Állami vastüdőn a takarékszövetkezetek

A takarékszövetkezetek ernyőbankjában, a Takarékbank-ban többségi tulajdont szerzett a Magyar Állam – a Magyar Postán és az MFB-n keresztül. A kormány 100 milliárd forintos tőkét szeretne a rendszerbe juttatni. A kérdés, hogy valóban szükség van-e a takszövök kvázi államosítására.

tudoA Takarékszövetkezetek – bár egyenként kis piaci szereplők – összességében igen „nagy falatnak” számítanak, hiszen vidéken jelentős tömegek tartják pénzüket a helyi szövetkezetekben.

Korábban, ahogyan arról a portfolio.hu is hírt adott, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökéhez Demján Sándorhoz is kapcsolható volt egy „mentőcsomag” koncepció, amelynek révén a takarékszövetkezetek megmentése kapcsán a kis bankok (pl. a Gránit Bank) is tőkéhez jutottak volna.

Érdekes módon úgy tűnik, a takarékszövetkezetekkel mindenki „csinálni akar valamit”. Függetlenül attól, hogy az érintett többször jelezte, neki ugyan nincs szüksége százmilliárdos mentőcsomagra. Nem tehetek róla, vizuális típus lévén nekem erről a Gyaloggalopp jut eszembe:

Mindenki kapálózik tehát, és irányítása alá akarja vonni a szektort. Nem véletlen, hiszen óriási, ezermilliárdos tőkéről van szó. A vetélkedés végül is – immár másodszori, név szerinti szavazással az Országgyűlésben – az állam győzelmét hozta. A takarékszövetkezeti betétesek vagyona igazából nincs veszélyben, viszont az, hogy az itt elhelyezett tőke milyen befektetési formában fog kamatozni, arról mindenki kialakíthatja véleményét.

Kockázatkezelési szempontból mindenképpen fontos tudnunk, hogy befektetésünk hol található, miből jönnek a hozamok. Ráadásul arról is beszéltünk már, hogy mennyire kerülendőnek tartjuk az „all in”, azaz mindent egy lapra hozzáállást a befektetéseknél. Kérdés, hogy egy állami szektorhoz szorosan kapcsolódó rendszer mennyire teszi magáévá ezeket az elveket, mennyire fog elcsábulni abba az irányba, hogy a takarékszövetkezeteknek állampapírban kell tartaniuk a betétesek pénzét.

A múlt heti klubestünk iránti nagy érdeklődés miatt ezen a héten megismételjük a klubestet, hogy az is eljöhessen aki akkor lemaradt:

Eláruljuk hol van a pénze valójában
Bankbetét – kontra megtakarítás és befektetés

Mi a valódi különbség a banki lekötés és a befektetés közt? Hol és kinek dolgozik a pénze, ha bankban tartja? Készíttessünk saját befektetési politikát!

2013 július 11. csütörtök 18:00-20:00

  • Tisztázzuk a fogalmakat! Mit nevezhetünk befektetésnek?
  • Banki lekötés kontra befektetés – mi a különbség?
  • Átestünk a ló túloldalára – biztonság = biztos veszteség
  • Tőkevédelem helyett kockázatkezelés
  • Spekuláljunk, vagy a fundamentumokra figyeljünk?

ELŐADÓINK.

NGNagy Gábor elemző
a PortfoLife Kft. ügyvezetője, aki óriási háttértudásával, a dolgok lényegét láttatva segít a sorok közt olvasni, és új szemszögből tud láttatni ismertnek vélt folyamatokat, szituációkat, megoldásokat

GB

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®,
GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 17 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubesünk helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=/script/klubest_reg130725.txt]

2013-07-08T16:01:19+02:002013 július 8.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment