A ló túloldala

Csütörtökön szavaznak a britek, de igazából ettől függetlenül érik a változás, amelynek nem biztos, hogy mindannyian örülni fogunk. A jegybankok egyre csak várják, hogy növekedjen a gazdaság, és ezzel együtt növekedjen az infláció, de valahogy nem akar összejönni.

Ahogy Amerikában, a többszörös mennyiségi lazítást követően sem mer kamatemelést lépni a FED, Európában nemhogy kamatemelésen gondolkodnak, hanem inkább a „lazítás” egyéb formáin. Növekedés nélkül nincs infláció, pedig az adósságárban úszó államoknak talán nincs, nem is lehet más reményük, mint az, hogy az államadósság valós értéke a pénz értékvesztésével együtt csökkenhet.

HelikopterpenzA szükség nagy úr, és biztosak lehetünk benne, hogy akár a szabályokban lefektetett, akár azoktól eltérő módszerekkel előbb-utóbb „el lesz érve” a hőn áhított infláció. A kérdés – mint mindig – az, hogy kontroll alatt lehet-e tartani a folyamatokat? A 3 amerikai lazítási program keretében elképesztő mennyiségű „friss pénzt” nyomtattak. Az Unió hasonlóképpen jár el, úgy tűnik, különösebb eredmény nélkül. Növekedés és infláció márpedig kell, így eszközök híján sodródhatunk a durvább eszközök felé.

Nézze meg az alábbi rövid összefoglalót a helikopterpénzről, majd vonjuk le a tanulságot!

[include file=script/helikopter.txt]

Minden nép bízik saját állami vezetőiben, hiszen megválasztották azokat. Ettől függetlenül aggasztó lehet, például az állampapírokat túlsúlyozók esetében, illetve az aktív menedzsment nélküli befektetéseknél a helikopterpénz felmerülése, hiszen igen komoly értékveszteséget szenvedhetnek az infláció meglódulásával.

Ahogyan a múltbeli hozamok nem irányadóak a jövőre nézve, nem szabad összekevernünk a múltbeli inflációt a jövőbelivel. Az elmúlt évek nullához közelítő inflációs adata semmilyen garanciát nem jelent arra nézve, hogy ez így marad, és egy – a banki kamatoknál magasabb – néhány százalékos bebetonozott kamat koránt sem biztos, hogy jó üzlet, pláne közép- vagy hosszú távon. Szeretne többet megtudni, jöjjön el hozzánk, és beszélgessünk egy kávé mellett:

 

 

2016-06-21T05:57:53+02:002016 június 21.|0 Comments

Leave A Comment