A kriptovaluták nem helyettesíthetik az aranyat

A Bitcoin parabolikus áremelkedése 2017 nagy sztorija volt, amely a kriptovaluta piacra irányította a figyelmet. Míg az arany teljesítménye csupán 13% volt, a bitcoin 13-szoros növekedést produkált az év végére.

Tavaly szeptemberben (itt >>>) írtunk már az arany és a Bitcoin viszonyáról, amely véleményünket most a World Gold Council is megerősítette, illetve részletesebben kifejtette ennek hátterét.

Néhány korábbi piaci elemzés egészen addig elment, hogy talán le kellene váltanunk minden pénzt kriptovalutára, és így azok az új pénzügyi rendszer alapját is képezhetnék.

A World Gold Council véleménye szerint azonban az arany nagyon különbözik a kriptovalutáktól, mert például az arany:

  • kevésbé volatilis
  • sokkal likvidebb piaccal rendelkezik (magyarul nagyobb az adásvétel volumene, eladási szándék esetén nem kérdés, hogy van-e vevő)
  • szabályozott keretek közt lehet vele kereskedni
  • historikusan jól ismert, elismert szerepet tölt be egy-egy befektetési portfólióban
  • a kereslet és a kínálat eredetében kevés átfedés van a kriptovalutákkal.

Ezen jellemzők az arany „mainstream” pénzügyi szerepét támasztják alá, amely valószínűleg továbbra is be fogja tölteni ezt a szerepet a mai digitális világban.

Az arany kevésbé volatilis

Forrás: WGC

Amikor a devizák aranyfedezettel rendelkeztek, az arany ára nagyjából az infláció ütemével emelkedett. A Bretton Woods összeomlása óta, az 1970-es évektől viszont az arany átlagosan évi 10% értéknövekedést könyvelhetett el. Míg az 1970-es évek végén gyorsan emelkedett, az árváltozás viszonylag szelíd volt az elmúlt négy évtizedben.

A Bitcoin, a legszélesebb körben elterjedt kriptovaluta, az utóbbi években gyors árnövekedést mutatott, amely 2017-ben 13-szoros emelkedést jelentett. Az emelkedés utolsó fázisában tényleg úgy tűnk, hogy „már a háziasszonyok is Bitcoin-t vesznek”.

Forrás: WGC

Az árfolyam azonban rendkívül ingadozó volt – napi átlagos mozgása 5%(!) – azaz nagyjából 10-szer nagyobb volatilitás volt tapasztalható, mint a dollárban jegyzett aranynál. A Bitcoin nagy volatilitását a 2017 közepétől tapasztalt éles árkorrekció bizonyítja. Ekkor egy hónap alatt több mint 40%-kal esett vissza az árfolyam.

Bár ez jó egyes befektetők számára, akik rendkívül magas befektetési hozamot érhetnek el, ez aligha sorolható egy valuta jellegzetességeihez, és potenciálisan korlátozza a Bitcoin tranzakciós eszközként történő használatát.

Az arany likvidebb

A kriptopénzeknek nincs valódi kétirányú (adás – vételi) piaca. A jelentések azt sugallják, hogy volumenüket a buy-and-hold (vedd meg és tartsd) befektetők vezérlik. Nem rendelkezik azonban a leginkább likvid piacok közös jellemzőjével, az azonnali, nagy mennyiségekkel. Ráadásul tisztán látható, hogy magas költségekkel kell számolni mind a tartás, mind a tranzakciók lebonyolítása kapcsán.

Annak ellenére, hogy a kriptovaluta piac mérete meghaladja a 800 milliárd dollárt, a mennyiségek nagyon alacsonyak az aranyhoz és más valutákhoz képest. Bitcoin-nal átlagban 2 milliárd dollár értékben kereskednek naponta, ami nagyjából egyenértékű az aranyalapú tőzsdei alapok (ETF) napi kereskedési volumenével. Ez a mennyiség azonban kevesebb, mint az arany teljes piacának 1%-a. A teljes arany piac körülbelül 250 milliárd amerikai dollárnyi kereskedést jelent naponta.

Az arany iránti kereslet diverzifikált

Az arany iránti kereslet forrása nagyon különbözik a kriptovalutákétól. Az aranynak 7000 éves történelme van, mint csereeszköz és pénz, amely jelenleg központi bankok, intézményi és lakossági befektetők tulajdonában van. Ettől függetlenül az ékszerkészítés is nagy és változatos igényt támaszt iránta, amely a kereslet egyik legnagyobb forrása. Jellemzően az elmúlt 20 évben a kereslet 50-60%-át teszi ki.

Az arany iránti kereslet nagy része mély kulturális és vallási gyökerekkel rendelkezik, különösen Indiában és Kínában. Emellett az arany kézzelfogható, valós technikai alkalmazása is jelentős. Még azok a számítógépes processzorok is tartamaznak aranyat, amelyek Bitcoin-t bányásznak. Ezzel ellentétben a Bitcoin-t és más kriptopénzeket arra tervezték, hogy elektronikus jelként használják fizetési rendszerekben. Ezek potenciálisan hasznos jellemzőkkel bírhatnak, jelenleg azonban a Bitcoin felhasználási lehetőségei meglehetősen korlátozottak, és a valódi tranzakciók bizonytalan lábakon állnak, többek közt az áringadozásnak köszönhetően.

Kínálati oldal

Forrás: WGC

Vannak hasonlóságok az arany és a kriptovaluták kínálati oldala között. A Bitcoin állománya például évi 4%-os növekedéssel számol, és úgy tervezték, hogy lassan csökken a nulla növekedés irányába, amely 2140 körül következhet be. Bár az arany elméletileg határidő nélkül bányászható, termelési aránya viszonylag kicsi és stabil. Körülbelül 3200 tonna aranyat bányásznak átlagosan évente, amely hozzávetőleg 1,7%-kal növeli az összes eddig bányászott állományt. A Bitcoin jövőjét a csökkenő növekedési ütem és a véges mennyiség egyértelműen vonzvá teszi ugyanúgy, mint az arany esetében a szűkösség és a minimális éves kitermelés.

A Bitcoinnal szemben azonban az arany árérzékeny újrahasznosítási piaccal rendelkezik. 1995 óta az újrahasznosított arany – amely elsősorban a fogyasztók által készpénzben értékesített ékszert jelenti – a teljes kínálat körülbelül egyharmadát teszi ki. Amikor az arany ára emelkedik, egyes fogyasztók kihasználják a kínálkozó lehetőséget az értékesítésére. Ez segít fenntartani az arany piacának egyensúlyát, és hozzájárul az alacsony volatilitáshoz. Egy másik hasonlóság az arany és a kriptopénzek között, hogy nem kormányzati kibocsátásúak. Az aranytól eltérően azonban, a Bitcoin nem kizárólagos blokchain alkalmazás, sok kriptovaluta került a piacra (számuk jelenleg már ezres nagyságrendű). Ezen alternatívák megkérdőjelezik a Bitcoin kínálati szűkösségének előnyös hatásait, hiszen újabb, és akár jobb blockchain alapú érme-kibocsátások történhetnek.

Az arany szabályozott

Az aranykereskedelem széles körben engedélyezett és szabályozott a legtöbb piacon. A kriptovaluták is széles körben megengedettek (még), mivel a legtöbb ország elhalasztotta a szabályzást. Valójában tehát bizonytalan a helyzetük, bár nem tiltják őket. Japán megadta a jóváhagyást, míg Kína nagymértékben korlátozta használatukat. Több elemző figyelmeztet, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták tiltása nagy veszélyt jelenthet a tőkekiáramlás miatt. Dél-Korea, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta piaca, több szabályozási intézkedést jelentett be, míg az Egyesült Királyságban számos akadályt kell leküzdenie annak a befektetőnek, aki kriptovalutát váltana.

A monetáris politika kulcsfontosságú gazdasági szempontból. Ha az emberek úgy döntenének, hogy a kriptovalutában kereskednek a hagyományos deviza helyett, akkor a monetáris politika jóval kisebb hatékonysággal operálhatna, amely alááshatná a FED és más központi bankok lehetőségét a gazdaság befolyásolására. Ennek következtében – bár a fent említett veszélyek miatt a tiltást halogatják – a széles körű intézményi támogatás hiányzik a kriptovaluták mögül.

Az USA adóügyi szempontból például minden egyes kriptovaluta tranzakciót az US Internal Revenue Service (IRS) szabályai szerinti értékesítésnek számít, vagyis bevételként kell azt bevallani. Ez bonyolítja a tranzakciókat olyan kiskereskedői rendszereknél, mint az Amazon, a Target és a WalMart. Éppen ezért ezek a rendszerek jelenleg nem teszik lehetővé az ilyen típusú titkosított fizetést. Valójában rengeteg kiskereskedő szüntette meg a Bitcoin-ban való fizetési lehetőséget, mert nagyon kevés ember használta ezt a fizetési módot.

Mindezek alapján könnyű arra a kérdésre felelni, hogy a kriptopénzt valóban tranzakciókhoz használják-e, vagy inkább csak spekulatív befektetésnek tartják.

A versenytársak …

Forrás: WGC

Annak ellenére, hogy sok pénzügyi elemző véleménye szerint az aranyár és az aranykereslet rovására kerültek előtérbe a kriptovaluták, nincs semmiféle számszerűsíthető bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az arany-részesedések közvetlenül a kriptoszektorból származó versenytől szenvednének. A fizikai kereslet gyengesége 2017-ben – például az American Eagles alacsony értékesítési volumene – nagyrészt az S&P 500 folyamatos erősödésével magyarázható. Az egyéb aranypiacok – mint például Kína – egészséges keresletet mutattak. Összességében a 2017-es aranyár szintje úgy tűnik, hogy összhangban van az elmúlt évek trendjével, és nem mutatja semmilyen jelét annak, hogy a kriptopénzekkel versenyezne. Másfelől azonban célszerű megvizsgálni a kriptovaluták egymás közt kialakult versenyét. Jelenleg több mint 1400 féle „coin” áll rendelkezésre, és bár a Bitcoin messze a legnagyobb, az újonnan érkező technológiák pusztító hatással lehetnek bármely kriptovaluta értékére és kínálatára, beleértve a Bitcoint is.

Az arany mint stratégiai eszköz

A kriptopénzek teljesítménye egészen a közelmúltig figyelemre méltó volt, de az abba történő befektetés célja teljesen más, mint az aranynál. A kriptopénzeknél további piaci tesztekre van szükség. Jelenleg a kripto-piac fiatal, és szűkös a likviditása. Ennek ellenére – a magas hozamlehetőségek miatt sok befektető számára vonzó, ami egyrészt érthető, másrészt viszont elképesztő kockázatokat hordoz magában.

Véleményünk szerint a Bitcoin és általában a kriptovaluták nem helyettesítik az aranyat. Az arany egy kipróbált és hatékony befektetési eszköz a portfóliókban. Értékmegőrző szerepet játszik a tőzsde különböző időhorizontjain, jól teljesít az inflációs időszakokban, nagyon likvid, megalapozott piaca van. Fontos portfólió-diverzifikátorként működik, amely a piaci visszaesések során negatív korrelációt mutat a piac többi szegmensével. Megbízóink portfóliói komoly arany pozíciókkal rendelkeznek, amely biztonsági övként funkcionál nem várt gazdasági események esetén.

Vagyonkezelő partnerünk ügyvezetője Jens Brunke január 23-i klubestünkön – az elektromobilitás portfóliónk bemutatás mellett – prezentációjában bemutatta, hogy tavaly októberi várakozásaihoz képest a nemesfém és nyersanyagok árfolyama hogyan változott:

Kíváncsi vagy, hogyan használjuk Németországban, akár adómentes TBSZ számlákon is az elektromobilitás robbanásszerű terjedését, és más iparágak hozampotenciálját megbízóink vagyonának építésére? Az is érdekel, miként használjuk a nemesfémeket biztonsági övként a portfóliókban a nem várt gazdasági események esetére? Fontos számodra, hogy a szokásosnál komolyabb betétbiztosítást élvezhess? Van már némi megtakarításod, de nem vagy elégedett a hozamával? Esetleg épp most akarod összerakni az első milliódat? Ez nem csak a nagyok játéka, itt Te is lehetsz nagypályás.

Szerezd meg azt az 50 perces – két előadásból álló – videó anyagunkat, amely átfogó képet ad a vagyonépítés Szent Gráljáról, másrészt megmutatja, hogyan értünk el az elektromos autókra és az okos energia megoldásokra fókuszáló portfóliónkkal 40% hozamot az elmúlt egy évben.

Ezen eszközök a valódi passzív jövedelem megteremtését, ezzel a több lábon állást teszik számodra is egyszerűen elérhetővé.

Tedd meg az első lépést, kérd videónkat itt!

[include file=script/elektromi.txt]

Összegzés
A kriptovaluták nem helyettesíthetik az aranyat
Bejegyzés címe
A kriptovaluták nem helyettesíthetik az aranyat
Rövid leírás
Igazából nincs verseny az arany és a kriptovaluták közt, és a két befektetési célkpont jellemzői az arany "mainstream" pénzügyi szerepét támasztják alá, amely valószínűleg továbbra is be fogja tölteni ezt a szerepet a mai digitális világban is.
Közzétette
HozamInfo
2018-01-26T22:39:54+01:002018 január 26.|0 Comments

Leave A Comment