A vagyonépítés „3D”-je

A Family Office-nak, mint pénzügyi szolgáltatási formának és azon belül főként a vagyonépítésnek van 3 központi fogalma, irányelve, amely „kiadja” a 3D-t. Ezek pedig a Determináció, Diverzifikáció és a Distinkció.

Fordítjuk máris magyarra ezt, és értelmezzük is – hiszen a Family Office-nak ez is feladata. Ezen fogalmak, elvek menetén kell – kifejezetten személyre szabva – felépítenie a Family Office-nak minden egyes megbízójának pénzügyi tervét, illetve a megvalósításban szem előtt tartania ezeket az elveket.

Az első lépés természetesen a…

1. Determináció / Meghatározás

Minden szemponból meg kell határozni a sarokköveket, amelynek fő eszköze a személyes befektetési politika. Itt először is a megbízónak önmagával kell szembesülnie…

  • Milyen tapasztalatai voltak eddig pénzügyi téren?
  • Az egyes – adott esetben negatív – gazdasági eseményekre milyen reakciókkal válaszol?
  • Hol van az a pont, amikor megtakarításai, befektetései miatt már aggódni kezd?
  • Élethelyzete alapján várhatóan milyen kihívásokkal kell szembesülnie a jövőben?
  • Milyen módon szeretne élni a jövőben, milyen igényei vannak?
  • stb …

A megbízó pszichografikus felmérésével a személyes befektetési politika a vagyonépítés stílusát, módszerét és a lehetséges stratégiák körét határozza meg, akár több célra, több stratégiát is.

A determinációnak tehát abban van kiemelt szerepe, hogy a vagyonépítés ne esetleges formában, hanem tudatosan folyhasson. Meghatározott célok érdekében, ezekhez a célokhoz rendelt eszközök alkalmazásával, a megbízó kockázati profiljának és az elvárt eredményeknek optimális módon megfelelve.

A konkrétumok alapján kell megtörténnie a kockázatok porlasztásának, amellyel meg is érkeztünk a 2. „D”-hez…

2. Diverzifikáció / „sokszínűvé” tétel

Értelemszerűen a sokszínűség nem az esztétikáról szól, hanem arról, hogy míg ha csupán egy tétre – értsd egy vállalatra – teszünk, addig annak az egy cégnek a kockázatát futjuk. 10-15 cég választás esetén már ezek eredményességének átlaga lesz mérvadó, amely ez egyedi kockázatokat kisimítja.

Természetesen ez a második „D” az elsőre épül, és a befektetési politika determinációja határozza meg azt, hogy milyen formában, felosztásban történjen a diverzifikáció. Van olyan stratégia, amely egyszerre akár több mint tízezer(!) vállalat részvényeibe fektet, amellyel gyakorlatilag minden iparágat és földrajzi célpontot a portfólióban tart, és azt kezeli is.

Stratégia és tratégia között igen nagy eltérések vannak/lehetnek, így – különösen nagyobb vagyonok esetén – rendkívül fontos a…

3. Distinkció / különbségtétel, elkülönítés

Az eltérő célok eltérő eszközöket, eltérő stratégiákat – ennek következtében akár külön célportfóliókat –  és eltérő diverzifikációt követelhetnek meg. Teljesen más kezelési módot kíván egy globális index stratégia a maga szorosan szabott eszközosztály arányaival és több ezres instrumentumlistába fektető széles diverzifikációjával, mint egy teszem azt startup portfólió, amely néhány (esetleg néhány tíz) vállalatban vásárol tulajdonrészt.

Előbbi esetben sokkal nagyobb szerepet kap a világgazdaság általános helyzete és összefüggései, így nagy mennyiségű adat fundamentális és technikai elemzésének igénye lép fel.

Utóbbi esetben alapvetően fundamentális alapon történik az értékelés, mélyebben megismerhető és ezzel értékelhető a cég(ek) személyi háttere, az üzleti modell életszerűsége és a termék-, szolgáltatási paletta minősége, amelyek leginkább befolyásolják a projekt sikeres működését, növekedését.

Bár hazánk kis ország, kreativitása legendás. Nem véletlen, hogy a szűkös források ellenére jónéhány „világsztárrá” vált cégünk van. Gondolj csak bele, anno a Rubik kocka vagy később a Graphisoft, Nav&Go (NNG), Prezi sikereibe!

A Family Office feladata az is, hogy – szigorú distinkció/elkülönítés mellett – a jövőbeni világcég státuszra törő projektek bemutatkozásának helyt adjon. Ez történik május 15-én is a Városligetben, ahol egy igazán különleges projekt mutatkozik be, amely az Internet of Things és az ingatlanfejlesztés közös gyermeke. Mindez világszínvonalon, üzleti és technológiai oldalról is kiemelkedő szakemberek közreműködésével.

Cápának érzed magad, és harapsz a zsákmányra? Ott a helyed május 15-én a következő magyar világcég első lépéseinél. További részletek ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

Összegzés
A vagyonépítés "3d"-je
Bejegyzés címe
A vagyonépítés "3d"-je
Rövid leírás
A Family Office-nak, mint pénzügyi szolgáltatási formának és azon belül főként a vagyonépítésnek van 3 központi fogalma, irányelve, amely "kiadja" a 3D-t. Ezek pedig a Determináció, Diverzifikáció és a Distinkció...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-05-09T15:19:10+02:002019 május 9.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment