A pénzügyi tanácsadás lényege

Napjainkig kevesen lehettek sajnos részesei a valódi pénzügyi tanácsadásnak. Leginkább azt szokhattuk meg, hogy egy MÁSOK által NEKÜNK kitűzött cél érdekében fektettünk be vagy takarítottunk meg. Emellett sokszor az is kiderült, hogy még ezeket az „idegen” célokat sem értük el.

Valljuk be, sokszor – magunkat outsider-nek, kívülállónak érezve – nem igazán szeretünk pénzügyekkel foglalkozni. Különösen az utóbbi időben lehetett kevés sikerélménye sokaknak.

Hol saját kapzsiságunk homályosítja el éleslátásunkat, hol a saját érdekei által vezérelt szolgáltatók „segítettek” bennünket rossz döntések meghozatalában. Emellett a piacok néha minden logikát nélkülöző mozgása sem igazán kedvezhetett a megtakarítást gyűjtő vagy vagyonának értékét megőrizni, gyarapítani szándékozó befektetőknek.

HI_teamA HozamInfo és stratégiai szövetségeseinek (GFS Consulting illetve PortfoLife) támogatását igénybe vevőknek azonban az elmúlt időszakban sem igazán volt okuk az elkeseredésre, hiszen az elmúlt bő egy hónap hullámait is sikerrel meglovagolták. Ahogyan arról legutóbb hírt adtunk (részletek ide kattintva), aki június végén hallgatott ránk, az jól járt.

Ennek kapcsán tekintjük át, hogy melyek azok a fontos ismérvek, amelyeknek jellemezniük kell egy pénzügyi tanácsadást, tanácsadót, milyen „együttállásoknak” kell bekövetkeznie ahhoz, hogy ne távolodjunk céljainktól, hanem jó ütemben haladjunk feléjük:

  1. Nem ügyfelet rendel egy „bejáratott” termékhez, hanem a megbízó számára javasol megoldásokat.
  2. Nem a termékeladás vezérli, hanem a megbízó valós céljainak tisztázása és elérése. Nem általános, untig ismételt célokat tűzet ki a megbízóval, hanem vele közösen találja meg az adott élethelyzethez valóban fontos és elérhető célokat.
  3. MiFID II. irányelvek alapján dolgozik, és a leendő megbízó megismerése is ennek megfelelő alapossággal zajlik.
  4. Fontosak az eredmények, de csak a biztonság és a kockázatok kezelését követően, így nem javasol kizárólagos „tuti” megoldást.
  5. Tisztában van azzal, hogy csak akkor lehet hatékonyan együtt dolgozni a megbízóval, ha az valóban érti az összefüggéseket, ezért folyamatosan képzi, információkkal látja el a megbízót.
  6. Nem csak rendelkezésre áll, hanem proaktív, azaz nem csak utólag magyaráz, hanem előre jelezSaját, független (!) elemzői, monitorozó háttérrel rendelkezik, így megfelelő időben jelez, alternatívákat mutat a megbízónak lehetőség felbukkanása vagy felmerülő kockázatok esetén.
  7. Hagy elegendő időt a döntésre a megbízónak, csak akkor „zaklatja” határozottan a megbízót, ha a célok elérése kerül veszélybe, vagy nem kalkulálható kockázat kerül látókörbe.

Sorolhatnánk a további ismérveket, fogjuk is, de tegye meg ezt Ön is! Alább írja meg hozzászólásban, hogy Ön szerint milyen ismérvekkel kell rendelkeznie egy valóban hatékony, jól működő tanácsadásnak, tanácsadónak!

A HozamInfo-nál ingyenes konstruktív konzultációra az ide kattintva megjelenő oldalon található rövid űrlap kitöltésével tud jelentkezni >>>

2013-08-21T01:03:05+02:002013 augusztus 21.|Tags: , |2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Pércsy Béla 2013-09-11 at 15:31 - Reply

    Tisztelt Kocsis Gábor!

    Nem különösebben vagyok otthon a spirituális világban, még kevésbé a szellemidézésben. Így hát teljesen meg vagyok döbbenve, hogy szellemet látok! S ami még inkább megdöbbent, hogy JÓ szellemet látok. Olyat, amit utoljára 2009 és 2011 között láttam. Őszintén szólva nem hittem, hogy ebben az országban még találkozom a fenti elvrendszerrel, hogy valakiktől elhangzik a „MIFID”, hogy van még olyan, hogy először értse/értessük meg a leendő ügyféllel, hogy miről van szó, s aztán Ő dönthessen (persze segítséggel)arról, hogy neki mi a vállalható és a legmegfelelőbb.
    Bár egy apró fenntartásom (tapasztalaton alapuló)azért van a tevékenység elnevezésével kapcsolatban. Miszerint a pénzügyi tanácsadó, jól lehet tényleg az, de manapság majdhogy nem szitokszó országunkban. Köszönhetően azon áldásos tevékenységet végzőknek, ill. végeztetőknek akik „sikerre” vitték eme elnevezést az által, hogy mindenféle pü.-i terméket rásóztak a tájékozatlan és tájékoztatatlan ügyfelekre.Sajnos sok más elnevezés és fogalom is kapott pejoratív értelmezést ilyen-olyan sajátságos okok folytán.Szóval az elmúlt években a lakosságra szabadított értékesítési robotok/droidok jócskán kivették részüket abból, hogy a fenti elnevezés degradáló lehessen sok esetben. Ne értsen félre, nem célozgatni akarok, vagy mindenkit egy kalap alá venni, hiszen akik ilyen elveket vallanak és feltételezésem szerint tartják is magukat hozzá mint a fent leírtak, azok eleve nem tartoznak ebbe a körbe.Viszont, ha javasolhatnék valamit innen a partvonal széléről, akkor azt kérem fontolják meg és nevezzék át magukat pénzügyi tanácsadóból, vagyonépítési tanácsadóvá.
    Egyrészt ez még „szűz”, nem tapad hozzá semmi negatív.
    Másrészt, tapasztalataim alapján az emberek jelentős rétege gondolkodik(?) úgy, hogy neki nincs szüksége arra, hogy bárki is tanácsokat adjon, uram bocsá’ beleszóljon abba, hogy a pénzével mit csináljon.Ezt még különféle módokon erősíti is bennük a félresiklatott közvélemény formálás is.Bárhogy is nézzük ahhoz, hogy e tevékenység betudja tölteni valós szerepét, ami a nyugati társadalmakban kiválóan működik, jelesül, hogy van egy családnak orvosa, ügyvédje, ugyanúgy van pénzügyi tanácsadója is, ahhoz bizony meg kell tanítani az embereket arra, hogy mi a vagyon, hogy épül fel, avagy hogyan kell felépíteni és tovább örökíteni a folyamatot is. Nos ez egy elég hosszú, fáradságos, már-már a sziszifusziságot súroló tevékenység, ami nem kevés kitartást és hitet kíván. De hosszútávon mindenképp eredményes, mint ahogy a vagyonépítés is. Ahogy elnézem az itt a bibi, hogy az emberek szeretnék ugyan anyagi helyzetüket rendbe
    tenni, de mindezt egy-két-három év alatt. Nincs igazán kialakulva az értékfogalom és még mindig a fogyasztói szemlélet van előtérben. Elég kevés kisvállalkozó gondolkodik úgy, hogy a megtermelt javait nem úgy tudja igazán gyarapítani, hogy indít egy másik-harmadik, vagy x-ik vállalkozást ( költség,idő,idegbaj, miegyéb ), hanem csak pénzét dolgoztatja, aminek arányait tekintve nagyobb az eredménye.A fiatal felnövő generációkról nem is beszélve.
    Szóval jó volt olvasni a deklarált elvrendszerüket.
    Jó volt, hogy felidézett egy szakaszt az életemből, amikor ugyanezen elvek voltak a meghatározók.Mint ahogy örülök hírleveleiknek is amik nagyjából frissen tartanak. Csak így tovább…

    Üdvözlettel: Pércsy Béla

  2. Pércsy Béla 2013-09-11 at 15:42 - Reply

    Bocsánat, de lemaradt…
    -A jó tanácsadó úgy beszél, hogy a leendő ügyfél meg is értse, kerüli, ill.nem dobálódzik feleslegesen idegen szavakkal(diverzifikáció,volatilitás,és társai..) csak azért, hogy „szakértőbbnek” tűnjön.
    -A jó tanácsadó mindig szem előtt tartja, hogy helyzete abszolút bizalmi jellegű és eszerint teszi dolgát.

Leave A Comment