A kriptovaluta értéke és jövője

A kriptovaluta „eszközosztályt” alapvetően a mindentől – leginkább kormányoktól, bankoktól – független fizetőeszköz megteremtésének és az alacsony tranzakciós költségeknek az igénye hívta életre. Valójában azonban a spekuláció eszköze lett.

Lelkesedés, hit, bizalom

Bármennyire is furcsa, a pénzrendszert – és annak egyes elemeit is – nem csak, és talán nem is elsősorban a számszerű tények tartják egyben, és mozgatják. A lelkesedés, hit, bizalom érzései azok, amelyek meghatározóak.

Ma, amikor például a dollár mögött már csak nyomokban található fedezet, a közmegegyezésbe vetett bizalom és az elmúlt évtizedek, évszázadok tapasztalatán alapuló hit az, amely miatt van bármi értéke. A jelenlegi kifejezetten erős dollár árfolyam is ezt a hitet bizonyítja. Amint ez elfogy majd esetleg, az árfolyam is meredeken fog zuhanni.

kriptovaluták esetén ugyanez a helyzet. A felhasználási területek sokszínűsége, mint vásárlási/fizetési lehetőségek, és egyéb előnyök (pl. anonimitás) mellett leginkább a beléjük – és a jövőjükbe – vetett bizalom határozza meg azt, hogy mennyire lehet, mennyire kell őket komolyan venni, és nem utolsó sorban milyen értéknövekedése várható. Természetesen minden fejlesztés illetve felhasználási lehetőség bővülés pozitívan hat a bizalomra is. A Bitcoin esetében beszélhetünk arról, hogy egyre több termék, szolgáltatás fizethető Bitcoinnal, emellett már több száz (Magyarországon kettő) Bitcoin ATM automata is működik.

Vegyes lehet azonban az érzése annak aki a Bitcoint fizetőeszközként akarja használni a mindennapokban. Épp ez az egyik oka annak, hogy nem tud stabilan növekedni az árfolyam. Nincs bizonyítékokkal alátámasztott érték – mint annak idején például a dollár mögött az arany – a Bitcoin, és általában a kriptovaluták mögött.

Még egy érzelem – A félelem

Leginkább egy szintén érzelmi tényező, a félelem az, amely a kriptovalutákba vetett bizalom – és ezzel az árfolyamok – csökkenését eredményezheti.

Az ebből eredő kockázat sokrétű. Befektetői szemszögből is vegyesek lehetnek az érzéseink:

 • Elképesztő hozam (33000% !)
  • Pro: Venni kellett volna 2013-ban
  • Kontra: Ilyen nincs, ez csak lufi
 • Gyors felfutások,
  • Pro: Gyorsan lehet nagy profit
  • Kontra: Hosszú stagnáló vagy épp lecsorgó időszakok
 • Rövid távon igen komoly árfolyammozgás bármilyen irányba
  • Pro: Gyorsan lehet nagy profit
  • Kontra: Gyengébb idegzetűeknél szívroham veszélye

Tény, hogy az elmúlt időszakok válságai a Bitcoint ugyanúgy érintették, mint bármilyen más piaci elemet/szereplőt.

Kriptovaluta kockázatok

 • Szabályzás
  Ahogy lenni szokott, minden éremnek, a Bitcoin és egyéb kriptovaluta “érmeknek” is két oldala van. A garantált anonimitás kétségtelen szimpatikussága ugyanis gyakorlatilag melegágya a bűnözésnek, adóelkerülésnek, pénzmosásnak (netán a terrorizmus finanszírozásának). Így kérdéses, hogy a szabályzók engedni fogják-e – és ha igen, meddig – ennek az egyre nagyobb terjedését. Az Egyesült Államok korábban már tett lépéseket ezen a téren, egyelőre sikertelenül.
 • Konkurencia
  A Bitcoin népszerűségének növekedése sok fejlesztőt arra késztetett, hogy megalkossa saját kriptovalutáját. Ezek közt – szakértők szerint is – vannak olyanok, amelyek sok szempontból jobbak is lehetnek a Bitcoin-nál, így kérdés lehet, hogy a jelenlegi vezető szerepét megtarthatja-e. Emellett több, MLM-ben működő kriptovaluta kezdeményezés is megjelent a piacon, nem egy esetben botrányos végkifejlettel, amely összességében a szektorra is rossz fényt vethet, rombolva a bizalmat.
 • Bizalomvesztés – fedezetlenség – árfolyam zuhanás
  Egy negatív forgatókönyv esetén – többek közt a szabályozatlanság miatt is – gyakorlatilag pillanatok alatt a földbe állhat az árfolyam, és az összes ebbe az eszközbe fektetett tőke lenullázódhat. Tekintettel arra, hogy itt csupán elektronikus jelekről van szó, nem bízhatunk abban, mint egy részvénynél, vagy az aranynál, hogy van mögöttes fizikai érték.

A technológia önmagában kevés, a kriptovaluta mögé érték kell

Akkor lesz valójában – és csak azoknak – a kriptovalutáknak igazi jövője, amelyek nem csupán a bizalomra építenek, hanem…

 • Megfelelnek a szabályzók által megfogalmazott követelményeknek.
 • Fel tudnak mutatni olyan értéket, szolgáltatást, amely valódi haszonnal jár az azt birtoklók számára.
 • Az már egy másodlagos dolog, de célszerű, hogy az ilyen – mögöttes értékkel bíró – kriptovaluta alkalmas legyen a spekulációra is, így betöltheti azt a szerepet a piacon, amit jelenleg a Bitcoin és más – valódi értékkel nem bíró – kriptovaluta betölt.

Természetesen itt nem mondvacsinált értéknek, szolgáltatásnak kell lennie a háttérben, hanem olyan – mindenki számára értékkel bíró – valódi haszonnak, előnynek, amely igazán vonzóvá teszi az adott kriptovaluta birtoklását.

Egy ilyen ideális kriptovaluta lehet a befektetések Szent Grálja, hiszen – véges létrehozható mennyiség esetén – értéke olyan ütemben növekedhet, amely sok ember számára jelenthet minimális befektetés mellett komoly vagyonszerzési lehetőséget.

Folytatjuk…

2022-10-05T17:52:51+02:002022 október 5.|0 Comments

Leave A Comment