A Volkswagen is kanadai bányavállalatokba fektet

Vezető hír volt a héten a Volkswagen döntése, amely szerint az autógyártó vállalatbirodalom bányavásárlásokba kezd. A gyáróriás akkumulátor üzletága, a PowerCo Németorsztágban, Spanyolországban és Kanadában tervez akkumulátorgyártást indítani, amelynek alapanyag igényét saját hatáskörben tervezi előállítani a bányavállalatokkal.

A Volkswagen 2030-ra már 20milliárd eurós forgalmat tervez az akkumulátorokból, amelyek nem csak saját felhasználásra készülnek majd, hanem például a Ford autók energiaforrását is adhatják. A cégcsoport 15milliárd euró fejlesztési keretet határozott meg, amelyet a gyárak építésére és az alapanyag ellátás megoldására – többek között bányák felvásárlására – fog fordítani.

Az egyre fejlődő akkumulátor technológia folyamatosan – mind fajtában mind mennyiségben – bővülő fémigényét a bányászati szektornak újabb és újabb beruházásokkal kell lekövetnie. Ezek a beruházások azt a célt szolgálják, hogy a fémek egyre nagyobb palettáját, egyre növekvő mennyiségben tudják az ipar számára biztosítani. Ilyen formán ezek a beruházások – a szinte kiapadhatatlan kereslet miatt – busásan megtérülnek a bányavállalatok (és részvényeseik) számára.

Bányászati „melléktermékek”

Egy-egy bánya a legritkább esetben koncentrál csupán egyetlen nyersanyagra. Jellemzően ahol például az ezüst a fókusz, ott az arany, réz, mangán, cink, nikkel esetleg kobalt is fellelhető, és adott esetben – a fő fokuszú fém mellett – gazdaságosan bányászható. Az akkumulátor gyártásnak a felsoroltak közül a mangán, ezüst, réz is fontos alapanyaga, de számos más ritkaföldfém is lehet – az akkuipar számára fontos – „mellékterméke” a bányászatnak. Ezek a „melléktermékek” extra megtérülést adhatnak a bányavállalatoknak.

Az elektrifikáció, és annak leágazása, az autózás elektromosra váltása általában is kedvező a nyersanyagipar számára. A Volkswagennek a következő évekre tervezett kanadai bányafelvásárlásai pedig kifjezetten jótékony hatással lehetnek majd a teljes – jelenleg nagyon alulértékelt – szektor megítélésére. A Volkswagen döntése is bennünket igazol, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a bányavállalatoknak. Ahogyan pedig a vállalatóriás is az egyik legfontosabb célpontnak látja Kanadát, mi is ebbe az irányba orientálódtunk már évek óta.

Budapesten a kanadai bányaszektor

Jelenleg is Kanada felé fordulunk, hiszen március 28-án, a Canadian Silver Roadshow rendezvényünk keretében Budapestre hozzuk a kanadai bányaszektort. Megismerkedhetsz szakemberekkel, feltehetsz nekik kérdéseket, sőt résztvevőként konkrét exkluzív lehetőséged adódik majd arra, hogy profitot érj el a bányavállalati konjunktúra révén. A rendkívüli inflációs környezetben meg kell ragadnod minden olyan lehetőséget, amely akár tőke többszöröződést is eredményezhet.

Tarts velünk március 28-án a Hard Rock Hotelben a Canadian Silver Roadshow-n! További részletek és regisztrációs lehetőség ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

3 hozzászólás

  1. Ivanixcs László 2023-03-23 at 12:53 - Reply

    Nem tudok menni, de a téma érdekel.

  2. […] A Volkswagen sem akar lemaradni – bányákba fektet. Márciusi hír, hogy a Volkswagen bányákba való beruházást tervez, hogy csökkentse az akkumulátorcellák költségeit, kielégítse saját keresletének felét, és értékesítse harmadik félnek. Bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz a témáról >>> […]

  3. […] A helyzet kezd olyan komoly lenni hogy az autógyártók – mint például a Tesla, és ahogyan írtuk itt, a Volkswagen >>> – ezüstbányák vásárlására készülnek, tartva a hiánytól. Hasonló történik a […]

Leave A Comment