A pillanat, amikor elveszítjük a nyugdíjra szánt vagyonunkat

Nem, nem a magánnyugdíjpénztárakra kell gondolnunk újra, bár ott is utolérhető volt ez a pillanat. Sok minden eszünkbe juthat, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit kellett volna másképp tenni, hogy ne így legyen. A sorsdöntő pillanat azonban sokkal korábbra datálható, mint amikor a veszteség tényét meg kell állapítanunk.

vesztesegLegyen szó akár egy nagyobb – akár több több tízmilliós örökölt, vagy hosszabb idő alatt már összerakott – vagyonról, vagy egy egyszerű nyugdíj megtakarításról, igen sokszor látható az, hogy bizony nemhogy gyarapodott volna az évek során, vagy legalább az értékét megőrizte volna, hanem még összegszerűségében is jóval kevesebb lett.

A magánnyugdíjpénztárak számláin tárolt vagyonok elvesztése – pardon, „konvertálódása” – igazából csak hab a tortán ahhoz képest, amit a hazánkban jelen lévő szolgáltatóknál tapasztalhattunk, illetve láthatunk ma is.

A veszélyek

Tőzsde

  • Tapasztalat hiánya, rendszeres rossz beszállási pont, majd az ijedtség miatt veszteséges eladás.
  • A csodafegyverként használt „stop loss” miatt (beállítunk automatikus eladási árfolyamszintet, hogy ne veszítsünk egyszerre sokat) folyamatosan vesztésben vagyunk
  • A szolgáltató jutalékmotiváltsága miatt túl gyakori (és költséges) tranzakciók miatt egy helyben toporgunk vagy akár folyamatosan veszítünk.
  • Követjük a „régi nagyok” útmutatásait, bevásárolunk egy részvényből, és elfelejtjük, majd megnézzük 10-15-20 év mulva, várva a mesés gazdagságot.

Biztosítás

  • Bár nem tudjuk – sőt sok esetben a biztosítónál is csak néhányan tudják – hogy valójában hová is lett befektetve vagyonunk, bízunk benne, hogy hosszú évek alatt szépen fial, de a passzív vagyonkezelés miatt a gazdaság hullámzását követi vagyonunk, azzal a különbséggel, hogy a konjunktúrákat csak óvatosan lovagolja meg, a lejtmenetből viszont igencsak kiveszi a részét.
  • Bízunk benne, hogy az éves szinten minimum 15% vagy akár még magasabb költségeket bizony az általunk – az igen szűkös palettáról – választott alap túlszárnyalja, és hoz legalább 19-20% hozamot évente.
  • Itt is leselkedik ránk a – nagy fegyvertényként beharangozott – beállított stop loss, amely a biztonság ürügyén szép lassan erodálhatja megtakarításunkat, vagy egyösszegű befizetésünket.

Bankbetét

Magas kamatú időszakokban az infláció, alacsony kamatot ígérő korszakokban pedig – mint jelenleg is – a költségek és adók nyirbálják, akár effektív veszteséget is okozva, vagyonunkat.

Szabályzók

Nem egyszer fordult elő az elmúlt években, hogy terveztünk valamivel, de keresztülhúzta számításunkat az időközben megváltozott jogi- vagy adókörnyezet, és ellehetetlenítette terveinket. Gondolhatunk itt egyes alapok befagyasztására, a nyugdíjpénztári vagyon beolvasztására, bankolással kapcsolatos adókra illetékekre, vagy adókedvezmények megvonására.

Költségek

Általánosságban igaz, hogy olyan látható és rejtett költségekkel terhelik befektetésünket, megtakarításunkat, amelyek sok esetben összességében lehetetlenné teszik a vagyon valódi gyarapodását vagy akár valódi veszteséghez vezetnek és akkor, amikor valóban szükségünk lenne a felhalmozott vagyonra, értetlenül fogunk állni a történtek előtt.

Koránt sem teljes a lista, nem is a teljesség igényével soroltuk fel ezeket, csupán szemléltetésképpen. Mindenütt fellelhető azonban az a pillanat, amikor veszítünk.

A veszteség pillanata

A nyugdíj vagyonunk – kisebb nagyobb – vesztesége egy bizonyos pillanathoz köthető. Ez nem más, mint amikor azt gondoljuk, hogy végre „LETUDTUK”, nem kell vele többet foglalkoznunk. Valljuk be, vágyunk erre az érzésre, hiszen van nekünk jobb dolgunk, mint hogy tervezzünk, és folyamatosan (ha nem is napi szinten) ezzel foglalkozzunk. Ez az a „végre letudtam” pillanat, amikor eldől: veszíteni fogunk.

Nincs olyan, hogy „le van tudva”

A HozamInfo-nak vannak a nyugdíjkérdésre hatékony, bárki számára személyre szabható megoldásai, de egy vagyonkezelési megbízás vagy egy rugalmas megtakarítás indítása sem jelenti, nem jelentheti azt, hogy le van tudva a kérdés. Évente legalább egy-két alkalommal – de akár gyakrabban is, akár online felületen nyomon követve – foglalkoznunk kell vele, mert az tud növekedni, fejlődni, aminek időt, energiát, figyelmet szentelünk. Nincs ez másként a nyugdíjkérdéssel sem.

Jöjjön el következő ingyenes klubestünkre, ahol a nyugdíjkérdést szedjük darabokra, megvilágítjuk a probléma lényegét, és felvillantunk valódi, hatékony megoldásokat is. A rendezvény részleteit, és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

2013-10-13T03:09:01+02:002013 október 13.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet