All in, amiről lehet, hogy nem is tudunk

Lehet, hogy bele sem gondolunk, és mégis felteszünk mindent egy lapra? Mindenki – nagyon helyesen – ezt szajkózza: diverzifikáció. Az egyik legfontosabb befektetői ökölszabály ez. Ennek az ellentéte az „all in”, azaz ha mindent egy lapra teszünk fel. Rengetegen tudnak erről a szabályról, de mégis ellene tesznek, legtöbbször tudtukon kívül.

Valójában a diverzifikáció nem csak a befektetéseknél ökölszabály. Gondoljunk csak a már szlogenné vált „több lábon állás” tanácsra. A legtöbb, anyagi téren sikeresnek mondható ember megfogadja ezt a tanácsot, és nem egyetlen lóra tesz, mert bár vállalkozik, de tudja, hogy a vállalkozásoknak is van életciklusa. Lehet, hogy most épp fut a szekér, de ez biztos, hogy nem lesz így örökre, ezért nem minden pénzt a vállalkozásba pumpál vissza, hanem egy részét egyéb helyen fekteti be. Ezzel megteremti magának a lehetőséget arra, hogy amikor a vállalkozás életciklusa a végéhez közelít, minden gond nélkül tovább léphessen az életében.

Lapot húzunk a 19-re?

Black-JackAz a helyzet azonban, hogy bizonyos szempontból még lehet, hogy így is „lapot húzunk a 19-re”. Tegyük fel van egy – vagy akár több – jól menő vállalkozása, saját háza mellett van néhány befektetési célú ingatlanja is, továbbá privát bankszámlája mellett értékpapír számlája is, amelyen állampapírt, részvényeket és kötvényeket is tart. Mondhatnánk, hogy mi ez, ha nem diverzifikáció.

Józan ésszel gondolkodva egy valamit észre kell vennünk. A fenti példa a diverzifikációra mind egy országhoz, hazánkhoz kötődik. Az elmúlt pár száz évben sajnos hozzászokhattunk – illetve elődeink példájából láthatjuk -, hogy Európa közepén 30-50 évente nagy fordulatok jönnek. A legutóbbi fordulat pedig már 26 éve megtörtént. Ha ezen ciklusokat figyelembe vesszük, a jelenlegi „konszolidált” időszaknak a végén, de legalábbis bőven a második felében vagyunk.

Vállalkozóként legtöbben tudjuk, hogy egy-egy gazdasági fejlemény vagy politikai fordulat egész szektorok, térségek vállalkozói környezetét meg tudják változtatni, vagy akár teljesen el is lehetetleníteni. Ilyen formán, ha minden eddigi tevékenységünk gyümölcsét egy helyen koncentráljuk, minden további nélkül előfordulhat, hogy vagyonunk egyik évről a másikra, rosszabb esetben egyik pillanatról a másikra részben vagy teljes egészében elenyészik.

Nem elég tehát, ha vagyonunkat, jövedelemtermelő eszközeinket – vállalkozásunkat illetve befektetéseinket – típusonként diverzifikáljuk. Szükségképpen gondolnunk kell a fent említett lehetséges, sőt előbb-utóbb valószínű nagyobb változásokra, és fel is kell készülnünk azokra.

Mit jelent a valódi diverzifikáció?

Vállalkozásainkkal és befektetési ingatlanjainkkal kapcsolatban nagyrészt meg van kötve a kezünk, hiszen itt élünk, itt tudjuk sikerrel végezni ezt a tevékenységet. Pénzügyi befektetéseinknél azonban van lehetőség arra, hogy változtassunk. Nem csak arra kell itt gondolnunk, hogy nemzetközi részvényeket, egyéb értékpapírokat tartunk itthon, mert az nagyrészt ugyanúgy hordozza a térség kockázatát.  A kockázatokat csökkenteni, és valóban diverzifikálni olyan módon tudunk, hogy pénzügyi befektetéseinket, portfóliónkat biztonságos nyugat-európai platformon, sőt nem is egy, hanem akár több platformon helyezzük el.

Ma már ehhez nem csak hogy nem kell külföldre utaznunk, hanem hazai ügyintézéssel, komplex ügyfélszolgálati segítséggel meg tudjuk ezt oldani. Sőt, azon sem kell törnünk a fejünket, hogy adott pillanatban milyen értékpapírokat célszerű vásárolnunk, tartanunk vagy épp eladnunk, mert portfóliónk menedzselését vagyonkezelőre bízhatjuk, így garantálva azt, hogy a piac rezdüléseire azonnal reagálva, értő kezek felügyelik, optimalizálják minden pillanatban saját portfóliónkat.

Ráadásul ezzel azt is elérjük, hogy a megszokott 100 eEUR letétbiztosításnál jóval magasabb – akár több millió euro – garancia védheti befektetésünket.

Ismerje meg részletesen, hogy miképpen működhet a valódi diverzifikáció, és a neves nyugat-európai platformokon megvalósuló portfólió menedzsment! Jelentkezzen vagyonkezeléssel, portfólió menedzsmenttel kapcsolatos személyes konzultációnkra az alábbi űrlapon!

[include file=script/avk.txt]
2018-07-04T11:13:53+02:002016 március 10.|0 Comments

Leave A Comment