A Tesla már értékesebb, mint a Ford

Újabb jele az elektromobilitás egyre nagyobb potenciáljának, hogy a napokban új rekordot jelentett be a Tesla. Ezúttal nem az úton, hanem a piacon sikerült figyelemre méltó teljesítményt nyújtani.

Nem csoda, hogy 300 dollár fölé került az árfolyam, hiszen az első negyedévben rekordszámú, 25 ezer autót szállítottak le a megrendelőknek, ami 69%-os növekedés egy év alatt. Továbbá a csupán 14 éve létező Tesla letaszította a trónról a 113 éves Fordot – már ami a cég értékét jelenti. Elon Musk vállalatát jelenleg 47 milliárd dollárra becsülik, míg a Fordért „csak” 45 milliárd dollárt lehetne elkérni. Ráadásul a Tesla mindezt alig több mint 10 év alatt érte el.

Márciusban átmenetileg megtört a Donald Trump megválasztását követő ész nélküli rali, mivel a republikánus egészségügyi reformcsomagot visszadobta a kongresszus, az adócsomag és az infrastrukturális beruházások pedig egyelőre parkoló pályára kerültek. Ahogy korábban is írtuk (ide kattintva olvasható) a várható amerikai kamatemelés megtörtént, de úgy tűnik, hogy ennek üteme egyelőre nem lesz hatással a tőkepiacokra.

Európában várhatóan a szélsőséges erők (Wilders, Le Pen) háttérbe szorulásának köszönhetően szolid emelkedés következhet,  a választások viszont még közel sem tekinthetők lejátszottnak, hiszen közvetlenül előttünk van a francia választás és ősszel pedig a német voksolás borzolhatja a kedélyeket. A Brexittel kapcsolatos kockázatokat jelenleg beárazták a befektetők. Ennek ellenére persze a fent leírt választások jelentik továbbra is az egyik legnagyobb kockázatot az öreg kontinensen.

Csütörtök este 59 tomahawk rakétát lőtt ki az amerikai hadsereg egy szíriai légibázist célozva. Válasz lépésként arra, hogy a légibázis vegyi támadást indított a polgárháborúval sújtott területen és a vegyi támadásnak ártatlan civilek is áldozatul estek.

Ez Donald Trump első igazi katonai lépése és ahogy év végén jeleztük (ide kattintva olvasható) az új USA elnök színre lépésével a geopolitikai kockázatok fokozódhatnak, hiszen Obama már „béna kacsaként” vezette az adminisztrációt, ehhez képest Trumpnak katonai téren is bizonyítania kell, szavazói fele. A katonai támadás hatására – a hetek óta – emelkedésben lévő olaj és arany árfolyamok tovább ugrottak felfele.

A hazai állam kötvénypiacon megtört az elmúlt időszakban tapasztalt hozamemelkedés, a hozamcsökkenés nemzetközi piaci mozgásokkal és a nem konvencionális eszközökkel végrehajtott kamat csökkentés következménye. A megugró infláció azonban erodálja az államkötény kamatokat így a befektetőknek más irányba kell keresgélniük, az MNB pedig az év második felére lépés kényszerbe kerülhet. A forint árfolyamát az év közepétől egy folytatódó amerikai kamatemelés gyengítheti.

Összességében az látható, hogy a kockázatok ellenére a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális növekedés és az infláció felível 2017-ben, és a részvények – különösen a jövő technológiái – valamint nyersanyagok – mint például a nemesfémek – felülmúlják államkötvények hozamait.

Gödrösy Balázs független pénzügyi tervező

2017-04-10T17:00:13+02:002017 április 10.|0 Comments

Leave A Comment