Alternatív, egyedi befektetések

Sok ember szereti az izgalmakat a befektetéseiben, sőt egyenesen keresi azt. Nincs is ezzel semmi gond, számtalan – manapság divatos szóval élve „unortodox” – befektetési lehetőséggel találkozhatunk. Probléma leginkább abból adódhat, ha egy ilyen „izgalmas” befektetést egyszerű kisbefektetők felé adnak el tuti bizniszként.

A Portfolio.hu pénzügyi portálon jelent meg egy hosszabb írás, egy Titokzatos befektetés-ről. Mi is találkoztunk már vele, sőt megbízóink ismeretségi körében vannak, akik már be is fektettek oda.

Az említett cikk igen részletesen – bár véleményünk szerint túl finoman – körüljárja a felmerülő aggályokat. Leginkább azokkal a kockázatokkal foglalkozik, amelyek normál működés esetén jelentkezhetnek, ráadásul kevés szó esik a komoly költségekről is. Gyakorlatilag ugyanis arról van szó, hogy nyereségrészesedést vásárolhatunk egy vállalkozásban. Na de mi van akkor, ha a vállalkozás nem nyereséges, ami valljuk be előfordulhat, főleg jelen piaci környezetben.

Légvárak építése helyett

legvarAz egyedi befektetéseknél elengedhetetlen az alapos vizsgálat, amelynek gyakorlatilag mindenre ki kell terjednie:

  • Általános piaci tendenciák
  • Annak a régiónak az átfogó ismeretére, amelyben az adott vállalkozás működik
  • A tevékenységi szektor kilátásai
  • A vállalat pozicionálása a piacon
  • A vállalati célkitűzések realitása
  • A vállalat pénzügyi múltja
  • Mihez szükséges az igényelt tőkeráfordítás?

Végül pedig, ami talán a legfontosabb: Kik működtetik a vállalkozást, ők maguk fektettek-e be tőkét a saját vállalkozásukba? Mert ha valakinek csak álmai vannak, és úgy fog vállalkozásba – más emberek pénzével – akkor minden további nélkül meg tudja tenni, hogy egyszer csak új álmokat kezd el építeni, veszteségeket (mások veszteségét) hátrahagyva.

Az egyedi befektetéseknél természetesen elképzelhető az exrtém magas hozam, valójában ennek lehetősége miatt dönthetünk mellette. Amennyiben azonban egy befektető a fentiekkel nincs tisztában, és nem tudja azt, hogy a pénze hol, kinél, és milyen módon hozza majd az elvárt hozamot, igen könnyen válhat rémálommá a délibábosnak indult befektetés.

Az egyedi befektetések világa kicsit más megközelítést kíván, mint azt, hogy egy értékesítő ügynök vetítsen nekünk pozitív jövőképet.

A vagyonkezelés részeként – kifejezetten nagyobb összegű portfólióknál – mindenképp része lehet tehát stratégiánknak a különböző startup-okba fektetés, vagy az IPO projektekben részvétel, de azt – a befektetést fogadó szervezettől független – szakértői segítség nélkül egyszerűen felelőtlenség megtenni. Továbbá célszerű az egyedi befektetések esetén is diverzifikálni, mert ebben az esetben sem szerencsés egy lóra tenni.

2015. október 15-én tartott rendezvényünk a vagyonkezelés mellett többek közt az egyedi befektetésekről – Private palcement, IPO – is szólt. Nézze meg ennek előadás részletét:

Ismerkedjen meg egy személyes konzultáció keretében a lehetséges vagyonkezelési formákkal, amelynek keretében Ön is részese lehet az egyedi befektetésekben rejlő lehetőségek kiaknázásának, szigorúan ellenőrzött és előszűrt formában. Ennek első lépése, hogy igényli saját, személyes befektetési politikájának díjmentes elkészítését. További részletek, és a befektetési politika igénylő űrlapja az ide kattintva megjelenő oldalon található >>>

2017-07-04T10:59:05+02:002015 november 11.|0 Comments

Leave A Comment