A lítium sztori

Mit látunk, ha csupán felületesen szemlélődünk a piacon? Gyárakat, termékeket, marketinget. Ezeket azonban összefüggéseiben – fundamentális alapon – célszerű vizsgálni, mert akkor kapunk reális képet, ez adhat támpontokat a befektetési döntésekhez.

Szó szerint a felszín alá is érdemes benéznünk, hogy azokhoz a nyersanyagokhoz, amelyek alapját adják egy-egy iparágnak, milyen módon jutnak hozzá a gyártók, milyen piaci környezetben folyik a kitermelés. A CME Electromobility & Smart Energy certifikát a világ első és eddig egyetlen elektromobilitásra (elektromos autózás, energiatárolás és társterületei) fókuszáló befektetési terméke, ezért fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, milyen területeken van jelen, illetve mire is kell figyelnie a vagyonkezelőnek, amikor arról dönt, hogy mikor, milyen vállalatok papírjai kerüljenek be a portfólióba.

A lítium sztori

johnson-controls-48-volt-lithium-ion-micro-hybrid-battery_100445259_mAz elektromos autózás gondolata 15-20 éve még csupán fikció, elméleti lehetőség volt. Az akkori elektromos áram tárolási megoldások nem tették lehetővé azt, hogy a meghajtáshoz elegendő energiát tároljanak megfelelő áron, méretben és súlyban. Az 1970-es években feltűnt lítium azonban mindent megváltoztatott, és a 90-es évek végére egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a lítium-ion megoldások lehetnek a jövő akkumulátorai. Mára ezek az új típusú akkumulátorok adják a felhasználás egyharmadát. Ez azonban még nem elsősorban az elektromos autóknak, hanem a mobil- majd okostelefonok által generált igénynek volt leginkább köszönhető. Az akkumulátor-technológia fejlődése azonban megágyazott annak, hogy az elektromos autózásról is jelen időben beszélhessünk.

Ennek eredményeként a lítium alapú akkumulátorok további komoly térnyerése várható, amely teljesen átalakítja a korábban ólom-sav alapon működő eszközök piacát.

akkumulator-piac

A lítium – mint alapanyag – iránti igény tehát egyértelműen növekszik. Önmagában a Tesla által most épülőben lévő, nem csak elektromos autókhoz, hanem egyéb felhasználásra is szánt akkumulátorokat gyártó, „Gigagyár” is elképesztő mennyiséget fog feldolgozni.

Nem csoda tehát, hogy a lítium ára az elmúlt egy év alatt háromszorosára emelkedett. Épp emiatt a CME Electromobility&Smart Energy certifikát portfóliójának is van lítium kitettsége:

A Galaxy Resources Limited egy ausztráliai alapítású vállalat, mely ásványkincsekkel foglalkozik. A társaság fő tevékenységei közé tartozik a lítium-karbonát feltárása és kitermelése. Ausztráliai mellett argentín és kanadai területeken is aktívan jelen vannak. Jelenleg a vállalat célja az ausztrál műveleti szegmens újraindítása, fejlesztése és működtetése a Mt Cattlin-i spodumen (óriáskristályos lánc-szilikát) bányában. Itt a 24 órás folyamatos termelés megvalósításán dolgoznak.  Az argentin műveleti szegmensben a Sal de Vida projekt fejlesztésén van a fókusz, Kanadában a James Bay projekttől várnak sokat.

A Mt Cattlin lítium létesítmény beindítása miatt az elkövetkező időszak pozitív hatással lehet a vállalat cash-flowjára, melytől – a szektorban jártas – ausztrál elemzők jelentős részvényárfolyam emelkedést várnak!

A részvény egyik eleme a CME Electromobility&Smart Energy certifikátnak, és mióta az alapkezelő (2016. augusztus vége) beválasztotta a portfólióba a részvény ára +5.36%-ot emelkedett. Ahogyan szintén eleme a certifikátnak a SOCIEDAD QUIMICA Y MINERA DE CHILE bányavállalat, amely a vásárlás óta több mint 14%-os emelkedéssel járult hozzá a sikerhez.

Ugyanakkor a vagyonkezelő óvatosan bánik a tisztán a lítiumra épülő vállalkozások portfólióban tartásával. A látszat ugyanis néha megcsalhat bennünket. Bár a lítium iránt egyre nagyobb a kereslet, azt is látnunk kell, hogy igen jelentős készletek találhatóak a bolygón. Továbbá a bányatársaságok – sokak szerint szándékosan, az árfelhajtást célozva – a keresletet lomhán elégítik csak ki. Az óvatosságot tehát a készletek nagysága, és az a tény indokolja, hogy a lítium akkumulátorokban található fém – hasonlóan az ólom-savas társaikhoz – újrahasznosítható.

A lítium árának emelkedése egyébként nem igazán hat az akkumulátorok népszerűségére, ugyanis az ár néhány százalékát teszi csak ki a benne található fém ára. Emellett a fejlesztéseknek köszönhetően egyre „izmosabb” akkumulátorok kerülnek ki a gyártósorokról – egyre olcsóbban. Többek közt ez is elősegíti az elektromos autók terjedését.

costs-demand

A trend tehát egyértelmű: elektromos autózásra fogunk átállni, amihez lítium-akkumulátorokat fogunk használni. A gyártott mennyiség pedig azt generálja, hogy egyre alacsonyabb lesz egy kilowattórányi kapacitás önköltsége. Azaz hiába szökik az egekbe a lítium ára, az akkumulátorok ára ennek ellenére csökken.

A General Motors már az idén piacra lép a teljesen elektromos autójával. Ennek az akkumulátor-önköltsége 140 dollár körül mozog kilowattóránként. A 100 dollár/kilowattórás értéktől már kifejezetten versenyképes lesz az elektromos autó a hagyományos robbanómotorossal szemben.

A CME Electromobility&Smart Energy certifikát a világ első és eddig egyetlen elektromobilitásra fókuszáló befektetési terméke, mindössze 0,95%/év folyó költséggel. A certifikátban többek között megtalálható a fent említett két lítium bányavállalat mellett a Tesla és a Lion E-mobility vállalat részvényei is (jelenleg összesen 12 vállalat papírjai). A termék Magyarországon kizárólag a CM-Equity AG vagyonkezelt portfólióiban érhető el.

Érdekes a téma? Jelentkezz díjmentes konzultációnkra az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T10:49:06+02:002016 november 21.|Címkék: , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet