Aktuális lehúzások 2016 végén

Az  év vége hagyományosan felfutást jelent minden területen, így a pénzügyekben is. Sok kisbefektető ekkor gondolkodik el azon, hogy milyen módon gyarapíthatná esetleg hatékonyabban meglévő tőkéjét.

money-bagNem csoda tehát, ha ebben az időszakban „tarolnak” a terület hiénái, akik a hiszékenységre, kapzsiságra, figyelmetlenségre építve, rózsaszín ködös álmokat vetítenek az ügyfél szeme elé, hol kifinomult marketing technikával, hol nyomulós üzletkötői magatartással. Te pedig, mint kisbefektető elhiszed, hogy olyan kivételezett helyzetbe kerültél (végre), amely lehetőséget ad legalább egy kis sikerélményre, netán valódi kitörésre.

Nem csak a csalárd cégek azok, amelyek az év végét, különösen most, a 2016-os év végét szeretnék meglovagolni. A befektetési (unit linked vagy nyugdíj-) biztosítások tekintetében is, ez az időszak az „aratás” időszaka. Ilyenkor, az egyébként is eléggé nyomulós biztosítási ügynökök rátesznek még egy lapáttal az év végére. Állami támogatásra, adójóváírásra, adó megtakarításra, egyéb előnyre hivatkozással sürgetnek, hogy bizony ezt a szerződést még most kell megkötnöd.

A jelzett – adó illetve egyéb – előnyök persze adott esetben valósak, de kérdéses, hogy megéri-e ezekért irgalmatlan költségeket bevállalni. Tudnod kell, hogy 2017. januárjától sok változás lesz a biztosítási piacon, de ezek nem elsősorban a szerződőt, hanem az ügynököt érintik, ráadásul kifejezetten negatívan. Magyarul az év vége előtti szerződéskötés nem Neked, hanem az ügynöknek fontos. Többek közt azért, mert a biztosítók 2017-től – az új MNB szabályozás következtében – jelentősen csökkenteni fogják az ügynöki jutalékokat. Jövőre már „csak” az éves befizetés 108%-a lehet az, amit a biztosító kifizet az értékesítési hálózatnak, idén ez még akár 140-150% is lehet, amit a Te befizetésedből fognak levonni. Ezek alapján úgy gondolod, hogy számodra kedvezőbb, ha idén még gyorsan megkötöd, hogy többet kaphasson a pénzedből az értékesítő hálózat, és már a jövő évi befizetésed felét is elköltsék?

Emellett a „szokásos”, legtöbbször büntetőjogi kategóriába tartozó „befektetési lehetőségek” is ebben az időszakban szaporodnak el leginkább. Az elért magas hozam feltüntetése nem feltétlenül egyenlő az átveréssel. Az viszont, hogy akár csak 10-20% éves (pláne havi) hozamot valaki biztosra ígér előre, netán még „garanciát” is vállal erre, már önmagában vet fel kérdéseket. Attól pedig, hogy egy befektetés exkluzív, netán „menő”, egyáltalán nem biztos, hogy igazi hozamtermelő lesz.

További aggályokat kell felvessen az, ha MLM-ben „terjesztenek” egy befektetést – coinokkal, creditekkel zsonglőrködő, színes szagos, figyelemfelkeltő prezentációkkal. Nem az előítélet mondatja ezt velünk. Erről a módszerről tudnod kell, hogy a befizetett pénzek jelentős részét (extrém esetben igen nagy részét) szétosztják a hálózatban, magyarul a befizetett tőke egy töredéke kerül valóban befektetésre, és ennek kellene meghoznia a teljes tőkére ígért magas hozamot. Sajnos azonban általában az történik, hogy az újonnan érkező befizetésekből finanszírozzák a kifizetendő hozamokat.

Amikor pedig a befizetések üteme – előbb utóbb szükségképpen – lelassul, már nem tudják teljesíteni az ígéreteket, így először csak akadozni kezd, majd megszűnik a kifizetés, és a néhány „szerencsés” kivételével a résztvevők zöme „bent ragad”, azaz elveszíti a tőkéjének akár 100%-át. Nem véletlen, hogy ha az elmúlt 20 évre visszatekintünk, egy-két – biztosítást MLM-ben értékesítő – kivételtől eltekintve, egyetlen befektetéssel foglalkozó MLM hálózat sem maradt meg 2-3 évnél tovább. Mindig célszerű megnézned azt, hogy mi az üzleti modell, honnan jön a pénz? Ha pedig ezt tisztán látni véled, akkor azon kell elgondolkodnod, hogy ha ez ekkora üzlet, akkor miért van szükség arra, hogy kisemberektől, rengeteg adminisztrációval és munkával szedjék össze a tőkét? Egy jó üzleti modellre – különösen ha garantált a hozam – hamar lehetne találni akár több százezer eurós nagyságrendű befektetőket is.

Legtöbbször tehát ezek valójában piramisjátékok, amelyekre az jellemző, hogy valódi termék vagy nincs is, vagy teljesen háttérbe szorul. Minden arra irányul, hogy a befektető maga is vegyen részt a további befektetők beszervezésében.

Nem szabad tehát rohannod! Semmi nem lehet fontosabb és sürgősebb annál, hogy…

 • Valóban megértsd, hová kerül a befektetésed, és hogyan, miért fog valóban hozamot termelni?
 • Meg kell tudnod, hogy milyen valós biztonsági elemek fogják védeni a befektetésedet?
 • Mi az érdekeltsége annak, akinek révén a befektetést megteszed?
 • Tisztában kell lenned azzal, hogy mikor, és milyen feltételekkel juthatsz a befektetett tőkédhez?
 • Biztosra kell menned, hogy nem lesz-e drágább a leves mint a hús. Magyarul mibe fog ez Neked kerülni?

Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ akkor, amikor eljössz hozzánk egy személyes konzultációra, hogy egyeztessünk arról, milyen módon lenne célszerű a Te helyzetedben felépíteni azt a vagyont, amelyre valóban szükséged van. Nézd meg a részleteket, és jelentkezz be hozzánk egy kávéra, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2016-11-16T21:41:10+01:002016 november 16.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Kiss Lászlóné 2016-11-17 at 09:10 - Reply

  Ezt a cikket a korábbi írásokkal összehasonlítva nem tartom jónak!
  Véleményem szerint ez egyértelműen azt sugalja, hogy minden biztosítási ügynök csaló és csak a jutalékára hajt! Az MLM létjogosultságát is megkérdőjelezi! Én egy Független Alkusznál dolgozom nem ügynök vagyok, de azért ez az írás felháborít! Márt csak azért is mert az emberek nem nagyon tesznek különbséget ügynök és alkusz között! Nem vitatom, hogy vannak tisztességtelenül dolgozó emberek, de azt gondolom, hogy konkrétan ez a jelenség nem csak erre a területre igaz! Viszont ebben a „furi” világban mégis a lehető legkorrektebb információt adom az ügyfeleknek, Engem erre tanítottak! Azzal sem értek egyet, hogy az emberek abban is az ügynök kapzsiságát véljék felfedezni, mert a november és a december hónapban próbálják kötésre bírni az embereket! Most konkrétan az én munkámról beszélek.Mert ha az ember egy kicsit is foglalkozik a jövő nyugdíjkérdésével, és utána néz, akkor nem olyan rossz dolog az, ha erre szánok tőkét, hogy befizetem ebben a két hónapban és az adójóváírás kb. márciusban már a biztosító számláján van a pénz. És kamatos kamattal épül az én privát nyugdíjam! Arról már nem is beszélve, ha én ezt a következő évben indítom, egy évvel öregebb vagyok! Ennek a jelentősége már 50 év felett igencsak látható . A másik nem is értem ezeket a gondolatokat Önök részéről, hisz mindig nagy érdeklődéssel olvastam a cikkeiket, de ez a mostani nagyon félrevezető, sőt megkockáztatom felháborító! Egyébként azt is megkérdezném,hogy Önök ingyen dolgoznak? Na ezt azért nem gondolnám!! Mindenkit egy kalap alá venni nem igazán szerencsés dolog!!

 2. admin 2016-11-17 at 17:10 - Reply

  Kedves Kiss Lászlóné,
  örülünk, hogy követi a blogot. Véletlenül sem szerettünk volna megbántani senkit, és biztosak vagyunk abban, hogy nem egy, hanem jó néhány abszolút tisztességes közvetítő van a szakmában, és nem csak alkusz, hanem akár ügynök oldalon is. Alapvetően nem a közvetítői szakmával, és nem is az egyes közvetítőkkel van probléma, hanem a termék felépítése, költségei és az értékesítés motivációs rendszere olyan, amely sajnos kódolja az ügyfélérdekek sérülését, és „termeli” az elégedetlen ügyfeleket.
  A hozzánk beérkező – megbízóink által véleményeztetett – kötvények sajnos arra engednek következtetni, hogy ezek nem szolgálják megfelelően (adott esetben egyáltalán nem) az ügyfél céljait.
  Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy vannak érvek az év végi biztosítási szerződéskötés mellett. A termék típus jellemzői – főként a magas költségek – azonban ezeket az előnyöket nagyrészt vagy akár teljesen negálják.
  Az igazán elszomorító az, hogy azok a tudatos, megtakarítás iránt elkötelezett kevesek (bízunk benne, hogy azért egyre többen), akik fontosnak tartják az anyagi stabilitás önerőből történő megteremtését, ők azok, akik leginkább sérülnek. Épp ez az, ami arra indított bennünket, hogy a nagyobb összegű portfóliók kezelése mellett létrehozzuk megtakarítási tervünket, amely rugalmasabb, egyszerűbb, hatékonyabb tud lenni a megszokott megoldásoknál, és nem utolsó sorban a költségekkel nem negálja az elérhető hozamot. Mert ugye a kamatos kamat vagy hozamos hozam is csak akkor értelmezhető, ha nem viszik el a költségek.
  Ha gondolja, szívesen beszélgetünk erről egy kávé mellett az irodánkban, biztos vagyok benne, hogy tudunk Önnek is érdekes dolgokat mutatni.
  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

Leave A Comment