Amire ma figyelned kell: Az ezüst

Az ezüst piac egyike azoknak a nyersanyag piacoknak, amelyeknek hosszú történelme van, és amelyek ma is fontos szerepet játszanak a globális gazdaságban. Az ipari felhasználás, a befektetői érdeklődés, a geopolitikai feszültségek és a monetáris politika is az emelkedés irányába hat.

2023 lehet az ezüst reneszánsza?

CNBC elemzői vélemények szerint az ezüst ára idén akár kilencéves csúcsra, unciánként 30 dollárra emelkedhet, és megelőzheti az arany drágulási ütemét is. A szakértők szerint az ezüst gyenge kínálata lehet az egyik ok a drágulás mögött.

A historikus adatok is arra utalnak, hogy amikor a világgazdaságban (és az Egyesült Államokban) magas inflációs időszak köszönt be, akkor az ezüst gyakran jobban teljesít, mint az arany. A nemesfém kereslete számos iparágban jelen van, például az elektronikai, az energetikai és az egészségügyi ágazatban. Fotovoltaikus (napelem) technológiában történő felhasználása pedig kiemelkedően fontos. A fotovoltaikus panelek gyártásához szükséges ezüst mennyisége évről évre növekszik, amint a megújuló energiára való átállás egyre nagyobb lendületet vesz.

Emellett az ezüst kínálata viszonylag korlátozott, mivel főként bányászati tevékenységből származik, ráadásul sokkal koncentráltabb, mint más ásványoknál. A legnagyobb bányászati területek főként Mexikóban (ahogyan korábbi, nagy profitot eredményező befektetési célpontunk esettanulmányában is >>>) és Dél-Amerika nyugati részén, Peruban és Chileben továbbá Kínában találhatók.

Az árfolyam hosszú távon a gazdasági és geopolitikai helyzet alakulásától függ, de a gazdasági növekedés, a recesszió és a politikai feszültségek mind hatással lehetnek az árra. Ugyanakkor az ezüst ára nagyon volatilis, nagy áringadozásokat tapasztalhatunk, különösen a rövid távú befektetések és a spekulációk hatására.

Ha ezüst, akkor bánya

Befektetői szempontból mindenképp szót kell ejtenünk az ezüstbányákról is. A bányászati piac egy dinamikus és fontos ágazat, amely természetesen elsősorban a globális keresletre és kínálatra épül. A területet alapvetően befolyásoló tényezők…

Kínálat és kereslet
A nemesfém bányászat piacának kínálati és keresleti egyensúlya az árak alakulását jelentősen befolyásolja. A növekvő kereslet és/vagy a csökkenő kínálat növelheti az árát, ami pozitívan hat a bányászati vállalatok részvényárfolyamára. Az ezüst keresletének növekedése az iparban, az értéktárolásban és a befektetésekben is megjelenhet. A fizikai piacon hiány van ezüstből, ami ugyancsak támogathatja a drágulást. Az elemzői beszámolók szerint New Yorkban és Londonban is megcsappantak a fizikai ezüstkészletek, sokkal jobban, mint az arany esetében. A következő öt évben várhatóan több mint 100 millió unciás hiány jelentkezhet a globális ezüstpiacon

Árupiaci spekuláció
Az árupiaci spekuláció befolyásolhatja a bányászati vállalatok részvényárfolyamát, mivel az ezüst ára gyakran nagy ingadozásokat mutat a rövid távon. A spekuláció hatására az ezüst ára elmozdulhat az alapvető kínálati és keresleti egyensúlytól, amely befolyásolhatja az ezüst bányászati vállalatok részvényárfolyamát.

Bányászati költségek
Az ezüst bányászati vállalatok részvényárfolyamát nagyban befolyásolják a bányászati költségek, amelyeket a termelőknek ki kell fizetniük a termelés és a bányászat folytatása érdekében. Értelemszerűen a magasabb bányászati költségek általában negatívan befolyásolják az ezüst bányászati vállalatok nyereségességét és növekedési kilátásait. Fontos feladat tehát a vállalatoknál a költségek optimalizálása.

Gazdasági növekedés
A gazdasági növekedés és a stabilitás általában pozitívan hat az ezüst bányászat piacára. Az ipari kereslet növekedése és a fogyasztói bizalom növekedése általában a nemesfém árának növekedéséhez vezet, ami pozitív hatással van a bányászati vállalatok nyereségességére és részvényárfolyamára is.

Infláció
Az infláció általában növeli az arany és az ezüst árát. Az infláció által okozott pénzromlás és a fokozódó pénzügyi bizonytalanság a befektetők számára általában kedvező környezetet teremtenek a nemesfémek, mint az arany és az ezüst iránti kereslet növekedéséhez. Ennek megfelelően az ezüst bányászati vállalatok részvényárfolyama az infláció hatására általában emelkedik. 1980-ban érte el a nemesfém a rekord árfolyamát, akkor 49,45 dollárral. Ekkor az USA-ban 13,5 százalékos volt az infláció. Összevetésképpen, 1976-ban az ezüst unciánkénti ára csupán 4 dollár körül mozgott, 5,7 százalékos infláció mellett.

Valuta mozgások
Az ezüst árát nagymértékben befolyásolja a dollár árfolyama. Az erős dollár általában negatívan hat az árára, mivel az  ár amerikai dollárban számítódik. Ha az USD gyengül (ami jelen pillanatban már elmondható, a korábbi jelentős növekedést követően), az ezüst ára általában növekszik, ami pozitívan hat az ezüst bányászati vállalatok részvényárfolyamára.

Fiskális és monetáris politika
A fiskális és monetáris politikák hatása jelentős a gazdasági környezetre és az ezüst bányászati piacra is. A monetáris politikák általában befolyásolják az infláció szintjét és a kamatokat, amelyek befolyásolják az arany és az ezüst árát. Az adópolitika és a költségvetési politikák szintén befolyásolhatják az ezüst bányászati vállalatok részvényárfolyamát.

Miért lehet különösen érdekes a következő időszak? Azért, mert jelenleg operáló társaságok túlélték a nemesfémek árfolyamának alacsony szinten stagnálását, volt olyan megfelelő menedzsment, amely kezelni tudta ezt a helyzetet is, és…

  • Voltak, vannak tartalékaik,
  • Végletekig tudták csökkenteni a kitermelés költségeit,
  • Növelték a termelékenységet,
  • Folyamatosan növelték a minőséget, hogy piacon maradhassanak,
  • Optimalizálták folyamataikat

Így egy – a „pénznyomda” következtében előbb utóbb mindenképp – növekedésnek induló nyersanyag árfolyam esetén ezen vállalatok profitja elképesztően magas lehet majd, hiszen a hatékonyság párosulhat az emelkedő árakkal. Azon vállalkozások részvényei pedig, amelyek kiváló hatékonysági mutatókkal tekintenek egy konjunktúra piac elé, egyértelműen kívánatosak lesznek a befektetők számára, fokozottan növelve ezzel a bányavállalatok részvényeinek árfolyamát.

IPOguru közösségünk március végi rendezvényén be fog mutatkozni egy kanadai illetőségű, dél-amerikai ezüstbányákat üzemeltető vállalat, amely megalapozhatja a következő időszakot a vagyonod gyarapítása tekintetében. Ha szeretnél meghívót kapni a rendezvényre, iratkozz fel az IPOguru értesítőre az ide kattintva megjelenő oldal alján >>>

2023-02-20T15:43:01+01:002023 február 20.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment