Ami legalább olyan fontos, mint a hozam vagy a biztonság

Hajlamos lehet bárki arra, hogy megtakarítása, befektetése kapcsán a hozamra és a biztonságra koncentráljon. Pedig van egy plusz tényező, amit mindenképp figyelembe kell vennie. Ez nem más mint az az időtáv, amely alatt a célhozamot biztonsággal el akarja érni.

Tudomásul kell vennie, hogy a befektetés olyan, mint egy vállalkozás. Már csak azért is, mert a befektetett tőke alap esetben vállalkozásokhoz vándorol, amelyek valamilyen értékteremtő folyamatban vesznek részt, ennek kapcsán termelődhet hozam.

Ez tehát az alap képlet, ebből kell kiindulnia. Az sem változtat ezen a tényen, hogy természetesen ez összességében igaz, és lehetnek, vannak olyan vállalkozások, amelyek sikertelenek lesznek, így nem lehet általánosítani. Mindenesetre ha ebből az alapvetésből indulunk ki, egyértelmű, hogy ha egy vállalat pénzt, tőkét invesztál, az még helyes döntések esetén sem azonnal, és nem is egyenletesen fog az eredményeiben meglátszani.

Kifejezetten fontos tehát, hogy tisztában legyen a bankbetétek és a befektetések világa közti különbséggel. Amikor bankban tartja a pénzét, a bank lesz a befektető, amely lefölözi a befektetés hasznát, és kamatot fizet Önnek. Amikor közvetlenül Ön a befektető, akkor több mindenre kell odafigyelnie, viszont a befektetés hozamának nagy része az Öné lehet. Az elsődlegesen meghatározandó, hogy mennyi időt tud szánni a befektetésre, mikor lesz szüksége a befektetett tőkére. Ezzel el tudja kerülni a szükségtelen csalódásokat.

Konklúziók

  • Az odafigyelendő szempontok egyike tehát az időtáv. Amennyiben szakszerűen választotta ki – Ön vagy portfóliójának kezelője – a befektetéseket, nem kell aggodalmaskodnia, ha egy-egy időszakban a befektetések egyes elemei negatívan teljesítenek. Ez egy természetes folyamat, az árfolyamok folyamatosan változnak, és hosszabb távon mindenképp számíthat az elvárt hozamra.
  • A jól megválasztott befektetések esetén az idő önnek dolgozik, célszerű tehát megadni a befektetésnek a szükséges időtávot. Gondoljon bele, hogy mekkora vagyona lenne, ha mondjuk 10-15 évvel ezelőtt száll be – akkor még gyakorlatilag aprópénzért – azokba a vállalkozásokba, amelyek most „topon vannak”.
  • A fentieknek megfelelően célszerű mielőbb megtakarítást, befektetést indítania, hogy ne 50 évesen kelljen kapkodva készülnie idős éveire, amikor leginkább szüksége lesz a vagyonra.
  • El kell gondolkodnia, ha egy olyan ígéretet kap, hogy fix hozamú lesz a befektetése, mert annak a hátterében szükségképpen valamilyen manipuláció húzódik, amely egyáltalán nem biztos, hogy az Ön érdekeit szolgálja.

Az időtávokról beszélgettünk legfrissebb video blog bejegyzésünkben:

2016-08-15T11:25:46+02:002016 augusztus 15.|0 Comments

Leave A Comment