A következő 10-15 év az árupiacé?

Vad ármozgások, izgalmas lelőhely felfedezések, és szélsőséges időjárási események. Mindezek szerepet játszanak abban, hogy általában nem nevezhető unalmasnak az árupiacok területe.

Nem csoda, hogy sokan „kiszerettek” az árupiacokból az elmúlt években. Elég csak a nemesfémek piacára gondolni, amely a 2011-es csúcsot követően évekig komoly lejtmenetben volt, és – bár látszanak a jelek a piac megfordulására, kevesen hisznek még a szemüknek.

Hasonlóan alakul az olaj piaca is. Az elmúlt év mélypontját követő korrekció után ismét bizonytalanná vált az energiahordozó sorsa, amelynek még a hosszabb távú kilátásai is kérdésesek, különös tekintettel az elektromos autózás terjedésére.

2017 I. félévében tehát igazából nem nagyon látszott változás az árupiacok tendenciájában, és ahogy az ábrán is látszik, igen fontos cikkek szenvedtek el igen komoly veszteségeket. Ezek alapján el kell felejtenünk az árupiacokat, nyersanyagokat?

Hosszú távú ciklusok

Ahogyan általában javasoljuk, célszerű ezt is fundamentális alapon megközelíteni. Már csak azért is, mert talán az árupiacoknál lehet leginkább igaz az, hogy bár komolyan befolyásoló tényező a spekuláció, mégis itt érvényesülhet legjobban a kereslet-kínálat elve. Emellett az árupiacoknak valódi történelme van, amelyet vizsgálva jobban értelmezhetővé – és talán prognosztizálhatóvá – válnak a folyamatok.

Ilyen esetekben jönnek jól a tőkepiac egyéb területeivel való historikus összevetések. Ezekből alakulhatnak ki azok a „hosszú hullámok” (long waves), amelyek jól mutatják a gazdasági ciklusok törvényszerűségeit. Természetesen mindez alkalmatlan arra, hogy segítségével megjósoljuk a holnapi árfolyamokat, de akár az egy-két éves prognózis sem igazán lesz pontos. Hosszú távon (3-5-10 év) gondolkodva azonban igen hasznos segítséget adnak a döntések előkészítéséhez.

A következő ábrán azt látjuk, hogy az árupiaci index és az S&P500 aránya miképpen alakult az elmúlt több mint 45 évben. A szaggatott vonal mutatja az átlagosan 4,1-es arányszámot.

Tisztán látszik a ciklikusság a grafikonon, és az is, hogy a hullámzás mely szakaszában állunk most, 2017-ben. Felmerül a kérdés, hogy ezek alapján, a következő években mit várhatunk? Folytatódik az árupiacok további esése, és a jelenleg történelmi csúcsokon tartózkodó részvény árfolyamokhoz képest további csökkenés várható, vagy inkább törvényszerű – akár drasztikus – árfolyam emelkedés következik?

Ahogyan a bevezetőben is jeleztük, az árupiacok kifejezetten izgalmas, ráadásul igen nagy terület, amelynek elemei óriási eltéréseket mutatnak. Ami igaz az arany piacára, biztosan nem állja meg a helyét az agrártermékek vagy a földgáz tekintetében. A fentiek tehát csak egy összképet mutatnak az árupiacokról, általánosságban láttatják a jelenlegi szituációt.

Emellett a piac jellegéből adódó rövid távú hektikus ármozgások is arra kell ösztönözzenek, hogy szakértő módon nyúlj a kérdéshez, így óva intünk attól, hogy laikusként – „baráti tippekre”, megérzésekre hagyatkozva – bevásárolj. Ezért kell az árupiacoknál (is) portfóliókezelésben gondolkodnod, amely ugyan szintén nem rendelkezik jósgömbbel, de nem hagy ki semmilyen tényezőt, és megfelelően kezelni tudja a kockázatokat, és optimális profitot tud termelni – többek közt a fent is részletezett – törvényszerűségekre alapozva.

Gyere el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre, amikor arról tudunk egyeztetni, hogy a Te élethelyzetedben, mi lehet a leginkább célravezető stratégia a vagyonépítésben. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy kötelezettségektől mentes beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
A következő 10-15 év az árupiacé?
Bejegyzés címe
A következő 10-15 év az árupiacé?
Rövid leírás
A "hosszú hullámok" (long waves), jól mutatják a gazdasági ciklusok törvényszerűségeit. Nincs ez másként az árupiacok és a részvénypiacok összevetése esetén sem.
Közzétette
HozamInfo
2017-07-07T11:12:14+02:002017 július 7.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment