Alamuszi bika nagyot ugrik

Megbízóink kezelt portfólióiban már jó ideje megtalálhatóak – és folyamatosan kontroll alatt vannak – a szükséges pozíciók nemesfém fronton. Az elmúlt napok eredménye, és az érkező hírek alapján prognosztizálható, hogy a nemesfémek piacán folytatódik a bikapiac.

golden-bullRövid távon „okoskodhatunk”, és beszélhetünk ellene, de a hosszú távú gazdasági ciklusok már elmúlt ősz óta azt jelzik előre, hogy a nemesfémek piacán – a következő években mindenképp – a bikáké lesz a főszerep. Tény, hogy ezek a ciklusok elsősorban azoknak fontosak, akik inkább közép távon gondolkodnak, hiszen rövidebb időszakon – napon belül, vagy néhány hetes távlatban – nem tudjuk használni őket.  Az alábbi ábra remekül szemlélteti a nemesfémek ciklikus működését.

aranycsiga

Nem véletlen, hogy vagyonkezelő partnerünk 2015-ben hozta létre nemesfém bányavállalatok részvényeit tömörítő saját befektetési alapját. Idén január végétől az alap árfolyama 70%-ot emelkedett. Jöhet persze időnként egy-egy hír, gazdasági esemény, amely időszakosan – május hónapban ez történt – visszatartják a szilaj állatokat, de a bikák nekifeszülve áttörik a gátat (ez történik a napokban).

gold_

A folyamatot erősítik az aggasztó hírek az amerikai munkaerőpiacról, amelyből tradicionálisan az egész gazdaság állapotára következtetnek, és komoly hatással van a FED kamatpolitikájára és a dollár árfolyamára is. Ezek miatt – és a rekord alacsony kamatok miatt – a befektetők reálhozama negatív lesz 5 éves távlatban a bankbetétek és az államkötvények esetén, ami folyamatosan a nemesfémek felé tereli a tőkét.

Belegondolva világszerte az infláció növelésére tett lépések, a határtalan pénznyomtatás ráadásul mind-mind a nemesfémek árfolyamának emelkedését segítik.

Különös figyelemmel kell lennünk ugyanakkor a nemesfém piacon belül az ezüstre, amely továbbra is alulértékelt az arannyal szemben. Ennek megfelelően igen komoly eltéréssel találkozhatunk az árfolyam dinamikájában. Míg szerdán az arany 1,4%-ot menetelt, az ezüst 4% felett tudott teljesíteni.

De kinek van arra ideje – pláne tapasztalata és hozzáértése -, hogy folyamatosan az elemzésekkel legyen elfoglalva, vagy hogy megtalálja a megfelelő be- és kiszállási pontokat? Pláne milyen arányban diverzifikáljon általában, netán az arany és az ezüst közt? Szabad egyáltalán mindent egy lapra feltéve csak nemesfémekben gondolkodni? Mindezek mellett ráadásul a fentebb említett – 70%-os növekedést felmutató – nemesfém bányavállalati részvényalap is leginkább csak a portfóliómenedzsment részeként tud működni.

Ezért javasoljuk mindenkinek a befektetés legkorszerűbb módszerét, a magas letétbiztosítás mellett működő, jól bevált nyugat-európai letétvezető bankokban, szakértők által végzett portfóliókezelést.

2016-06-09T11:58:40+02:002016 június 9.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet