A görögök után ki következik?

Úgy tűnik, a görög Titánok inkarnálódtak újra a Sziriza kormányban, és rendíthetetlenek saját álláspontjukkal kapcsolatban. Konkrétan nem akarják kifizetni a június 30-án esedékes következő IMF hitel törlesztőrészletét. Mindezt annak ellenére, hogy elvileg rendelkeznek az összeggel.

A tárgyalások gyakorlatilag minden szinten eredménytelenek, a tegnapi – eurozóna pénzügyminiszterei – értekezleten sem jutottak semmire, napolták a kérdést a hétfői, szintén eurozónából érkező miniszterelnöki értekezletre a témát.

Jó eséllyel ismét gyorsvonaton ülünk egy újabb EU krízis felé

Mindeközben az oroszok már nem a spájzban, hanem az Olympos lábainál vannak. Az uniós válságtanács ideje alatt a görög miniszterelnök Moszkvában mutogatja magát Putyinnal, egyértelmű jelzést adva, hogy hajlandóak a végsőkig elmenni.

beintesA tárgyalások hangneme, és az elhangzott esetleges lépések, válaszlépések elég szélsőséges forgatókönyveket feltételeznek. A törlesztőrészlet nem fizetése gyakorlatilag államcsődöt jelent, amelyet ha nem kezelnek (nem tudnak és/vagy nem is akarnak), egyenes út az eurozónából kilépéshez (vagy inkább kizáráshoz). Erre riposztként a görögök – északi határaikat megnyitva beengedhetik az Unióba a bevándorló tömeget, amely újabb hullámot indíthat az egyébként is ezzel küzdő Unió felé. Zárójelben jegyzem meg – ez a félelem lehet az egyik oka a „négyméteres kerítés” gondolat kipattanásának. Erre a görög lépésre persze az Unió kizárhatja Görögországot a schengen-i övezetből. De sorolhatnánk a lépéseket, ellenlépéseket egészen a komoly – Unión belüli orosz befolyási övezetté válásig, amelyek egyértelműen jelzik mindkét oldalon az eltökéltséget, és azt vetítik előre, hogy a szájkarate után hamarosan a tettek mezejére lép mindkét oldal.

Egyik februári bejegyzésünkben (ide kattintva elérhető) felsoroltuk az aktuális „Mi lesz akkor ha…?” kérdéseket. Az egyik ilyen volt a görög kérdés. Mert mi lesz akkor, ha Görögország kilép / kiléptetik az euroövezetből?

Görögország büszkesége elsősorban persze az ország gazdaságára lesz hatással, és a kilépés rövid távon gyakorlatilag az összeomlást jelenti. Ez az összeomlás gyakorlatilag már el is kezdődött. A görögök – látva a helyzet reménytelenségét, és tartva a jövőtől – a hét első három napján összesen 2 milliárd eurot vettek ki a bankokból. Van rá esély, hogy jövő héten már ki sem nyitnak a bankok az országban.

A helyzet megold(hat)atlansága mutatná az Unio gyengeségét, ami az európai kötvény- de valószínűleg a részvénypiacokon is igen jelentős turbulenciákat okozna, nem beszélve az euro, mint valuta helyzetéről.

És ki lesz az, aki legközelebb beint az Uniónak vagy az IMF-nek?

A trojka (EU, EKB, IMF) már csak azért sem engedhet tovább, mert már eddig is megtette jó néhányszor, és ha „puhának” bizonyul, elgondolkodhatunk azon, hogy melyik állam lesz a következő, amelyik nem lesz hajlandó a további együttműködésre. Tudnunk kell, hogy Görögország adósságállománya összegszerűségében, de a GDP arányában sem mondható extrémnek a többi uniós országhoz képest, de akár világviszonylatban sem:

adossag_

A nagy kérdés, hogy a most lejátszódó események milyen katalizátorként fognak hatni az európai folyamatokra, és netán dominó effektust indít el. Azt biztosra vehetjük, hogy sem Magyarország, sem a forint tekintetében nem sok jóra számíthatunk, és ez legalább annyira igaz a most épp a gödörből kikecmergő, sokak által „menekülő útnak” beállított hazai ingatlanpiacra is.

Az eurozóna pénzügyminiszterei a hétvégén ülnek össze és gyártanak forgatókönyveket. Február óta gyakorlatilag nem készült elfogadott dokumentum részükről.

Ön felkészítette minden eshetőségre a portfólióját?

15-20 millió forintos vagyonszint fölött már néhány százalékos veszteség is fájdalmas százezreket, milliókat jelenthet, és akár évekkel vetheti vissza a vagyonfejlődést. Látszik, hogy ha csak egyetlen „Mi lesz akkor ha…” kérdést valóban fel kell tennünk, milyen következményekkel számolhatunk. Borzongató belegondolnunk a többibe. Kiemelten fontos tehát, hogy ezekre a kérdésekre meglegyen a válasza, és itt nem csak az általunk sokszor emlegetett nemesfémről, hanem az értékpapír, sőt ingatlan portfólió összességéről van szó, mert bár a nemesfémek kifejezetten fontos terület, de nem életszerű (és nem is javasolt), hogy minden vagyonunkat nemesfémben tartsuk.

Portfólió stressz teszt

Nagyobb megbízóink portfóliói – ahol a tőkeméret erre lehetőséget ad – felkészültek a „Mi lesz akkor ha…?” kérdésekre. Az Ön portfóliója hogy áll ezzel?

Rámutatunk a gyenge pontokra, és akár javaslatokat is teszünk a változtatásra, ha elvégezteti velünk portfóliójának elemzését. Sőt, amennyiben a későbbiekben is igényli segítségünket, a portfólió elemzés 100 euros díját is visszakaphatja.

Az alábbi űrlap segítségével jelezheti igényét befektetési portfóliójának elemzésére. Ezt követően 1 munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a személyes konzultáció időpontját, részleteit egyeztessük. A konzultáció alkalmával elkészítjük személyes befektetési politikáját is, amely segítheti majd a későbbiekben az Önnek leginkább megfelelő irányok felvételét, függetlenül attól, hogy a későbbiekben is igénybe veszi segítségünket vagy sem.

[include file=script/stresszteszt.txt]
2015-07-16T14:17:56+02:002015 június 19.|0 Comments

Leave A Comment