A kínai sárkány felfalja a Tesla-t?

Mondhatnánk azt is, hogy a Tesla kikaparta a gesztenyét, és lehet, hogy a többi gyártó fog lakmározni belőle?

Az elmúlt bő két hétben – annak ellenére, hogy gyakorlatilag teljesítette az ígért gyártási számokat – a Tesla részvények 18%-os értékvesztést könyvelhettek el.

A gyártási számok ugyan fontosak, ellenben a nyereségességgel – legalább is jelenleg – úgy tűnik problémák vannak, amely az űrkutatás (Spase X) és a zenemegosztás (Tesla music streaming) felé is komolyan kacsingató Elon Musk számára okozhat fejtörést.

Az igazi kérdés az lesz hosszú távon, hogy a „mindent egy kézbe” koncepció, vagyis az, hogy a Tesla – nem elaprózva a méreteket sem – nem csak az elektromos autókat, hanem az azokhoz szükséges akkumulátorokat is saját maga gyártja, kifizetődő lesz-e. A jelenlegi, autó értékesítésből származó árbevétel igen jelentős része ugyanis az akkumulátor gyártás felfuttatásának beruházásaira megy. A Gigafactory 1. még csak részlegesen ugyan, de már termel, ellenben már az európai gyár helymeghatározása is napirenden van, amely után Magyarország is „kapaszkodik”.

Mivel a folyamatosan induló beruházások tehát viszik a nyereséget, így az osztalék fizetés is a ködös jövőbe vész. Magyarul részvényesi szempontból valóban kérdéses, hogy indokolt volt-e a június végi 380 USD feletti árfolyam, amelyről a 310-es szintekig szánkázott két hét alatt. Nem véletlen, hogy az elektromos autózásra fókuszáló certifikátunk nem élte meg ezt a hullámvasutat, és nem szerepelt a portfóliókban a Tesla. Egyszerűen a 300-as szintek felett túlárazott volt a vállalat részvénye.

Nem csak a pénzügyi adatok azonban azok, amelyek miatt óvatosan kell bánni a Tesla-val. Egyértelmű, hogy az övé az elsőség mind a használható hatótáv elérésében, mind a termelés jelenlegi volumenében, ellenben akár a tradicionális nagy autógyártók (BMW, Mercedes, GM, Toyota stb.), akár a kínai BYD vagy a Geely sem ölbe tett kézzel figyelik a Tesla növekedését. A BYD 2016-ban több mint 100.000 elektromos autót értékesített hazájában, a Geely (immár a Volvo és a Lotus többségi tulajdonosa) pedig épp a napokban jelentette be, hogy a 2019-től érkező Volvo modellek mindegyike vagy hibrid vagy teljesen elektromos hajtású lesz, tehát nem találkozhatunk majd „hagyományos” hajtású új Volvó modellekkel.

A Tesla mellé egyre több tőkeerős vállalat áll be a sorba, amely azt eredményezheti, hogy a kikapart gesztenyét nagy valószínűséggel az iparág teljes egésze – élükön a kínaiakkal – fogja elfogyasztani, nem egyedül Musk cége.

Gyere el hozzánk egy kötetlen beszélgetésre, amikor arról tudunk egyeztetni, hogy a Te élethelyzetedben, mi lehet a leginkább célravezető stratégia a vagyonépítésben, és miként illeszthető be ebbe az elektromos autózás robbanásszerű növekedése. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy kötelezettségektől mentes beszélgetésre:

[include file=script/avk.txt]
2017-07-10T17:51:30+02:002017 július 10.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet