A kézzelfogható nyugdíj

Azoknak, akik a pénzügyi megtakarításoknál jobban kedvelik a kézzel fogható értékeket, egy viszonylag új lehetőség is elérhető: nemesfémbe fektethetik a pénzüket. A legkedvezőbb feltételekkel aranyat lehet vásárolni, hiszen sem Áfá-t sem forrásadót nem kell fizetni utána.

A pénzügyi termékeknél veszteség érhet bennünket, ha a futamidő lejárta előtt hozzá akarunk jutni a befektetésünkhöz. Az aranynál erről nincs szó, senki sem határozza meg, hogy mennyit vásárolunk, bármikor értékesíthetjük Magyarországon, az Európai Unión belül vagy azon kívül.

Általános vélekedés, hogy kevesen engedhetik meg magunknak, hogy aranyat vásároljanak, ám az állami monopólium feloldása óta mindenki számára elérhető a befektetési arany. Az elmúlt évszázadokban az arany luxuscikknek számított, amelyet csak kevesek birtokolhattak. Ez mára megváltozott, már azok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik kisebb összeget kívánnak befektetni. Azok számára jelenthet alternatívát, akik a megtakarításaikból eddig is inkább földet vagy ingatlant vásároltak. Az arany azért kedvezőbb befektetés, mert nem terhelik plusz adók illetékek és járulékok.

Ráadásul az ingatlan vagy földvásárlásnál, rendelkezni kell nagyobb összegű önerővel, és a sokszor kikerülhetetlen hitelfelvétel miatt elkötelezzük magunkat egy pénzintézetnél, ezáltal akár évtizedekre adóssá válunk. Az arany esetében, ha havi ötven euró áll rendelkezésünkre, akkor már elkezdhetjük annak felhalmozását.

Amivel még számolnunk kell, az a tárolási díj. Természetesen, ha valaki otthon biztonságosan tudja tárolni az aranyat, akkor erre nincs szükség. Ha viszont igényt tartunk rá, akkor az aranyértékünk 5 ezrelékéért a tárolás is megoldott, ráadásul száz szálék aranyfedezet mellett. Ez azt jelenti, hogy ha bármi történik a tárolt aranyunkkal, akkor nem pénzben, hanem ugyanolyan súlyú arannyal kártalanítanak bennünket.

Az arany értéke állandó, sőt ahhoz képest változnak a tartalékdevizák árfolyamai is. Hosszú távú megtakarítás esetén tehát úgy tudjuk megőrizni a vagyonunkat, hogy nem kell tartanunk az infláció hatásától. A pénz mindig ki van téve az infláció hatásának, amelyet még a kamatos kamatok sem mindig tudnak ellensúlyozni. Az arany esetében ezzel nem kell számolnunk, tartja az értékét, függetlenül attól, hogy mi történik a nemzeti és egyéb valutákkal. Az aktív éveink alatt felhalmozott aranyunkat évtizedek múlva értékesíteni tudjuk, így biztosíthatjuk a valódi „arany nyugdíjas éveinket”.

Ha pedig szeretné alaposan, minden oldalról körüljárni a nyugdíjtakarékosság és az öngondoskodás lehetőségeit, jöjjön el a június 2-i ÉbreszTőke! kisbefektetői és Nyugdíjkonferenciára>>

2011-04-25T18:06:02+02:002011 április 25.|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet