával állunk szemben, mint azt elsőre gondolnánk. Nem csupán egy egyszerű – a ciklusok sorába illeszkedő – gödörben vagyunk. Valószínűleg sokkal többről van itt szó.

Nem vagyok elég környezettudatos ahhoz, hogy „zöldnek” gondoljam magam, és sok esetben nem is (vagy nem úgy) megvalósítható szerintem a „zöld gondolat”, de mégis. Csak abba gondoljunk bele, hogy a Közel-Keleten a földből „kizsákmányolt”, nem korlátlanul rendelkezésre álló olajat Kínában felhasználva – igencsak pazarló és környezetszennyező technológiával – gyártják használati eszközeink jelentős részét. Mindeközben a nyersanyagot, az energiahordozókat és a termékeket is szállítják keresztül kasul a világban, szintén rengeteg nyersanyagot, energiahordozót felhasználva.

Emellett igen felértékelődött – mondhatni túlértékelődött – a virtuális pénzügyi tranzakciók szerepe, amely mögött semmilyen valódi értékteremtés nincs.

Erre erősít még rá a kormányok – pazarló és a hatalom megőrzése, átmenekítése miatt túlköltekező – felelőtlen költségvetési politikája, amelynek eredménye a fedezet nélküli pénz létrehozásának szükségessége (Amerikában QE3, Európában a kötvénykibocsátás).

Ha a fenti mozaikokat összerakjuk, és hozzátesszük még a gazdasági centrumok (USA, EU, Ázsia) érdekeinek ellentéteit, rövid távon semmiképp, de közép távon is alig lehet elhinni, hogy kellemes évek következnek. Úgy tűnik, hogy a sokat emlegetett fenntartható fejlődéstől igen távol vagyunk, sőt az ahhoz vezető útról is mindenkinek más a véleménye.

A legfontosabb kérdés

Magánemberként tehát abszolút az a legfontosabb kérdés, hogy miként éljük meg, hogyan éljük túl ezt az időszakot. Különösen akkor égető ez a kérdés, ha hosszú évek munkájával összegyűjtött megtakarítással, tőkével rendelkezünk.

Felelősen nem gondolkodhatunk virtuális megoldásokban, hiszen részben ezeknek köszönhető a jelenlegi helyzet. A pénzügyi zsonglőrködés működhet stabil környezetben, de azok alapfeltétele a rendszerbe vetett bizalom. Manapság, és a közeljövőben mindenképp hiányozni fog a piacokból a bizalom, így igen bizonytalan a pénzértékekben gondolkodó vagyontárolás, értékmegőrzés jövője. Emiatt csak kiegészítő szerepet szánhatunk ezeknek saját vagyonportfóliónk kialakításakor.

A pénzértékekkel szemben a jövő nem kizárólagos, de legfontosabb megoldását a nyersanyagokban találhatjuk meg. A nyersanyagoknak mindig van értéke. Ellentétben a pénzértékekkel ezeknél nem képzelhető el, hogy zéró értéket képviseljenek, még ha van is egyfajta árfolyama a nyersanyagoknak.

A fenti gondolatra sok szolgáltató épít marketingstratégiát, és kínál ezen szempontok miatt például aranyat. Sőt, néhol akár az is elhangozhat, hogy meneküljünk, mindenünket tegyük aranyba. Véleményünk szerint ez, mint minden végletes megoldás, tévútra vezethet. Mivel senki nem jós, jelen helyzetben különösen veszélyes mindent egy lapra feltenni. Számos módja van annak, hogy ne csak aranyba (persze abba is), hanem egyéb nyersanyagokba, de indokolt esetben részben akár pénzértékekbe is „meneküljünk”.

Következő, október 10-i klubestünket kifejezetten a nyersanyagoknak, mint értékmegőrző, vagyongyarapító eszközöknek szenteljük. A klubest megváltozott helyszínéről és a pontos programról minden feliratkozott olvasónknak hamarosan meghívót küldünk.

2012-10-01T18:42:00+02:002012 október 1.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment