A hatékony megtakarítás titkai – ellenőrző lista

Tételezzük fel, hogy meggyőződtél már annak szükségességéről, hogy vagyont kell építened, amire támaszkodhatsz szükség esetén vagy idősebb korodban. Kalkuláltál, felmérted a lehetőségeidet, hajrá… De merre is a hajrá?

A rendszerváltozás után a pénzpiac és vele a megtakarítási módok is igencsak megváltoztak, és azóta is állandó átrendeződés zajlik, amely sok esetben nehezen követhető annak, aki nem vizsgálja meg több szempontot figyelembe véve a lehetőségeket. Stílusosan szólva ma már nem megspórolható ez a vizsgálat, amely alapján választ kaphatsz arra a kérdésre, hogy milyen formában célszerű megtakarítanod, és döntésedet felelősen elő tudd készíteni.

Milyen szempontokat kell figyelembe venned, mire kérdezz rá mindenképp?

 • Tiszta feltételek
  Van aki úgy tartja, hogy aki nem tudja elmondani 10 percben amit szeretne, az egyéb „gazemberségekre” is képes. Ebből kiindulva ami nem írható le 10-15 oldalban, azt kezeljük fenntartással! Az 30-70 oldalas szerződések sok esetben rejthetnek meglepetéseket.
 • A választás szabadsága
  Százezernyi befektetési lehetőség van világszerte, amely gyarapíthatja megtakarításodat. Mindenképpen előny lehet, ha nincs „bebetonozva” egyetlen papírba a megtakarításod. Megszabhatod-e Te magad azt az időtávot, amelyben szeretnénk megtakarítani, vagy alkalmazkodnod kell?
 • Hol lesz a pénzed?
  Tudod-e, hogy pontosan hová, mibe, milyen kockázattal, milyen gazdasági környezetbe kerül a pénzed, vagy csak egy fantázianevet tolnak az orrod elé? Nem biztos, hogy elég annyi, hogy fejlődő piaci részvényekbe kerül, mert ugye azokból is létezik néhány(ezer).
 • Neked kell-e „nyomni a gombot”?
  Tőled, mint egyszerű megtakarítótól nem elvárható, hogy a milliónyi bejövő gazdasági információ közül kihámozva a számodra fontosakat, önmagad dönts befektetési kérdésekben. Érthető módon időd, energiád és szakértelmed sincs ehhez. Fontos tehát tisztáznod, hogy neked kell-e mindenre figyelned, és  „neked kell-e nyomni a gombot is”, amikor valamilyen tranzakciót lenne célszerű végrehajtanod, vagy ezt a szolgáltató szakemberei végzik el, és neked legfeljebb csak az a dolgod, hogy időnként elégedetten konstatálod a vagyonod gyarapodását?
 • A megtakarítás összegének, ütemezésének szabadsága
  Mennyire kőbe vésett a havonta félretett összeg? Mi történik akkor, ha egyes időszakokban esetleg nem lesz módod félretenni, illetve ha időnként nagyobb összeget szeretnél betenni?
 • Költségek átláthatósága
  A várható megtérülést (nettó hozamokat) igen jelentősen befolyásoló tényező, hogy a megtakarításnak milyen költségei vannak. Tudnod kell, hogy mindennek ára, költsége van, így megtakarításodnak is vannak költségei, amelyet fizetned kell. Szerencsés esetben ez „csak” a hozamot csökkenti, de ha az eredmény is elmarad, akkor a költségek nettó veszteséget jelenthetnek. Fontos, hogy tisztában légy a pontos számokkal.
 • Milyen eredményességre számíthatsz?
  Egy szolgáltató sem lehet jós, aki pontosan megjósolja a jövőt. Ilyen módon óvatosnak kell lenned, ha „biztos hozam” kerül szóba. Mindemellett azonban célszerű rákérdezned, hogy a múltban hogyan teljesített az adott megtakarítási forma. Lehetőleg nem csak kiragadott időszakokra legyen információd, hanem legalább 5-10 évre visszamenőleg. Ez már egy olyan időintervallum, amelynek eredményei alapján tudsz következtetni arra, hogy valóban mi várható, ha belevágsz.
 • Hozzáférés szabadsága
  Az élethelyzetek folyamatosan változnak. Előfordulhat, hogy – akár már a megtakarítás első-második évében – nem tudod folytatni a megtakarítást, netán hozzá kell nyúlnod idő előtt. Tisztában kell lenned vele, hogy milyen szankciókkal vagy extra költségekkel kell számolnod ilyen esetben? Egyáltalán hozzáférhetsz-e lejárati idő előtt (ha meg van határozva lejárati idő) a megtakarításodhoz?

A fenti ellenőrző listán tehát mindenképpen végig kell menned mielőtt döntesz arról, hogy elkezdesz-e egy adott megtakarítási formát. Sok egyebet is tisztáznod kell, leginkább magadban, mielőtt döntesz. Következő klubestünket annak szenteljük, hogy megmutassuk azt a VILÁGBAJNOK megtakarítási formát, amelyet sok-sok év tapasztalata, és megbízóink igényei alapján hoztunk létre. Nézd meg az ingyenes klubest részleteit az ide kattintva megjelenő oldalon, ahol regisztrálni is tudsz >>>

Összegzés
A hatékony megtakarítás titkai - ellenőrző lista
Bejegyzés címe
A hatékony megtakarítás titkai - ellenőrző lista
Rövid leírás
Stílusosan szólva ma már nem megspórolható ez a vizsgálat, amely alapján választ kaphatsz arra a kérdésre, hogy milyen formában célszerű megtakarítanod, és döntésedet felelősen elő tudd készíteni.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:27:12+02:002018 május 30.|Címkék: , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet