A válság talán legnagyobb tanulsága – aktív vagyonkezelés nélkül nem megy

Már-már közhely, hogy az egyetlen állandó dolog a világon: a változás. Erre figyelmeztetett az elmúlt néhány év is, ha figyeltük a gazdaság alakulását. Korábban alapvető tétel volt, hogy ha összeállítottunk magunknak (vagy valaki más összeállított nekünk) egy portfóliót, legalább 10 éves távlatban szinte bizonyosan szép hozamokat értünk el.

Sokan próbálják elhitetni velünk, hogy a néhány hetes képzés után képesek leszünk meghozni befektetéseinknél a megfelelő döntéseket. A rossz hír az, hogy ez koránt sem olyan egyszerű. Ha megnézzük a világgazdaság elmúlt évekbeli földrajzi teljesítmény-eloszlását, meg fogunk lepődni annak tarkaságán:

Na de akkor talán az egyes iparágak. Azok talán támpontot adhatnak, hiszen mindig vannak húzóágazatok. Valóban vannak ilyenek, de ilyen felosztásban sincs egyszerű helyzetünk. Nézzük az ábrát:

Ráadásul mindez éven belül is igaz, tehát ha havi bontásban nézzük, akkor is ilyen tarka képet kapunk. Nincs tehát egyetlen olyan régió vagy egyetlen olyan iparág sem, amelyet „tuti tipp”-nek lehetne venni.

Korábban elképzelhetetlen volt az olyan hektikus árfolyammozgás (volatilitás), mint manapság. Ennek az a következménye, hogy bizony igencsak veszíthetünk megtakarításaink, befektetéseink értékéből. Egy esetleges 40%-os árfolyamveszteséget ugyanis 66% hozammal tudunk csak „visszahozni”. Minél nagyobb a veszteség, annál extrémebb hozammal tudjuk csak behozni azt. 2008-ban például volt jó néhány olyan befektetés, amely akár 90%-ot is veszíthetett az értékéből, ahol már elképesztő, 900%-os későbbi hozammal tudja csak magát bárki is feltornászni.

Aktív vagyonkezelés

A hozamok elérése és a veszteségek elkerülése (!) alap esetben a jól ismert pénzintézetek (bankok, biztosítók, pénztárak) feladata lenne. Sajnos azonban a tapasztalatok szerint egyrészt ezt nem igazán végzik sikeresen, másrészt ha sikeresen is végzik, a hozamok nem igazán kerülnek megosztásra velünk, a veszteség persze annál inkább. Ráadásul a legtöbb esetben csupán passzív vagyonkezelést végeznek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy lekövetik a piaci indexeket, és megtakarításaink, befektetésünk értéke a gazdaság mindenkori állapotához tapad, vagy akár az alá kerül.

Az aktív vagyonkezelés lényege, hogy…

 • Jóval alacsonyabb költséggel bír, mint az ismert pénzintézeteknél megszokott
 • A hozamok nagyobb része az ügyfeleknél marad
 • A folyamatos portfólióátrendezés következtében a piaci indexeket jóval felülteljesíti

Alább egy aktív vagyonkezelés alatt álló portfólió teljesítményét mutatja, összehasonlítva az MSCI világindex-szel:

Látszik, hogy egy aktív vagyonkezelés alatt álló portfólió sem tudja magát függetleníteni a piac hektikus mozgásaitól, viszont extrém esetben minimalizálni tudja a veszteséget, és jelentősen a világindexek fölött tud teljesíteni. Mindezt pedig a megszokott pénzintézeti költségek töredékének költségén.

Mindezek miatt kiemelt jelentősége van az aktív vagyonkezelésnek minden vagyonépítéssel, vagyonmenekítéssel kapcsolatos tervünk készítésekor.

A HozamInfó 2012. januárban újra induló klubest sorozata is foglalkozik az aktív vagyonkezeléssel. A január 25-i rendezvény egyik előadása kifejezetten erről szól majd.

Nézze meg a programot és regisztráljon ide kattintva >>>

4 hozzászólás

 1. Bényei Edmund 2012-01-16 at 09:25 - Reply

  Ebben a cikkben semmi konkrétum nincs.
  Meg kellene nevezniük, pontosan mit tanácsolnak, melyik vagyonkezelő portfóliójáról van szó.
  Ez nem elég pontos:
  „egy aktív vagyonkezelés alatt álló portfólió”…

  • Szécsi Mária 2012-04-20 at 18:39 - Reply

   Pl. tudok egy osztrák céget aktív vagyonkezelésre. Megkereshet telefonon: 30-473-1577

  • Smak Kornél 2012-04-25 at 10:27 - Reply

   Kedves Edmund, és minden hozzászóló!

   A következő linkre kattintva:http://hozam.info/szemelyes-konzultacio/ azonnal tud regisztrálni, és feltárul a vagyongyarapítás minden működő, és konkrét formája. Ezek után, már csak az Ön céljainak, és terveinek megfelelőeket kell megtalálni.

   Üdvözlettel: Smak Kornél
   06/20-274-3885

 2. Vásárhelyi Tamás 2012-01-16 at 10:07 - Reply

  Az első táblán a G8-akat látjuk, így csak az egymás közötti sorrendet, annak változását mutatja. Ha ott valamelyik pl.a 8., akkor még az összes ország sorrendjében lehet a 35. Nem látom például Braziliát. A nyersanyagnál is feltételezhetően a G8-ról van szó. Az aranynál a kitermelésről vagy az „irányítottan?” növekvő arany árról?
  Azt ma már sokan tudják, hogy ha rábízzuk a pénzünket biztosítóra, bankra, pénzügyi szakemberekre az mindig kevesebbet hoz, mintha magunk intézzük, hiszen ők a saját hasznukat akarják minél nagyobbra növelni és nem a mi hasznunkat. Ezért lettem én is a magam „privát bankár” ügyintézője. Persze nem könnyű a sok „információ” (félre információ) között kiigazodni. Ettől függetlenül a kisebb haszonnal, nagy banki épületek nélkül működő gárda valamivel mégis jobb, olcsóbb lehet.

Leave A Comment